Son bir aydır Türkiye teknoloji camiasının tek gündemini internet bağlantısı oluşturuyor. Şüphesiz bunun en büyük nedeni 1 Ocak 2019'dan sonra yeni düzenlemelerin devreye girecek olması.
Bu konuyla ilgili güneşin altında konuşulmayan hiçbir şey kalmadı. Her türlü komplo teorisi ve felaket senaryosu dile getirildi. Şu an için bilmediğimiz tek şey ise aslında bilmemiz gereken tek şey; yani 1 Ocak 2019’tan hangi fiyatların geçerli olacağı.
Ortada böylesi büyük bir belirsizlik varken, abonelerin kafası zaten yeterince karışıkken geride bıraktığımız hafta sonu operatörlerin mobil internet bağlantısını da ayrıca ücretlendireceği dedikodusu ortaya çıktı. Dedikodu olarak kalsa iyiydi ama Turkcell’in 20 Aralık tarihi itibariyle kestiği faturalara bir bilgi notu ekleyerek 15 Ocak 2019 tarihinden başlayarak mobil internetin paylaşımına aylık 9 TL ek ücret getirdiğini de hemen öğrendik.
Yani parasını ödeyip Turkcell’den satın aldığımız mobil internet bağlantısını kendimize ait bir dizüstü bilgisayarda veya tablette kullanmak istediğimizde veya bir arkadaşımızın cep telefonu ile paylaştığımızda aylık 9 TL ödememiz gerekiyor.
Anladığım kadarıyla bilinçli kullanıcıların oluşturduğu toplumsal baskı sonucu Turkcell yönetimi bu uygulamayı gözden geçirmeye karar verdi ve 25 Aralık akşamı, mesai saati bittikten sonra bir açıklama yayınlayarak “Hızlı Giriş” isimli Turkcell hizmetini kullananların söz konusun 9 TL’yi ödemeyeceklerini duyurdu. Tabii bence buradaki en önemli noktalardan biri de Vodafone ve Türk Telekom’un müşteri hizmetlerini arayan abonelere, bu iki şirketin bu yönde bir girişiminin şu an için olmadığının söylenmesiydi. Bence aynı sektörde faaliyet gösteren üç şirketten ikisi bu topa girmeyince Turkcell de geri adım atmaya karar verdi.
Nitekim dün (26 Aralık) Türk Telekom da resmi bir açıklama yaparak Türk Telekom abonelerine internet paylaşımı için herhangi bir ekstra ücretlendirme yapmayacağını duyurdu.
Dünyadaki örnekler nasıl?
Dünyanın diğer ülkelerindeki cep telefonu operatörlerinin uygulamalarına baktığımızda mobil internet paylaşımı için ekstra fiyatlandırma yapanlar olduğunu görüyoruz. Ancak bunu yapan operatörlerin zaten abonelerine limitsiz internet kullanımı sunduklarını ve bazılarının Netflix, Amazon Music veya HBO gibi ücretli hizmetleri de ayrıca hediye ettiklerini görüyoruz.
O nedenle ben Turkcell’in uygulamasını “Dünyada da örnekleri var” diyerek kabullenmeyi “bilimsel şüphecilik” gereği doğru bulmuyorum. “Dünyada da örnekleri var” diyenlerin bahsettikleri örneklerdeki detayları ya bilmediklerini ya da (o veya bu sebeple) detayları sakladıklarını düşünüyorum.
Turkcell Genel Müdürü Sayın Kaan Terzioğlu’nun konuyla ilgili kişisel Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamaları da pek anlamlandıramadım. Sektör dışından birinin güvenlik ve kota aşımı konusunda endişe duyması bana çok doğal gelirken Turkcell gibi bence dünyanın en önemli operatörlerinden birinin tepe yöneticisinden bunları duymak beni şaşırtıyor.
Çünkü ancak bugüne kadar hiç internetini paylaşmamış veya paylaşılan bir ağa bağlanmamış birinin ağ güvenliği konusunda Kaan Bey’in Twitter’da bahsettiği tarzda endişeleri olabileceğini düşünüyorum. Bilmiyorum, belki de ben yanlış düşünüyorum ama Turkcell gibi lider bir şirketten “Hızlı Giriş” benzeri herhangi bir şart olmadan mobil internet paylaşımını ücretsiz yapmasını, daha doğrusu zaten ücretsiz olan bu süreci değiştirmemesini bekliyorum.
Bir abone olarak bu beklentimin boşuna olmadığını da Turkcell’i yönetenlerin tüm Türkiye’ye ispat edeceğini düşünüyorum.
“Hayat paylaşınca güzel” gibi bugüne kadar duyduğum en başarılı sloganlardan birine sahip şirketin, paylaşıma ücret getirmeyeceğini beklemenin de naiflik olarak algılanmayacağını umuyorum. Şimdiden teşekkürler Turkcell.