Borsaya açık veya kamunun ilgisi üzerindeki şirketlerde göreve başlayan her tepe yöneticinin bence yapması gerektiği gibi şirketin şu anki durumunu ve gelecek planlarını çok kısa bir şekilde özetleyen Ümit Önal yönetiminde Türk Telekom'un daha rekabetçi bir vizyonla işe koyulduğunu düşünüyorum.
Geride bıraktığımız perşembe günü Türk Telekom’un yeni CEO’su Ümit Önal günlük gazetelerin ekonomi müdürleriyle bir araya geldi. Yaklaşık 40 gün önce görevi devralan Ümit Bey tahmin edeceğiniz gibi Türk Telekom’la ilgili birçok konuda bilgiler verdi, kendisine yöneltilen soruları cevapladı. Açıkça söylemek gerekirse uzun bir zamandan beri kalabalık bir gazeteci grubunun ilk kez Türk Telekom konusunda birinci ağızdan haber alıyor olmasına çok sevindim. Benzer bir toplantıyı çok daha önce Turkcell’in de Murat Erkan için yapmasını beklerdim ama sanırım yapmadı (veya yaptı ama benim haberim olmadı).
Konuşmasının büyük bir bölümünü şirketin hedeflerine ve önceliklerine ayıran Önal, özetle söylemek gerekirse Türkiye’deki internet kullanımı arttırmak, dünyada 5G’ye ilk geçen ülkelerden biri olmak ve daha iyi bir müşteri deneyimi sunmak gibi başlıklar üzerine odaklandı.
Ben şahsen 5G konusunu çok merak edenlerden değilim. Daha önce de farklı nedenlerle dile getirdiğim gibi bence 5G bireysel abonenin hayatına çok dokunmayacak. Daha çok endüstrinin kullanımımda olacak. Biz Türkiye olarak henüz 5G üzerinde çözüm geliştirme noktasından epey uzaktayız. O nedenle Ümit Bey 5G konusunda çok doğru şeyler söylese de benim ilgimi pek çekmedi.
Ancak konu internet kullanımı arttırmak konusuna gelince Türk Telekom CEO’sunun paylaştığı rakamlar gerçekten yabana atılır gibi değildi. Hem 4.5 G hem de 5 G omurgasında çok önemli bir rolü olan fiber altyapının daha fazla haneye ulaşması için yaptıkları çalışmaları dinlemekten büyük keyif aldım. Sohbetin soru cevap kısmında kendisine şöyle bir soru sordum: “Son zamanlarda sektörde fiber altyapıya yapılan yatırımların neredeyse durma noktasına geldiği konuşuluyor. Türk Telekom, Türkiye’nin fiber altyapısının neredeyse tamamına sahip. Eğer durduğu söyleniyorsa sizin durmuş olmanız lazım. Durdunuz mu? Artık fibere yatırım yapmıyor musunuz?”
Ümit Önal gayet içten bir şekilde 2018 yılında toplamda bir milyon 65 bin haneye fiber bağlantı getirdiklerini söyledi. 2019 yılının ilk altı ayında ise bu rakamın 550 bin olarak gerçekleştiğini belirtti. Burada bir parantez açarak Ümit Önal’ın daha önce internetin herhangi bir çeşidine sahip olmayan hanelerden bahsettiğini de özellikle belirtmem lazım. Yani Türk Telekom CEO’sunun paylaştığı rakamlardan anlaşılıyor ki fiber altyapı çalışmaları durmuş, durdurulmuş veya ertelenmiş değil.
Ortak altyapı ne durumda?
Kendisine ikinci bir soru olarak da ortak altyapı çalışmalarını sordum. Daha doğrusu şirketin yeni CEO’su olarak ortak altyapı konusuna nasıl baktığını öğrenmek istedim. Hiç düşünmeden, lafı gevelemeden şu cevabı verdi: “2008 yılının Mayıs ayında Başbakanlık himayesinde Ulaştırma Bakanlığı çatısı altında imzalanan bir ortak altyapı protokolü var. Bu protokolün şartları halen geçerli. Türk Telekom bu protokolün şartlarına uygun davranmakta ve davranmaya da devam ediyor”.
Yani sayın CEO, kısa ve net bir şekilde Türk Telekom olarak altyapı paylaşımı konusunda üzerlerine düşen her şeyi yaptıklarını ve yapmaya da devem edeceklerini belirtti. Hatta işi bir adım daha öteye götürerek mobil tarafta da aktif şekilde bir paylaşıma imkân verecek bir paylaşımı arzuladıklarını belirtti.
Ben sorduğum sorulara aldığım cevaplardan tatmin oldum.
Ümit Bey genel anlamda şirketin sırtında bir kambur olarak bulunan döviz cinsi borçların büyük oranda hedge edildiğini ve sayede Türk Telekom’un kur hareketlerinden negatif etkilenmesinin önüne geçildiğini de konuşmasında detaylı olarak anlattı. Böylece de gelecek dönemlerde tekrar kâr açıklayacak bir şirket olacaklarının bence sinyalini şimdiden vermiş oldu.
Borsaya açık veya kamunun ilgisi üzerindeki şirketlerde göreve başlayan her tepe yöneticinin bence yapması gerektiği gibi şirketin şu anki durumunu ve gelecek planlarını çok kısa bir şekilde özetleyen Ümit Önal yönetiminde Türk Telekom’un daha rekabetçi bir vizyonla işe koyulduğunu düşünüyorum. Bu rekabetin hem ülkemiz hem de aboneler lehine sonuçlar üreteceğine de eminim. Umuyorum ki en kısa zamanda bu yaklaşımın sonuçlarını görmeye başlarız.