ŞÜKRÜ GENÇ: BARIŞ ÇAĞRISI YAPIYORUM

Neşe BERBER 18 Oca 2017

Neşe BERBER
Tüm Yazıları

"Türkiye’nin içinde bulunduğu dönemde çok ciddi acılar yaşadığını ve bu acıların son bulmasını arzu ettiklerini, gencecik şehitlerimizin anısına tüm dünyaya barış çağrısı yaptığını belirten Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü GENÇ Hiçbir zaman başkalarının yaptıkları ile ilgilenmediğini, bir belediye başkanının yapacağı işlerin çok ötesinde işler yaptıklarını kaydetti"

NEŞE BERBER

“Gönüllerimizi yakan maalesef klasikleşen ve ne kadar süreceğini bilmediğimiz uluslararası bir tezgahla karşı karşıyayız.   Bu tezgahın içinden çıkmak sadece hükümetin işi değil. Bütün siyasi partiler, sivil toplum kuruluşları,   Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde kim varsa ve Türkiye’nin dışında olan dostlarının desteğiyle bu sorun çözülebilir.   Toplumda ayrışma olmadan bütünleşme olursa bu tür iş birlikçiler su yüzüne çıkacaktır.   Bu tür acıların olmaması konusunda dileklerde bulunuyoruz ama maalesef dileklerimizde kalıyor. Geçmişte çok güzel bir söz vardır;   Safları sıklaştırmalıyız ve sıklaştıracağız. Bu ülkede yaşamak isteyen herkes bunu yapmalı.


Vietnam Savaşı Simgesi Kız” Kim Phuc Sarıyer’de
Vietnam Savaşı’nda Napalm bombası atıldığı sırada çekilen fotoğrafta, küçük kız olarak yer alan ve savaşın sembolü haline gelen Kim Phuc, Zülfü Livaneli adına düzenlediğimiz sempozyum için Sarıyer’e getirdik.
Terörle mücadele ben ısrarla şunu söylüyorum. Ben belediye başkanıyım, ben terörle elime silah alıp mücadele edemem, ama teröre karşı yaptığım etkinliklerle, yaptığım işlerle mücadele etmiş olurum. Biz şimdi dünyanın en önemli kişilerinden birini Kanada'dan Kim Puck'u Türkiye'ye getirdik. Zülfü Livaneli'nin 50.yıl yıl organizasyonunu yaptık.      Kim Puck Türkiye'ye gelmemesine yönelik yurtdışında telkinlerde bulunmuşlar. Herşeye rağmen 'ben gidicem diyerek geldi, gelincede 'iyi ki de geldim' dedi. Şimdi sen bu olayı 'savaş ve barış' temasında kullanman gerekirdi. Şehitler tepesine birlikte gittik. Tüm bunlara rağmen olayın magazinsel tarafını konuşuyor basın, bu şekilde çözemezsin bu terörü. Bu organizasyon teröre karşı bir eylem biçimidir. Sarıyer belediyesi Kanada'dan barış için sembol olacak bir ismi getiriyor, sen belediyenin adını bile geçirmiyorsun. Bu havadan inmedi ya. Bir yerel belediyenin teröre karşı eylem biçimi'dir. Dünya'nın en önemli olayını magazine dönüştürdüler.


UNESCO İyi Niyet Elçisi Kim Puch yine İyi Niyet Elçisi Zülfü Livaneli ile birlikte Beşiktaş’taki patlamada şehit düşen 44 şehidimizin bulunduğu yere karanfil bırakarak, dünyaya barış mesajı verdik.
Türkiye’nin içinde bulunduğu dönemde çok ciddi acılar yaşıyor ve bu acıların son bulmasını diliyorum“ Gerçekleşen felaketlerin, gencecik şehitlerimizin anısına şehitler tepesine      Sevgili Zülfü Livaneli ve Kim Puch ile birlikte gittik.      Kim Puch’a İstanbul’da terör var gitme telkinlerine, ‘Hayır barışa katkı sunmak için gideceğim’ ısrarıyla geldi. Ve o gün de oraya birlikte giderek, tüm dünyaya barış çağrısı yaptık”.

“Dünyayı sevgi dolu bir yere dönüştürmek için birlikte çaba harcayacağız”
Yaşadığı olay sonrası birçok operasyon geçiren ve yaşaması mucize olarak görülen Kim Phuc, affetmeyi nasıl öğrendiğini katılımcılarla paylaştı ve barış mesajları verdi. Phuc; “ Çok acı çektim ve çekiyorum. Ama hayatta kaldım. Öfke duyacağıma affetmeyi öğrendim. Bu bana verilen bir hediyeydi, bu şekilde özgürlüğe kavuştum.'Kalbim çok kırık. Bugün hala aynı durumda olan çocukları gördüğüm zaman yine çok kırılıyor. Bundan sonra umarım benim durumumla aynı durumu yaşayan çocukları görmem. Daha fazla savaş olmamasını, daha yüksek sesle söylememiz gerekiyor” dedi.

Terörle mücadele size göre nasıl olmalı?

Ben hangi siyasi görüşe ait olursa olsun, anlayışı, inanışı ne olursa olsun bütün insanlara gidiyorum. Birlik olmalıyız.   Seçim öncesi en büyük projemdi benim, birlik beraberlik ve huzur onu yaratmamız lazım. Eğer ben burada huzuru temin edebiliyorsam bir çok sorunu aşabiliriz. Ancak bunları vatandaş ile yapabiliriz. Bu yüzden gece gündüz sokaktayım. Bu dönemin en temel sorunu işsizlik, insanlar iş talepleri ile geliyorlar. En zayıf noktamızda bu. Çözmek çok kolay değil. Bugüne kadar hiç yaşamadığımız ölçüde; mutlulukların acılara, sevinçlerin hüzünlere, gururların burukluklara, sevgi sellerinin nefrete dönüştüğü günler bunlar.      Barış ile birlik ve beraberlik çağrısı yapıyorum.
Suriye belediye başkanı dediler

Bir televizyon kanalı Sarıyer belediyesi diyeceğine canlı yayında 'Suriye belediye başkanı Şükrü Genç' diyerek büyük bir hata yaptı. Sonrada düzeltmedi yayınında. Dil sürçebilir ama bu düzeltilir. Bu kadar terörün ortasında savaş veriyorken, sen bu duruşu doğru ver.


15Temmuz'dan sonra neler değişti?

Keşke öyle bir süreci yaşamasaydık Şimdi gerçekten herkese bir şüphe ile bakıyorsun. Herkes karşısındakine yanındakine şüphe ile yaklaşıyor, şüphe duyduğun insanlar ile de iş yapmak kolay değilki. 15 Temmuz gerçekleşmiş olsaydı, çok büyük felaket olurdu. Allah korusun iyi olmadı. Şu an içinde olduğumuz. Tam bir felaketten döndü ülkemiz. Sarıyer belediyesi 2009 yılından beri yaptığı organizasyonlar, ramazan iftarları, toplantılar      ile halka zaten birlik beraberlik mesajları hep verdiği için bir sorun yaşamadık.      Ayrıca içimizde bu FETÖ terör örgütünden kimseyi barındırmadığı ve bu yapılanmalara izin vermediğimiz için bir sorunumuz olmadı.
Fetullah'cılık bize çok uzak ...
FETÖ demek yeterli değil, 'Fetullah Gülen Terör Örgütü' demek lazım. Bunuda çok söylemiyorlar, bu bana garip geliyor. Sanki yeni bir yapı gibi 'FETÖ' halbuki 'Fetullah Gülen Terör Örgütü' demeleri gerekiyor. Biz belediye ile ilgili valilk'ten ne istendiyse yerine getirdik. Araştırma yaptık, raporu valiliğe gönderdik bundan sonra karar valiliğin. Normal yaşam düzeyimizi aynen devam ettirmeye devam ettik. Bu arada açılışlarımızı, işlerimizi yoğunlaştırdık. İnsanlara ısrarla ve ısrarla anlatıyoruz. Birlik beraberlik söylemlerinde çok ciddi olmamız lazım. Bunu sadece sözde değil uygulamadada gerçekleşmesi için alt yapı çalışmalarını yapmak lazım. İnsanları hangi yapıda olursa olsun birbirinden ayırmamak tam tersi birleştirmemiz lazım, bunu yapmadığınız süre terörle başa çıkamayız. Silahlı terör örgütleri ile başa çıkmanın çözümü sadece silahla karşılık vermek değil, bu dünyada yapılan araştırmalarda yüzde onaltıda kaldığı belirtilmiştir. O zaman olayın sosyolijik tarafı çok daha önemli oluyor. Sahada çalışmamız lazım. Çevremizde kim varsa barışık olmamız lazım.

Suriye'nin öncesini biliyorum...
Bir ülke vatandaşları ile birlikte yok ediliyor. Geçmişi ile yok ediliyor. Ayrıca Suriye'nin geçmişi sadece Suriye'yi ilgilendiren bir geçmiş değil. Tüm insanlığı ilgilendiren bir yapısı var. Tarih'te bir kaç tane halkayı birlikte koparmış oluyorlar. Mesele Esad meselesi değil sadece. Halep meselesi değil. Savaşın bizi etkilememesi mümkün değil. Doğrudan bizide etkiliyor.

Hala başkan olamadım

Hiçbir zaman başkalarının yaptıklarına bakmam, ben kendi yaptıklarımla ilgilenirim. Yaşam çok önemli, aklına ne gelirse yaşamın her alanında belediye olarak varız. Bir belediye başkanının yapacağı şeylerin çok ötesinde işler yapıyoruz. Herkesin anladığı biçimde belediye başkanı değilim. Ben halkın içinde, onlara bir adım mesafede bir başkanım.





Sarıyer Boğaz Müzesi  ile dünya tarihinin bir eksik halkasını tamamlıyoruz

İnsanlara müzeciliği sevdireceğiz

Sarıyer Boğaz Müzesi ile dünya tarihinin bir eksik halkasını tamamlamış olacağız. İstanbul boğazının oluşumu yok tarihte. Okadar çok hikayeler anlatılıyorki bu konuda, bir kısmı mistik bir kısmı reel de çok önemli veriler var. Biz işte o eksik halkayı tamamlayacağız burada. Biz müzeciliğide sevdireceğiz insanlara,


İlk defa 2010 yılında Profesör Doktor Naci Görür desteklenen Sarıyer’de Boğaz temalı bir müze kurulması fikri müzenin kurulacağı yerin bulunmasında karşılaşılan güçlükler sebebiyle bir süreliğine askıya alınsa da Sarıyer Belediyesi’nin Maslak’ta yapımına başladığı Belediye Hizmet Binası inşaatında bir bloğun bu proje için ayrılmasıyla yeniden gündeme alınarak çalışmaları başlattık.
ÇEKÜL Vakfı Başkanı Metin Sözen tarafından da desteklenen proje Prof.Dr. Naci Görür Başkanlığında 12 bilim kurulu üyesi seçilmesiyle devam etmekte.



Sarıyer Boğaz Müzesi'nde boğazın oşinografisi, jeolojisi, mitolojisi ve tarihçesini sergileyeceğiz

Boğazın Oşinografisi: Fiziksel, Kimyasal, Biyolojik, tuzluluk, besin, akıntı sistemleri konuları
Boğazın Jeolojisi; Temel yapısı, kaya ve fosil koleksiyonları, kökeni, evrimi, çökel ve sosyolojik sonuçları
Mitolojisi; Yenikapı’da yaşam, Nuh Tufanı, Altın Post Efsanesi, Çarpışan Kayalar Efsanesi
Tarihçesi; Boğaz’da ilk yerleşimler, Roma – Bizans – Osmanlı ve Cumhuriyet dönemleri, Şirket-i Hayriye Vapurları, Tarihi Boğaz yalıları, boğazda deniz kazaları, Boğaz’da doğal olaylar (donması), Boğaz Balıkçılığı ve Boğaz’ın tanınmış şahsiyetleri gibi birçok konu sergilenecektir.
Üniversite öğrencileri, akademisyenler, konu ile ilgili vatandaşlar için boğazın oluşumuna dair kapsamlı bir müze inşa ediliyor.
Açık ve kapalı alanları ile oluşturulacak Müze içerisinde eserler; Maket şeklinde ( Üç boyutlu)
Posterler şeklinde Camlı vitrin içerisinde gerçek örnekler ile replikaları, haritalar, minyatürler, sinevizyon
Plexiglas modeller zaman tüneli şeklinde,
Bilgi aktarım tekniklerinin yüksek tutulduğu, çocuklardan yaşlılara kadar dinamik bir eğitim ortamının sağlandığı, ulusal ölçekle sınırlı kalmayıp uluslararası bir üne kavuşabilecek bir müze kazandırılması hedefi ile çalışmalar devam ediyor.

SARIYER BELEDİYESİ HİZMET BİNASI 'YEŞİL BİNA'

Sarıyer Belediyesi’ni tek bir merkezde toplayacak hizmet binası. Sarıyerlilerin özlemini duyduğu, oradan oraya hizmet alımı için yorulmayacağı dev proje Maslak’ta inşa ediyoruz.
Maksimum hizmet, maksimum tasarruf sloganı doğrultusunda devam eden proje tamamlandığında;
Tüm dünyada geçerli “Yeşil Bina” sertifikası verme hakkına sahip olan iki kuruluştan biri olan BREEAM tarafından sertifika sahibi olacak.
Sürdürülebilir enerji performansı ve geri dönüşümlü malzeme kullanımış. Arttırılmış gün ışığı alımı ile aydınlatma enerjisinden tasarruf sağlayacak,. Daha verimli enerji ve su kullanımı
Altyapı hizmetlerinde minimum düzey sağlayacak.
Geliştirilmiş ve daha verimli olacak bir çalışma ortamı, Kullanım ve işletme maliyetlerinde de önemli düşüşler olacak. Personel ilişkilerinde ve iş hizmet kalitesinde artış,
Hastalığa yakalanma oranlarında, kullanım ve işletme maliyetlerinde de önemli düşüş olacak.
Engelsiz erişim kriterleriyle inşa ediliyor.
Hizmet Binası B bloğunda tiyatro salonu da bulunduran kültür merkezi, C bloğunda ise Sarıyer Boğaz Müzesi’ni barındıracak.

Kadınlara yönelik istihdam projelerine destek veriyoruz.

Kadın istihdamına yönelik projeler ile Tarım ve Hayvancılık konusunda kadınlara öncelikli destekler veriyoruz. Bununla birlikte; 934 kadına mikro kredi desteği, 640 Doğum yapan anneye evde çocuk bakımı eğitimi, ihtiyaç duyan kadınlara hukuki, psikolojik danışmanlık desteği, 667 kadına okuma-yazma kursu, 3000 kadına kültür gezisi, 10000 kadına kurs hizmeti, pilates, zumba, yürüyüş ve yüzme dersleri kapsamında toplam 650 kadın spor hizmeti veriyoruz. Sarıyer Belediyesi Gençlik Eğitim merkezlerinde yılda 1600 kadına aile eğitimi, kadın sağlığı eğitimi, psikodrama, açıköğretim (ilk ve ortaöğretim düzeyinde), okuma yazma, ingilizce, bilgisayar, görsel sanatlar, satranç, dram, gitar, bağlama ve ahşağ boyama eğitim hizmeti vermeye devam ediyoruz.

ÇOCUK GÜNDÜZ BAKIMEVLERİ

Okul öncesi eğitimin önemi, anneleri sosyal hayata katabilmek, maddi imkânı kısıtlı olan ailelerin çocuklarının da düşük maliyetlerle eğitim desteği almaları için gerçekleştirilen sosyal proje.
3 şubede 135 öğrenci yararlanıyor. Okuma – yazma, Türkçe, İngilizce, fen ve matematik, spor, müzik, dans eğitimleri veriliyor.

SARIYER GENÇLİK EĞİTİM MERKEZLERİ
7 – 14 yaş arası gençlere; Okuldaki derslerine katkı sağlamak; ödev ve ders çalışmalarına yardımcı olmak, kitap okuma alışkanlığı kazandırmak, bilim ve sanatı tanıtmak ve bu alanda yetenekleri tespit etmek amaçlarıyla kuruldu.
Bir Koordinatör, 1 koordinatör sekreteri, 10 sözel -10 sayısal ders öğretmeni,İngilizce, 2 müzik, 2 yaratıcı drama eğitmenleri, 2 Psikolog, 1 Spor eğitmeni, 1 satranç eğitmeni, 10 Bilgi işlem personeli, 10 yardımcı personel ile yürütülüyor.

SARIYER AKADEMİ

TEOG, YGS ve LYS sınavlarına hazırlanan öğrenciler ile mezun durumda bulunan öğrencilere destek amacıyla kuruldu. Uzman eğitmenlerin görev yaptığı Sarıyer akademi ücretsiz olup, değerlendirme ve ölçme sınavı ile öğrenci kabul ediyor. 7,8,9,10,11 ve 12. sınıflarda eğitim gören öğrencilerin faydalanabildiği merkezden 2015 – 2016 eğitim yılında 560 öğrenci yararlandı.

KIZ KONUKEVİ

İlçe sınırlarında yer alan üniversitelerde eğitim gören kız öğrencilerin barınma ihtiyacına yönelik hizmete açılan konukevi 122 kişilik kapasiteye sahip. 2-4 kişilik odalar, etüt – bilgisayar - televizyon odaları, yemekhanesi ve güvenliği ile tam kapasite hizmet veriyor.

ENGELLİ ÇOCUK VE AİLELERİNE DESTEK MERKEZİ (EÇADEM)

Engelli çocuk, engelli çocuk anneleri ve kardeşlerine bakım ve danışmanlık hizmetlerinin verilmesi ile aile bütünlüğünün korunması ve yaşam kalitesinin yükseltilmesi amacıyla Koç Üniversitesi işbirliğiyle hayata geçirildi. Şimdi Sarıyer belediyesi tek başına devam ettiriyor.   Aklı olan ülkeler engellilerin sorunlarını en aza indirir. Kendi engelinide en aza indirmiş olacak ozaman. Biz belediye çalışanlarını kapalı salonun tribünlerine oturttum, engellileride sahanın ortasına aldım. Dedimki ' Hadi bize sorun ne yapmamızı istiyorsunuz? Bu eğitimin adı 'Engellilerin engelsizleri eğitimi' Sonuç olarak engellilerin isteklerini belirledik. Biz hiç bir şekilde özel alan istemiyoruz. Oyun alanları istemiyoruz. Özel yollar istemiyoruz. Biz yaşamın içinde olmak istiyoruz. Bizimde sizlerle birlikte kullanabileceğimiz alanlar, yollar yapın. Birlikte yaşam çok önemli. Engellilere projeler yapmak yetmiyor. Sorunun özüne inmek gerekli.

YAZ SPOR OKULLARI
2009 yılında ilki gerçekleştirilen yaz spor okulları ile 8 yılda 15.000 öğrenciye eğitim verildi. Toplam 10 branşta (futbol, kız futbol, voleybol, basketbol, jimnastik, judo, karate, tekvando, atletizm ve yüzme) konularında uzman eğitmenler eşliğinde verilen eğitimler sayesinde çocuklara spor yapma kültürü öğretiliyor. Yetenekli çocuklar Sarıyer Spor Kulübü altyapısı kadrolarına alınırken üstün yetenek gösteren çocuklar ise profesyonel spor kulüplerine yönlendiriliyorlar.

YAZIN SANAT KURSLARI
Yaz spor okulları dışında sanata ilgi duyan çocuklar için yazın sanat kursları düzenleniyor. 7 branşta (Bale, piyano, halk oyunları, gitar, resim, seramik, yaratıcı yazarlık) verilen eğitimler ile yetenekli öğrenciler aileleri ile görüşülerek ilgili okullara yönlendirilmesi konusunda bilgilendiriliyorlar.

AİLE DANIŞMA VE EĞİTİM MERKEZİ
Kısa adı ile SADEM, aile ve bireylere yönelik koruyucu, önleyici, geliştirici ve rehberlik edici hizmet merkezi. 2 mahallede faaliyet gösteren SADEM’lerden 19.976 kişinin faydalandı.
Aile Danışmanlığı, Çocuk Gelişimi ve Eğitimi, Ergenlik Eğitimi, Bireysel Terapi, Grup Oturumları, Psikolojik Danışmanlık, Sosyolog ve psikologlar koordinasyonu ile hizmet sunulmaktadır.

KADIN KORDİNASYON MERKEZİ

Kadınları hem sosyal hem de iş hayatına kazandırmak için üretilecek tüm projeler bir merkez altında toplandı. Bin beş yüze yakın kadına okuma yazma eğitimi verildi. Mahallelerimizde ‘Toplumsal Cinsiyet Eşitliği’ konusunda atölye çalışmaları yapıyoruz. Kadın – erkek eşitliği, kadın hakları gibi konularda eğitimler veriyoruz.