İmparatoru korumak için üretilen toprak askerlerin saldırısı olarak görebiliriz bu internet saldırılarını. Ele geçirilen cihazların nasıl askerleştirildiğini görmek, insansızlaştırılan dünyada bizleri nasıl bir geleceğin bekleyeceği göstermesi açısından da ibret verici
Çin büyük bir ülke. Ülkenin tarihi de yüzölçümü kadar büyük. Çin Seddi Dünya’nın en büyük yapılarından biri. Haliyle bu kadar büyük bir ülkenin hükümdarının mezarı da aynı oranda büyük olabiliyor. Çin’deki tüm beylikleri yenerek ilk olarak milli birliği sağlayan Qin Shi Huang, bunu büyük bir orduyla sağlamış. Ama hayat fani, bunu bildiği için kendine bambaşka bir ordu kurmuş. Firavunların Piramitleri yaptırması gibi o da uzun yıllar dayanacak bir ölüm sonrası hazırlık yaptırmış. Ölmeyecek askerler düşüncesi bunun altında yatıyor. Topraktan gelen insanın en uzun yaşama şekli yine toprakta bulunmuş. Terre kota adı verilen teknikle yapılan toprak askerler, sayıları 8000 kadar. Yaklaşık kırk yıl önce bulunan bu toprak askerler, farklı yüz ifadeleri, arabaları ve atlarıyla kocaman bir orduyu hatırlatıyor. Mezarı koruması amaçlanan bu ordu, şimdilerde Çin’in en önemli turistik değerlerinden biri haline geldi.
Çin’in toprak askerlerden oluşan ordusunun imparatorun mezarını koruyup korumadığnı bilmiyoruz ama günümüzde bambaşka bir alanda ilham kaynağı oluyor. Teknoloji dünyası nesnelerin interneti diye bir şeyi konuşuyor. Yani içinde internete bağlanan parçalar olan tüm cihazların birbiriyle anlaşacağı ve böylelikle hayatımızı kolaylaştıracağı bir dünyadan söz ediyoruz. Şeylerin interneti de denilen bu süreç, hayatın akışını değiştirebilecek bir potansiyel taşıyor. Sürücüsüz arabalar, yemeği sofraya hazır hale getiren buzdolapları, hava durumuna göre sulama yapan bahçe otomasyonu. Bunların hepsinin uyumlu çalıştığını düşünecek olursak makinelerin hayatın içinde daha fazla yer alacağını öngörebiliriz.
Tabii bunun mahsurlu yanları da var. Birisi sizin aracınızı ele geçirebilir. Hem de dünyanın çok değişik yerinde, arabanızla fiziki olarak hiçbir temasta bulunmadan. Evinizdeki bebek izlemeye yarayan telefon, dünyanın farklı yerlerinde kriminal olaylarda kullanılmış olabilir.
Nasıl oluyor diye düşünüyorsanız siz Nasrettin Hoca’nın fıkrasındaki gibi sormak isterim. Araçların senin için çalıştığına inanıyorsun da başkaları adına çalıştığına niye inanmıyorsun?
ABD’nin internetini felç eden saldırıların ardında binlerce kişiden oluşan devasa bir şebeke aranıyor. Organize hale gelen binlerce teknoloji uzmanı bu işi yapmış gibi algılıyoruz. Oysa elimize gelen son veriler bu saldırının ele geçirilmiş binlerce veya onbinlerce veya yüzbinlerce cihaz üzerinden yapıldığını işaret ediyor. Çin merkezli olduğu söylenen bu saldırının gerçek adresi hala doğrulanmaya muhtaç.
İmparatoru korumak için üretilen toprak askerlerin saldırısı olarak görebiliriz bu internet saldırılarını. Ele geçirilen cihazların nasıl askerleştirildiğini görmek, insansızlaştırılan dünyada bizleri nasıl bir geleceğin bekleyeceği göstermesi açısından da ibret verici.
Biz, bir anda yerlerinden fışkıran bu toprak askerlerin yapabileceği kötülükleri 15 Temmuz’da yaşadık. Şimdi ise dünya hiç beklemediği bir yerden saldırı tehdidiyle karşı karşıya. Yapılan sadece dijital kapıları zorlamak olsa da önümüzdeki günlerde bizi nelerin beklediğini bilmiyoruz. “Şeylerin” interneti demiştik ya, işte bu da “şeylerin” ihaneti.