Türkiye, Suriye ve Irak sınırının kesişme noktasındaki Ayn Divar bölgesinde üs kuracağı iddia edilen ABD, olası Sincar operasyonu açısından kritik olan bu bölgede üs kurarsa terör örgütüne can suyu olmaya çalışacak.
ABD’nin terör örgütü PKK/PYD’ye yönelik askeri sevkiyatları artarak devam etse de Amerika’nın Türkiye'yi güneyden kuşatma planı ülkemizin gerçekleştirdiği başarılı operasyonlar ile akamete uğradı. Son olarak Irak'ın kuzeyindeki Gara'da Pençe Kartal-2 Harekatı ile PKK’ya büyük kayıplar verdirildi.
Şehit ateşini bir kez daha yüreklerimize düşüren terör örgütü elbette bunun hesabını verecek ve son terörist yok edilinceye kadar mücadele devam edecek.
Şimdi sırada Sincar operasyonunun olduğu belirtiliyor.
Tabii ABD bu operasyonları engellemek için elinden geleni yapıyor.
Türkiye, Suriye ve Irak sınırının kesişme noktasındaki Ayn Divar bölgesinde üs kuracağı iddia edilen ABD, olası Sincar operasyonu açısından kritik olan bu bölgede üs kurarsa terör örgütüne can suyu olmaya çalışacak.
Bu durumun Türkiye- ABD ilişkilerini daha da gergin bir hale getireceği aşikar.
Binlerce kilometre uzaktan gelerek Irak, Suriye, Gürcistan, Bulgaristan gibi ülkelerde üs kuran ABD, Türkiye - Yunanistan sınırına yakın bir bölgede bulunan Dedeağaç'a da bir süredir asker yığıyordu. Bölgeye NATO tatbikatlarını da bahane ederek ciddi bir silah yığınağı yapan ABD, buradaki stratejik limanın özelleştirilmesini ve işletmesini devralmaya çalışıyordu.
NATO’nun ‘Defender Europe 21’ tatbikatı için ABD, Dedeağaç limanına adeta çıkarma yaparken “Tatbikatta Yunanistan var, Türkiye neden yok. Türkiye dışlanıyor mu?” iddialarına Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Gazeteci Fatih Çekirge’ye konuşarak yanıt vermiş ve "Yunanistan sık sık aynı şeyi yapıyor. Türkiye o tatbikatta yokmuş gibi gösteriyor. Yani Türkiye ile Yunanistan arasındaki meseleleri Yunanistan sanki Türkiye ile ABD, Türkiye ile AB arasındaki meseleymiş gibi sunmak istiyor. Bu da böyle bir şey. Doğrusu o tatbikatta Türkiye’nin de olduğudur." ifadelerini kullanmıştı.
Ama burada sorun Yunanistan’ın bizi bu tatbikatta yok göstermesinden ziyade ABD’nin Dedeağaç’a yığınak yapmasının arka planında ne olduğu!
Amerikan kuvvetlerinin Dedeağaç’a yığınak yapmasına yönelik Dedeağaç Barış Komitesi, “ABD-NATO-AB ülkemizi ölüm saldırı mevzii haline, halkımızı da olası bir savaşta hedef haline getiriyorlar” sözleriyle protesto çağrısı yapmış ve tepkisini göstermişti.
Geçtiğimiz sene de Lozan Barış Anlaşması'na göre asker bulunmaması gereken Dedeağaç bölgesinde ABD’nin bir deniz üssüne sahip olması da tepkileri beraberinde getirmişti.
Yunan To Vima gazetesinin haberine göre ise Washington yönetiminin, ABD ile Yunanistan arasında yapılması planlanan yeni savunma anlaşmasında Yunanistan'daki onlarca askeri tesise ABD askerlerinin konuşlandırılmasının öngörülmesini ve anlaşmanın her sene değil 5 senede bir güncellenmesini istediği belirtildi.
Son gelişmelerden sonra da ABD’nin Yunanistan’ı kendine bağlı bir askeri üsse dönüştürme planı ile neyi hedeflediğinin üzerinde durmak gerekiyor.
ABD’nin Ege Denizi ve Doğu Akdeniz’i kontrol etmek istediği ortada!
Dedeağaç ile birlikte Girit adasına da yoğun yığınak gerçekleştiren ABD donanmasının en büyük gemilerinden biri olan USS Hershel Woody Williams adlı savaş gemisi, kalıcı olarak Girit Adası’nın Suda Körfezi’ndeki ABD askeri üssüne demirlendi.
Uzmanlar, Dedeağaç'a yerleşen ABD'nin Rusya ile siyasi rekabetinde güçlü olmak istemesini ve Çin'in Kuşak Yol Girişimi'ni engellemeyi amaçlamasını ön plana çıkarsa da bu bölge Türkiye’nin güvenliği açısından büyük önem taşıyor.
ABD ile ilişkilerimizin iyi olacağı görüşünde olanlar, bunu görünür açıdan söylüyorlarsa doğru ancak gerçekte hep olduğu gibi aslında emperyalist Amerika ile ilişkilerimiz hiçbir zaman iyi olmadı.
Şu an farklı olan ise yerli ve milli savunma sanayiinde geldiğimiz nokta ile Türkiye’nin bağımsızlık için çıktığı yolda hedefe ulaşmasındaki kararlılık!
Bizim için kolay olmayacak evet ama onlar için de hiç kolay olmayacak!