MediaMarkt geçen yıl ilkini düzenlediği Startup Challenge isimli girişimcilik yarışmasının ikincisini (çok daha geniş bir katılımla) bu hafta içinde gerçekleştirdi.
Almanya’nın en bilinen perakendecilik gruplarından Saturn Holding’in bir parçası olan ve 14 ülkede binden fazla mağazası olan MediaMarkt’ın Startup Challenge adını verdiği bu organizasyondaki asıl amacı perakendecilik sektöründe kullanılabilecek yeni iş fikirlerinin gelişimine destek vermek. Ayrıca bu fikirlerin sadece MediaMarkt tarafından kullanılması gibi bir şart da yok. O nedenle bu yıl bir Tekfen Holding markası olan Tekzen de Startup Challenge’ı destekledi. Zaten 25 Haziran günü yapılan final seçimleriyle kazananların açıklandığı tören de bu nedenle Tekfen Holding’in İstanbul’daki merkezinde yapıldı.
Günümüzde basit veya karmaşık olması önemsiz yeni ancak farklı fikirlerin prim yaptığı bir gerçek. Bazen kimsenin gözüne batmayan bir detaydan, bazense çok miktarda verinin harmanlanmasıyla ortaya makul ve mantıklı iş fikirlerinin çıkarılması sayesinde insan hayatının her anı kolaylaştırılmaya çalışıyor. Tabii ki bu sürece teknolojik gelişmeler de eşlik ediyor. Açıkça söylemek gerekirse yenilikçilik ve girişimcilik tanımlarının hayatımıza bu kadar hızlı ve keskin bir şekilde girmesinin en büyük nedeni içinde bulunduğumuz çağda yaşanan teknolojik gelişmeler ve bu gelişmelerin hızı olarak gösteriliyor. Belki de insanlık tarihi boyunca ömründe bizden daha çok teknolojik yenilik gören, deneyimleyen başka bir nesil olmadı. Ve muhtemelen yeniliklerin hayatımıza girme hızı da artarak devam edecek.
Bu yeni olguları çok iyi anlayan MediaMarkt da benim gördüğüm kadarıyla arzulanan faydanın ortaya çıkarılması için gönüllü olarak kendisine bir rol seçmiş; girişimcilik ekosisteminde perakendecilik fikirleri olan startup’ların başarıya ulaşması için mağazalarındaki operasyonel süreçlerin katalizör olarak kullanılmasına izin vermiş. Yani her gün on binlerce kişinin ziyaret ettiği, binlerce alışverişin gerçekleştiği MediaMarkt mağazalarının girişimciler tarafından bir laboratuvar gibi kullanılması için kapılarını açmış. Operasyon süreçlerinde oluşan verilerle girişimcilere benzersiz bir test ortamı yaratmış.
Startup Challenge
Ancak bu imkânlardan yararlanmanın bir şartı var. O da MediaMarkt Startup Challenge isimli yarışmaya katılmak ve kazanmak! Yani perakendecilik sektöründe kullanılabilir yeni iş fikirleri olan girişimcilerin MediaMarkt Startup Challenge’a katılması ve sektöre sağlayacakları fayda ve yaratacakları fark konusunda jüriyi ikna etmesi gerekiyor.
Kazanan Münih’te MediaMarkt tarafından organize edilen Retailtech Hub Programı’na katılırken girişimciler için kurumsal ortaklıklar sunan hızlandırma programına dahil olma hakkı ile Silikon Vadisi’nin en aktif yatırımcıları arasında olan Plug and Play’in girişimci ağına dahil olma fırsatı yakalıyor. Yarışmada ikinci ve üçüncü olan projelerse Türkiye’de MediaMarkt ve Tekzen mağazalarında pilot uygulama imkânına sahip oluyor.
MediaMarkt Türkiye’yi yöneten Yenal Gökyıldırım, MediaMarkt ekosistemi içinde bazı bölgesel görevler de üstlendiği için artık kendisini “kısaca” MediaMarkt Türkiye ve Yunanistan İcra Kurulu Başkanı olarak tanıyoruz. Bu nedenle de bu yılki Startup Challenge’a Yunanistan’dan da katılımların olması çok normal ama kendisinden öğrendiğimiz kadarıyla bu yıl Türkiye ve Yunanistan dışında Polonya, İrlanda, Azerbaycan, Nijerya ve Filistin gibi ülkelerden de katılım olmuş. Tüm başvuruların yüzde 35’i yabancı ülkelerden gelmiş. Bu da bize Startup Challenge’ın hızla bölgenin girişimcilik markası haline geldiğini gösteriyor.
Tam unvanı MediaSaturn Perakende Grubu İcra Kurulu Üyesi, MediaMarkt Türkiye ve Yunanistan İcra Kurulu Başkanı Yenal Gökyıldırım ve ekibinin yenilikçilik anlamında, daha doğrusu yeni fikirlere destek verme açısından ortaya koydukları irade, gelecek yıllarda Startup Challenge’ın hangi hızla büyüyeceğinin de sinyallerini veriyor. Kim bilir belki yakın zamanda tüm dünyada perakendecilik sektöründe kullanılmaya başlanan bir uygulamanın Türkiye’de düzenlenen bu yarışmadan çıktığını duyarız ve gururlanırız. Sanırım Yenal Bey’in asıl amacı da bizlere bu gururu yaşatmak.