ERDOĞAN ÖZAL'IN RÜYALARINI GERÇEKLEŞTİRDİ

İlnur ÇEVİK 18 Nis 2016

İlnur ÇEVİK
Tüm Yazıları
Rahmetli Turgut Özal zamanın çok ilerisinde yaşayan bir devlet adamıydı. Yaşadığı dönemde reformist hatta devrimci olarak tanındı.

Rahmetli Turgut Özal zamanın çok ilerisinde yaşayan bir devlet adamıydı. Yaşadığı dönemde reformist hatta devrimci olarak tanındı. Onu hayali “Büyük Türkiye” idi ve yaptıkları hep ülkesini kendi ayakları üzerinde duran bir ekonomiye ve etkin bir dış politikaya kavuşturmak üzerine kurmuştu. Ekonomide ve iletişimde yaptığı devrim niteliğindeki reformlar Türkiye’yi bir noktaya getirdi ama bilhassa ekonomide tam istediklerini gerçekleştiremeden Süleyman Demirel’e girdiği şiddetli siyasi kavga yüzünden bir noktada durmak zorunda kaldı. Özal askeri barakasına sokma ve siyasetten elini eteğini çekme mücadelesinde epey yol aldı ama PKK ile savaş yüzünden bu alanda da tam başarı elde edemedi. Dış politikada ise bütün dünya ona selama durdu ve Time dergisi Atatürk’ten sonra kapak konusu yaptığı Türk siyasi lider oldu. ABD Başkanı George Bush bile Birinci Körfez Savaşı boyunca Özal’a sürekli danıştığını ve onun sözüne çok değer verdiğini defalarca tekrarladı.

Özal F-16 projesiyle milli savaş sanayinin temellerini arttı ama Erdoğan kendi modern silahlarını her alanda üreten bir Türkiye yaratıyor. Türkiye’deki Kürt sorununu önceleri pek hafife aldı ama sonradan bu konuda en akılcı mücadeleyi o verdi. Ama her şeyin ötesinde Türk milletinin kalbinde öyle bir derin sevgi yarattı ki cenazesi son yıllarda hiçbir devlet adamımıza nasip olmayan bir şekilde Ankara ve İstanbul’da muhteşem bir şekilde yüz binlerce insanın katıldığı cenaze törenleriyle ebediyete uğurlandı. Özal başladı ama Büyük Türkiye’yi gerçekçi bir şekilde yaratmak Recep Tayyip Erdoğan’a nasip oldu. Şimdi de Erdoğan ve Türkiye bunu bedelini ödüyor. Özal bugün Erdoğan’ın geliştirdiği milli politikaları, Türkiye’nin son 13 yılda nasıl kabuk değiştirdiğini görse iftihar ederdi. Ama birde Gülen hareketinin Paralel Yapı ile devlet içinde devlet kurmaya kalkmasını görse herhalde bizlerden daha fazla hayretler içinde kalırdı ve “bunlar bizi nasıl kandırmış?” diye sorardı… Özal bir hoşgörü abidesiydi. Demirelli yıllarda bütün sevgimize rağmen onunla mücadele ettik, kızdı ama yinede hoş gördü. Nur içinde yatsın, mekanı Cennet olsun.