​OPEC VE OPEC DIŞI ÜLKELERİN PETROL ÜRETİM KISITLAMA YÖNÜ

Serpin ALPARSLAN 26 Tem 2017

Serpin ALPARSLAN
Tüm Yazıları
Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı ülkelerin değerlendirme toplantısı önceki gün St. Petersburg'ta yapıldı.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı ülkelerin değerlendirme toplantısı önceki gün St. Petersburg’ta yapıldı.

Toplantıyı tüm ekonomi çevreleri gibi yakın takip ettim.

Toplantı öncesi Brent Petrol 47.96 dolardan işlem görürken toplantı sonrası 48.61 civarına kadar çıkmıştı.

 OPEC ile OPEC dışı ülkeler arasında düzenlenen toplantı sonrası Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak’tan bir açıklama geldi. Novak, “Anlaşma sayesinde bu yıl itibarıyla petrol piyasalarındaki arz fazlalığı 350 milyon varil azaldı.” dedi.

Kasım 2016’da OPEC’e üye ülkeler Viyana Anlaşmasını imzalayarak günlük 1.2 milyon varile kısıtlama getirmişti. Ardından Rusya dahil 11 OPEC dışı üye ülke petrol üretimini 558 bin azaltma kararına varmış, Rusya ise 300 bin varil kısıtlamayı taahhüt etmişti.

Hatırlayacaksınız, geçen yılın kasım ayında varılan anlaşmayla, OPEC ve aralarında Rusya’nın da bulunduğu bazı OPEC dışı ülkeler, üretimlerini günlük toplam 1,8 milyon varil seviyesinde azaltmayı taahhüt etmişlerdi. 

Peki, taahhüt yerine geldi mi?

Bakalım…

Petrol üretiminin günde ortalama 10 bin 947 milyon varil olduğunu, alınan karar sonrası geçen ekim ayına göre günde eksi -300 bin varil üretime devam ettiğini belirtmesi ile petrol üretiminin azaltılmasına yönelik dünkü toplantıda “gerekirse Mart 2018’den sonraya uzatalım” diye tavsiye şeklindeki söylemi ve Suudi Arabistan’ın buna destek vermesi açıkçası benim aklıma pek yatmadı.

Neden mi?

Ağır aksak…

Yani,

Her şeye rağmen Rusya, Suudi Arabistan, Libya, Nijerya, Ekvator gibi ülkeler petrol kısıtlamasına gitmezlerdi.

Benim markajıma giren asıl konu ise uyum ve üretim kısıtlama taahhüdüydü.

Ayrıca,

ABD’nin Rusya’ya yaptırımları bu yaklaşım karşısında ise Rusya’nın masadaki tavrı oldukça önemliydi.

Suudi Arabistan Enerji Bakanı Halid el-Falih de, ülkelerinin petrol ihracatının, geçen yıla kıyasla günlük 1 milyon varil seviyesinde azaldığını belirterek, “Ağustosta petrol ihracatımızı günlük 6,6 milyon varille sınırlandıracağız.” dedi.

Son olarak;  

Kuveyt Petrol Bakanı İsam el-Merzuki, cumartesi günü yaptığı açıklamada, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışındaki ülkeler tarafından yapılan petrol üretim kesintilerine uyumun iyi gittiğini ve daha derin kesintilerin mümkün olduğunu söyledi.

İnşallah diyelim...