THY YÖNETİMİ, 2022'NİN HESABINI VERDİ
Musa ALİOĞLU
Tüm Yazıları
Bu yıl, Nisan ayı Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçim kampanya dönemine rastladığı için, THY Genel Kurulu doğru bir kararla seçim sonrasına ertelenmişti.
Türk Ticaret Kanunu, Anonim Şirketlerin her hesap dönemi sonrası üç ay içinde ve yılda en az bir kez olağan genel kurul yapmasına şart koşar.
Türkiye’nin dünya çapında tanınan ve en değerli markası olan Türk Hava Yolları (THY) Anonim Ortaklığı da genel kurul toplantılarını Nisan aylarında yapardı.
Bu yıl, Nisan ayı Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçim kampanya dönemine rastladığı için, THY Genel Kurulu doğru bir kararla seçim sonrasına ertelenmişti.
THY’nin 2022 yılı hesap ve faaliyetlerine ilişkin Olağan Genel Kurul Toplantısı 25 Temmuz 2023, Salı günü, Genel Yönetim Binası VIP Salonu'nda gerçekleştirildi.
Toplantıyı baştan sona ben de izledim.
THY, Türkiye Varlık Fonu portföyünde yer aldığı için, onlar tarafından verilen bir önergeyle toplantının THY Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Prof.Dr. Ahmet Bolat tarafından yönetilmesi oya sunularak kabul edildi. Toplantıya Hazine ve Maliye Bakanlığı, Özelleştirme İdaresi ve Varlık Fonu temsilcilerinin yanı sıra THY Yönetim Kurulu Üyeleri, Genel Müdür ve yardımcıları, daire başkanları ve ilgili yöneticiler ve 40 kadar hissedar katıldı. Faaliyet Raporu yayınlandığı için tekrar okunmadı, fakat Başkan Bolat bir açılış konuşması yaptı. THY’nin 2022’de en çok koltuk sunan network havayolu olduğunu, 2022’de yolcu sayısının 2019 sayılarının üzerine çıktığını, dünyadaki şirketler arasında altıncı olduğunu ve global pazar payını binde altıdan, yüzde 2’ye çıkardığını, kargoda da ise beşinci şirket olduklarını, bünyelerinde 6 bin 059’u pilot, 14 bin 700’ü kabin görevlisi olmak üzere iştirakleriyle birlikte toplam 82 bin kişinin görev belirterek şöyle devam etti; “Yolcuda 14.3 milyar dolar ve de kargoda da 4.1 milyar dolar olmak üzere toplamda 18.4 milyar dolarlık gelir elde ettik. 2022’de esas faaliyet karımızı da 2.8 milyar dolara çıkardık, piyasa değerimiz de 11.4 milyar dolara ulaştı.”
Bolat’ın konuşmasından sonra söz alan bireysel bir yatırımcı, şirketin değerini arttırdıkları için yönetimi tebrik ederek, üç iştirak şirketinin birleştirilmesinin isabetli olduğunu söyledi. Bir hissedarın sorusu üzerine Y.K Başkanı Bolat, Emlak GYO ile 2018’de satın alınan 3 milyon metrekarelik arazi üzerinde yapılacak 13 bin daireye 450 bin vatandaşın başvuru yaptığını, THY çalışanları için ayrılan 3 bin daireye de 13 bin THY personelinin başvurduğunu anlattı. Sorulan soruları tek tek ayrıntılı bir şekilde cevaplandıran Bolat, faaliyet raporunu oya sundu. Rapor, fiziksel ve elektronik ortamda oy kullanan pay sahipleri tarafından oy çokluğu ile kabul edildi.
Ardından, denetim raporları da okundu ve oylanarak oy çokluğu ile kabul edildi.
Daha sonra 2022 finansal raporlar oya sunuldu, kabulü yönünde oy kullanıldı.
Faaliyet ve hesaplar açısından yönetim kurulu üyelerinin ibrası da kabul edildi.
Kar payı dağıtımına ilişkin olarak yapılan görüşmede de Başkan Bolat, 2022’de kar payı dağıtımı yapılmadığı açıkladı.
Toplantıda Yönetim Kurulu Üyesi olarak yıllarca görev yapan Orhan Birdal ve halen Uçuş İşletme Başkanı olan Kpt. Mehmet Kadayifçiler’in yerine yönetim kurulunun yeni üyeleri olarak aynı zamanda DHMİ Genel Müdürü olan Hüseyin Keskin ve VIP Uçakların eski Sorumlusu Kaptan Ramazan Sarı seçildi.
Başkan Bolat, Birdal ve Kadayifçiler’e hediye verip, emekleri için teşekkür etti.
Bu maddeden sonra denetçi seçimleri yapıldı ve hissedarlara şirketin 3. kişilere verdiği teminat, rehin ve ipotekler hakkında bilgi veridi. Gündemin 11. 12 ve 13’üncü maddelerinde yapılan bağış ve deprem yardımları, hisse geri alımı gibi konusunda pay sahipleri bilgilendirildi.
Varlık Fonu’nun önergesiyle bağışların üst sınırının şirket cirosunun yüzde 1,5’unu geçemeyeceği de kabul edildi.
Dilek ve temennilerde pay sahiplerine indirimli ve bir adet pass bilet verilmesi konusu dile getirildi ve genel kurul tam 3.5 saat süren bir mesaiyle sona erdi.
Olağan Genel Kurul Toplantısında alınan karar gereği, 2 yıl süreyle görev yapacak Yönetim Kurulu şu üyelerden oluştu:
Prof. Dr. Ahmet Bolat, Prof. Dr. Mecit Eş
Bilal Ekşi (Genel Müdür) Doç. Dr. Murat Şeker (Genel Müdür Yardımcısı) Ramazan Sarı, Hüseyin Keskin, Doç. Dr. Fatmanur Altun, Dr. Melih Şükrü Ecertaş
ve Şekib Avdagiç. Genel Kurul sonrası toplanan Yönetim Kurulu, 1 yıl süre ile Prof. Dr. Ahmet Bolat'ın Yönetim Kurulu Başkanı ve Prof. Dr. Mecit Eş'in de Yönetim Kurulu Başkan Vekili olarak atanmasına karar verdi.
Denetimden Sorumlu Komite Başkanı olarak Bağımsız Yönetim Kurulu Üyesi Şekib Avdagiç'in, Komite üyeliğine de Bağımsız Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Melih Şükrü Ecertaş'ın; Kurumsal Yönetim Komite Başkanı olarak Bağımsız Yönetim Kurulu Üyesi Doç . Dr. Fatmanur Altun'un, Komite üyeliklerine de Yönetim Kurulu Üyesi Ramazan Sarı ile Yatırımcı İlişkileri Müdürü Mehmet Fatih Korkmaz'ın; Riskin Erken Saptanması Komitesi Başkanı olarak Bağımsız Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Melih Şükrü Ecertaş'ın, Komite üyeliğine Bağımsız Yönetim Kurulu Üyesi Şekib Avdagiç'in; İcra Komitesi Başkanı olarak, Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bolat'ın, İcra Komitesi Başkan Vekili olarak Prof. Dr. Mecit Eş’in ve Doç. Dr. Murat Şeker'in, Şekib Avdagiç'in ve Ramazan Sarı'nın ise İcra Komitesi Üyesi olarak atanmasına karar verildi.
2022 yılına ait tüm hesap ve faaliyetleri açısından aklanan THY Yönetim Kurulu, bu genel kuruldan daha güçlenerek çıktı.
Mutlu yarınlar Türkiye’m.
musaalioglu@gmail.com
————————————————————-
DHMİ, Bakanlık ile Sendika arasında kaldı
Havacılık Tazminatı kime, neden verilmiyor?
Genel adıyla “Havacılık Tazminatı” diye bilinen, DHMİ ve yetkili sendika arasında tartışılan bu konunun neyi içerdiğini bilip ona göre yorum yapmakta fayda var.
Bilindiği gibi, Avrupa hava sahasında faaliyet gösteren havayolu şirketleri üst geçiş yaptıkları ülkelere, doğrudan değil Eurocontrol (Avrupa Hava Seyrüsefer Güvenliği Teşkilatı) aracılığıyla bir ücret öder. Avrupa’da havalimanlarından sorumlu olan kurumlar aldıkları parayı nasıl ve kime veriyor bunu bilmiyoruz. Türkiye’de ise EUROCONTROL’un tek muhatabı Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü olduğu için, ülkemizin payına düşen parayı da bu kurum almaktadır.
Dağıtılması gereken bu gelir, sadece hizmeti sağlayan kurumların havacılık hizmetlerine yaptığı yatırım, personel, eğitim, bakım, onarım gibi işlerinde de kullanabilmektedir.
Şurası kesin bir gerçek ki, alınan bu para tamamen bu işe emek veren personele verilmelidir. Tabi burada emek veren derken kimleri kastettiğimi belirtmeliyim. Türkiye’de seyrüsefer diye adlandırılan faaliyeti DHMİ bünyesinde görev yapan hava trafik kontrolörleri (ATC) yerine getirmektedir. Fakat, DHMİ bünyesinde “Yapılan işte katkımız var” diyerek duruma itiraz eden hava trafik emniyeti elektronik personeli ve havacılık bilgi yönetimi (AIM) memurları da DHMİ’ye EUROCONTROL’den gönderilen bu paradan hak talep etmekteler. Fakat, DHMİ’nin bu konuda titiz davranması bu personeli memnun etmediği için karşı çıkıyorlar.
Havacılık Elektriği Teknik Elemanları Derneği (HAVELTED) bu konuda açtığı davayı kazanmasına rağmen dernek üyeleri birinci guruba alınmıyorlar.
Bu duruma DHMİ ile Hazine ve Maliye Bakanlığı arasında da sorun olmaya devam ediyor. Bakanlık aynı işi yapanlar arasında maaş dengesi bozulacak gerekçesiyle bu ödemelere karşı çıkıyor. Çünkü, bu tazminatı hak edenler aynı işi yapanlardan ayda 15-20 bin TL kadar yüksek miktarda maaş alabiliyorlar.
Konuya objektif baktığımızda DHMİ ve Bakanlık haklı, aynı şekilde sendika da haklı. Tazminatı halen alanlar ve almak isteyenler de haklı olduğuna göre durum tam Nasrettin Hoca fıkrasında ki “Sen haklısın, sen de haklısın” söylemi gibi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nda genel yetkili sendika olan Ulaştırma Çalışanları Memur Sendikası (ULAŞTIRMA MEMUR SEN) bu konuda DHMİ’ye yazı yazarak grupların ikiye düşürülmesinin ve bu konuya, Uluslararası Hava Taşıyıcıları Birliği IATA’nin ve EUROCONTROL’un ne cevap verdiğini sordular, fakat DHMİ bu başvuruya “Çalışmalar devam ediyor” şeklinde bir cevap verdi. Sendika yetkilileri, somut bir cevap içermeyen bu yazının toplu sözleşme sürecine ve kurumda bozulan iş barışının yeniden tesisine katkı sunmayacağı açıktır diyerek durumu kınadı. Sendika yönetimi açıklamada “1 Ağustos’ta başlayacak 7. Dönem Toplu Sözleşme sürecinde havacılık tazminatı gruplarının yeniden düzenlenmesinin gerçekleşebilmesi için EUROCONTROL’ün bahsedilen konularla ilgili görüşünün bilinmesi ve onayının olması kritik öneme sahiptir ve bu nedenle bu bilgiler kurumdan ısrarla istenmektedir. DHMİ yönetiminin, havacılık tazminatı çalışmasının sonucunu olumlu veya olumsuz açıklamaya tekrar çağırıyoruz”
IATA ve EUROCONTROL’un görüşü ne olur bilinmez, ama DHMİ’nin Bakanlık ve sendika arasında kaldığı bir gerçek!
Bekleyelim ve görelim.