AFET TATBİKATI

Aslıhan AKDAĞ TÜRKER
Dün ülke genelinde bir afet tatbikatı yapıldı. AFAD günler öncesinden ülke genelinde nerede olursan ol 'çök, kapan, tutun' ülke tatbikatına katıl diyerek bilgilendirme ve uyarı mesajları göndermeye başladı.

Dün ülke genelinde bir afet tatbikatı yapıldı. AFAD günler öncesinden ülke genelinde nerede olursan ol ‘çök, kapan, tutun’ ülke tatbikatına katıl diyerek bilgilendirme ve uyarı mesajları göndermeye başladı. Ben tam o anda bir giyim mağazasında 1 alana 1 hediye çılgınlığında ezilirken bir anda herkesin telefonu ötmeye başladı. Ben yere çömelip kapandım ama insanların gözünü öyle bir alışveriş çılgınlığı bürümüş ki gerçekten eziliyordum. Biz sonradan olma durumları üstümüze oturtamıyoruz. Denemiyoruz da, yapamıyoruz da. Halbuki ülke genelinde ne kadar önemli bir tatbikattı bu. Her an büyük bir depremle karşı karşıya kalabiliriz, ne kadar bilinçliyiz? Bilinçlenmek için ne yapıyoruz bunlar gerçekten çok önemli konular. İzmit depremi, Van depremi, Elazığ depremi, İzmir depremi hala bize ciddiye almamız için ders çıkarmadı.

Ben bu sisteme daha önce New York’ta denk geldim. Orası da kasırga bölgesi olduğu için telefona acil uyarı bildirimi geliyor ve şu saatten sonra dışarıda bulunmamaya özen gösterin diye, gerçekten de o saat itibari ile yerle gök resmen birbirine karışıyor. Ve insanlar bilinçliler, özellikle o saatte kendilerini sokağa atmıyorlar. Öğretmenlik yaptığım süreçten aklımda kaldığı kadarıyla okullarda yapılan tatbikatlar da yeterli değil. Öğrencilerin güle oynaya kaçtığı bir süreç olmamalı. Ve bu eğitimin gerçekten ilkokulda çocuklara öğretilmesi gerekiyor. Umarım o korkutan depremi asla yaşamayız ama bilinçlenmek hayat kurtarır bunu unutmayın.