Vakıf Katılım web

KİMDİR BU MAVİ ADAMLAR?

Aslıhan AKDAĞ TÜRKER
Tüm Yazıları
İstanbul'dan kıpır kıpır, heyecan dolu bir grup geçti.

Müzik, komedi ve teknolojinin birleştiği, benimde öğrencilerime zaman zaman izlettiğim en keyifli ritim gösteri grubu Blue Man Group, Zorlu Performans sanatlarına ismini kazıdı ve gitti.

Chiris Wink, Phil Stanton ve Matt Goldman üniversite mezuniyetleri sonrası “Kendi yolunu takip et ve hayata anlam katarak yaşa” kararları sonrası bu grubu kuruyorlar. Uzaylı görünümünde mavi renkli, üç tane kel adam sahnede bildiklerimizden bambaşka bir gösteri yapıyorlar. Dünya turneleri kapsamında Türkiye'ye ilk kez gelen Blue Man Group, dev prodüksiyon, enstrümanlar ve teknolojik detayların bir araya geldiği interaktif performanslarıyla, Milano, Viyana, Barselona ve Hamburg gibi şehirlerin ardından, 13- 25 Şubat tarihleri arasında İstanbul’da sahne aldı...

Adları ve sahnede büründükleri görüntüleri için tercih ettikleri renk mavi olsa da anlatmak için en iyi sözcüğün “Rengarenk” olduğu gösterileriyle yıllar içinde birçok farklı yerde sahne alan Blue Man Group’un müzikal yetkinliği, videolarında parodi unsurları daha ön plana çıktığı için kimi zaman gözardı edilebiliyor. Bunu gözlemlemek için en iyi yollardan biri, orjinali başka isimlerin elinden çıkarak kitlelere ulaşmış parçalara yaptıkları güncellemeler. Ekip, bu videoların hepsinde plastik borular, sulu variller gibi birbirinden farklı yüzeylerde perküsyon çalmayı başarırken aralarıda mizahi unsurlarla doldurmayı ihmal etmiyorlar. Gittikleri her ülkeye özgün bir gösteri hazırlayan ekip İstanbul’a özel plastik borular ile tarkan Şıkıdım şarkısı ile seyircinin gönlünü ayrıca fethetti.

Her gösteri haftası için;

* 60 adet davul derisi, 16 adet davul zili, 64 adet baget, 50 galon özel karışım 3 canlı renkte boya, 9,5 kg jöle, 8 kutu mısır gevreği, 40 parça beyaz çikolatalı bar, 385 adet Marshmallow, 44 kutu yılbaşı ışıkları, 21 adet kep, 28 adet Blue Man Grubu için özel olarak yapılmış mavi kek sipariş listeleri arasındaymış.

Bizim ülkemizde de farklı farklı gruplar ve sahne gösterileri hazırlayan ritim ekipleri için, Mavi Adamların bence farklı bir deneyim olduğunu düşünüyorum. Herkesten farklı olmak için artık bizim gösteri grupları kendileni hangi renge boyayacaklar bilmiyorum ama yaptığınız müziğin yanında sahne görselliği ve katacağınız hikaye inanın gösterinizin kalitesini çok fazla değiştiriyor. Farklı olmak için farklı müzikleri ve bakış açılarını yakalamak ve takip etmek önemli. İyi pazarlar güzel haftalar dilerim.

Sevgi ve müzikle kalın.