ERKEN SEÇİM NEDEN OLMAZ?

Alican DEĞER 27 Mar 2018

Alican DEĞER
Tüm Yazıları
Her kafadan bir ses.

İktidar partisi ve Cumhurbaşkanı peş peşe açıklamalar yapıp yalanlıyor ama söylentiler durmuyor.

Siyasette laf çok. Şöyle olursa böyle olur. Eğer böyle olursa da erken seçim yapılır. Başı-sonu tutmayan önermeler, akla sığmayan göndermeler.

Yerel seçimin tarihi dün itibariyle Anayasal olarak değiştirilemeyeceğine göre geriye Genel Seçimi ve Cumhurbaşkanlığı’nı değiştirme seçeneği kalıyor. Erken seçim teranesini dillendirenlerin söylediği şey temelde bu.

Şimdi size neden seçimlerin erkene alınmayacağını çok kesin bir şekilde anlatacağım:

-Seçim ne zaman?

- 2019 Kasım’ında.

-Yani yaklaşık 20 ay var. Peki Cumhurbaşkanlığı sistemine göre Cumhurbaşkanı kaç yıllığına ve kaç kere seçilebiliyor?

-Beş yıllığına seçiliyor ve en fazla iki kez.

Peki sizce, Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan gibi iddialı bir siyasetçi 5 yıl+5 yıl+20 ay görev süresini niye kısaltsın? Bu durum sizin aklınıza yatıyor mu?

SİZ O TÜNELLERİ NİYE KAZDINIZ?

Afrin’den kaçan teröristlerin birçok hesabı yanlış yaptıkları ortada. Siyasi hataları bir kenara bırakalım. Onlar bolca tartışıldı. Ancak aklıma takılan soru şu: “Arkadaş siz o dağı taşı köstebek gibi ne diye kazdınız?”

Gün geçmiyor ki, Afrin çevresinden yeni bir tünel çıkmasın. Adamlar işi gücü bırakmış her yeri oymuş.  Modern makineler bile kullanmışlar. Tünel kazmak, içinde yaşamak falan iyi güzel de derdiniz neydi ki? Hadi Türkiye’den yapılan top atışlarına ve uçaklara karşı iyi bir önlem olarak görmüş olabilirsiniz. Ancak karadan yürüyen zırhlı birliklere ve piyadelere karşı tüneller ne işe yarayacak? Kısılıp kalacaksınız. Nitekim öyle de oldu.

“Belki” diyorum, belki de Vietnam savaşına öykündüler. Hani Amerikalıların yenildiği. Ancak o savaş 50 yıl önceydi ve o tünellerin açıldığı yerler de sık tropik ormanlar. Yani belki o zaman ve mekânda bir anlamı vardı. Açık alanda bu tünelin işe yaramayacağını o kadar belli ki?

Bu kadar dağı taşı kazacağınıza Afrin’e bir iki imar faaliyeti yapsaydınız, hiç olmazsa bir işe yarardı.