TÜRKİYE-BAĞDAT-TAHRAN HATTINDA BAŞKAN BARZANİ

Yaşar İÇEN 07 May 2024

Yaşar İÇEN
Tüm Yazıları

*4 Mayıs 2023:

Kürtlerin acıları ve verdiği bağımsızlık mücadelesi halâ taze iken KYB'nin geçmişe sırtını dönmesi, Kürtlerin huzurunu ve geleceğini yok sayan bir yol izlemesi, Kürt gençlerini terör örgütüne kanalize etmesi, terör unsurlarıyla kol kola yürümesi aklıma sadece şu sonucu getiriyor; Kandil ve Sincar'dan sonra PKK'nın yeni adresi Süleymaniye!

*15 Mart 2024:

 

KYB Genel Başkanı Bafel Talabani geçtiğimiz günlerde bir konferansta gerçekleştirdiği konuşmasıyla pek çok insana “neler saçmalamış yine” dedirtse de ben o konuşmayı çok derin buldum. Komşu her ülkeyle birlikte PKK’ya da mavi boncuk dağıtan Bafel Talabani özetle şunu söylüyordu; “Kimseyle aramızı bozmak istemiyoruz. İran, Irak’ta tek dengedir ve bizim de ona desteğimiz tamdır. İran himayesinde olmakla birlikte komşu ülkelerle de bir sorunumuz yok. Siyaseten elde edemediklerimizi İran ve terör örgütünün himayesine girerek elde etmeye çalışıyoruz. Bu çatı altında bizimle iş birliği yapmak isteyen ülkelere ve oluşumlara da kapımız açık” diyen Bafel Talabani uzun lafın kısası “siyaseti, Kürtleri, Irak’ı emperyalizme tercih ettik gelin sizde bizim gibi İran’a tabi olun birlikte hareket edelim, böylelikle sizi de rahatsız etmeyelim” diyordu…

 

*14 Nisan 2024:

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Bağdat Ziyareti öncesinde nasıl ki Türkiye’nin bir görüşme ajandası varsa Irak ve Iraklıların da Türkiye’ye sunacağı ajandasında 5 madde var…

1) Irak genelinde görülen ve inkar edilemeyecek boyutta olan “İran etkisi”…

2) Irak’ın kendi rutini olan Şii-Sünni dengesine ve işleyişine dışarıdan bir müdahalenin olmaması.

3) Türkiye’nin “Türkmen Politikasını” acilen güncellemesi gerekiyor zira mevcut yanlışlar Iraklı Türkmenlerle birlikte Bağdat’ta da nahoş bir yaklaşım oluşturuyor.

4) Bağdat Irak genelinde her geçen gün artan bir etkiye ve kitleye sahip olan KYB’yi tavsiye edecek Türkiye’de KYB nin terör örgütleri ile arasına mesafe koymasını isteyecek.

5)Irak’ın yıllardır dile getirdiği ve ben dahil herkesin bir türlü anlatamadığı “suları açın” talebi.





Ve 7 Mayıs 2024’e yani bugüne gelelim.

 

4 Mayıs 2023’te köşemde yer verdiğim yazım “Süleymaniye’nin Türkiye’nin terör listesine alınacağının” habercisiydi zira hemen ardından Ankara, Süleymaniye’ye yönelik alenen “benim için Kandil ve Sincar ile eşdeğerdesin” demeye başladı.

15 Mart 2024’teki yazımda yer verdiğim Bafel Talabani yorumum da şimdi geldiğimiz noktanın (Başkan Neçirvan Barzani’nin gerçekleştirdiği İran ziyaretinin) hiç de sürpriz olmadığını gösteriyordu.

14 Nisan 2024’te gerçekleştirdiğim Bağdat’a yönelik 5 maddeli niyet okuma da, Kalkınma Yolu Projesinin start vermesinin yaratacağı gerginliği ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gerçekleştirdiği Irak (bilhassa da Erbil) ziyaretinin bölgede yaşanacak sıcak gelişmelerin habercisi olduğunu işaret ediyordu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gerçekleştirdiği Erbil ziyaretinin bazı dengeler tarafından hoş karşılanmadığını ve bu hoşnutsuzluğun etkilerini yakında göreceğimizi ısrarla belirtmiştim ziyaret sonrasındaki yazılarımda. Ki öyle de oldu ziyaretin hemen sonrasında IKBY sınırlarına saldırılar gerçekleştirilmişti.

Yaklaşık 7 yıldır Irak sahasını çalışıyorum ve bir kez daha yinelemek istiyorum “Türkiye’yi Irak üzerinden okumak gerekiyor…”

Son dört yıldır da yazılarımda “Irak’ta ciddi bir sıkışma hissediyorum ve bu sıkışmanın kırılma noktası Irak Kürt Bölgesel Yönetimi olacak gibi” diyorum.

Ve gördük ki geçen her gün, bölgeyi yıllar öncesinden aldığım ve aktardığım izlenimler üzerinde şekillendirdi dengeler.

Bağdat’ın tavrını KYB den yana geliştirmesi, Erbil’in Bağdat’tan alması gereken bütçe ile sınanması, seçim kanunlarının değişmesi, IKBY’nin her geçen gün daha da Araplaşması, “Süleymaniye’ye özerklik” taleplerinin artması, KYB’nin Bağdat ve Kerkük başta olmak üzere Irak genelinde güçlenmesi, Irak’taki İran ve KYB etkisinin inkar edilemez boyutlara ulaşması ve daha nicesiyle yanılmadığımı görmekteyiz.

İran tarafından gerçekleştirilen davet üzerine Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Neçirvan Barzani 5 Mayıs 2024 akşam saatlerinde Tahran’a gitti. Zira İran uzun zamandır bu görüşmeye odaklanmıştı ve şartların oluşması için elinden gelen her gayreti göstermişti.

6 Mayıs’ta (dün) ilk olarak İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi le görüşen Başkan Neçirvan Barzani sonrasında da İran'ın dini lideri Ali Hamaney, Meclis Başkanı Muhammed Bagır Galibaf ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile bir araya geldi.

Bu ziyaretin sonuçlarını ilerleyen günlerde görüp değerlendireceğiz elbette fakat bir kez daha 15 Mart 2024 tarihli yazıma atıfta bulunarak Bafel Talabani’nin yaptığı açıklamaya odaklıyım ben…