HER İLE ERDOĞAN GİBİ BAŞKAN LAZIM

Neşe BERBER 13 Ağu 2018

Neşe BERBER
Tüm Yazıları
Türkiye Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan teşekkür ziyaretleri için önceki iki gün Rize'deydi.

Ben de aynı sabah Rize’ye gelmiştim. Sokakları süsleyen Erdoğan afişleri tüm dikkatleri üzerine topluyordu. Özelikle köylere doğru çıkıldıkça Türk bayrağı ve Başkan Erdoğan’ın afişlerinin yoğunluğunun artması dikkat çekiciydi. Cumhurbaşkanı İsmail Kahraman Kültür Merkezi'nde düzenlenen AK Parti Rize İl Başkanlığı Genişletilmiş İl Danışma Meclisi toplantısı öncesi halka hitap etti. Ve vatandaşla bir araya geldi.

Helikopterle sel felaketi ile sarsılan Ordu'nun Ünye ilçesine geçen Erdoğan, incelemelerinin ardından tekrar Rize'ye döndü. Dönüşünde Rize’de esnaf ziyaretinde bulunan ve vatandaşlarla çay içen Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Belediye Başkanı Prof. Dr. Reşat Kasap ve il protokolü eşlik etti.

Aynı gün Rize’de Rizespor’un maçının olması da ayrı bir heyecan kattı günümüze.. Cumhurbaşkanı Erdoğan günün sonunda Çaykur Rizespor - Kasımpaşa arasında oynanan maçı izlemeyi de ihmal etmedi. Rize’de böyle bir yoğun gündem olunca şehirde tabiri caizse iğne atsan yere düşmez bir yoğunlukla geçen hafta sonu yaşadık. Yeni açılan Ramada Otel’inde yer kalmamıştı. Diğer bir şehir oteli olan Babillon da aynı durumdaydı. Net bir tespittir, Rize’ye acil otel yatırımına ihtiyaç var.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ilgi hayli yüksek doğal olarak.. Rize’de o kadar seviliyor ve kendilerinden görülüyor ki, neredeyse yüksek güvenliğe aldırmayan bir halk kitlesi ile karşılaşıyorsunuz. Herkes görmek, konuşmak istiyor.

Rize’de halkın biraz içine karışıyorum malum baba ocağı beni de kendilerinden gördükleri için, “İsteklerimizi Reis’e ilet” diyorlar…

Dileklerini şöyle sıralıyorlar: “Rize’nin bir tane caddesi var. Bu cadde daha güzelleştirilmeli. Rize’nin kentsel dönüşümünde büyük binalar olmamalı. Güzelim yeşil şehrin içinde büyük binalar çok çirkin kalıyor.”

Rize’de yağmur başlıyor.. Halk arasında yaygın bir söz var, “Rize’de iki defa yağmur yağar; biri üç gün sürer, biri de dört gün..” yani illerinin çok yağış aldığını dile getiriyorlar.. Öyle ki, neredeyse her gün yağış aldığı için şehir, sel tehlikesi her zaman var.

Rize Belediye Başkanı Prof. Dr. Reşat Kasap’ı halk seviyor, beyefendiliğinden ve eğitimci yayından sürekli olarak söz ediyorlar. Fakat söz konusu Rize olunca.. Dillerden düşmeyen artık yüksek sesle dile gelen tek başkan modeli de “Erdoğan”.. ‘Erdoğan gibi başkan lazım her ile’  diyorlar…  Malum başkanların işi zor Erdoğan gibi bir başkan ile karşılaştırılıyorlar.. yaklaşan yerel seçimlerde başkan olmak halkın gözünde ciddi emek gerektirecek..

Adil, cesur,  hızlı karar verebilen, halka soran, halkın isteğine kulak veren,  dürüst,  kendi çıkarları doğrultusunda değil halkın ve şehrin çıkarları doğrultusunda hareket eden şehrinde aç insanı olmayan mazlumun yanında olan  başkan kazanacak…


Hatta diyorlar ki, “Cumhurbaşkanı Rizeli olunca hele bir de bakan ve milletvekillerimiz.. Millet zannediyor ki her istediğimiz anında oluyor, oysa işin rengi öyle değil..” Onaltı yıldır yıldır Rize’ye gerektiği kadar ilgi gösterilmediğinden şikayetçiler.. Rize’nin hizmette geri kaldığını söylüyorlar.. Rize’de her şeyin iyi anlatıldığı, sorunların anlatılmadığı düşüncesindeler.. Örnek de veriyorlar, “Salarha Belediye başkanı Hasan Kara iki tane kamyona ihtiyacım var, Rize’ye destek olsunlar, bizim belediyelerimizin hiçbir geliri yok.’ diyor.

Salarha’da alt yapıyı yapmış başkan, ilk önce alt yapı diyor, alt yapısız bir üst yapı düşünemiyorum diyor. Neyse ki halk anlayışlı davranmış. Başkan Kara, “Bu altyapı çalışması neye mal olursa olsun ben doğru olanı yapıyorum, Salarha Tünelinin yapımı ile yollarımız kısalacak ve trafiğe büyük katkı sunacak ama merkeze de yakınlaşacağımız için merkeze bağlanma durumu söz konusu olabilir” diyerek espri yapıyor, “Salarha Tüneli bizi yutacak” …

Gelelim Güneysu’ya.. Malum Güneysu Başkan Erdoğan’ın ilçesi… Güneysu’da yapılan yatırımlar girişte hemen dikkat çekiyor.. Şehir adeta bu yöne doğru merkez olmaya başlamış.. Yapılan inşaatlar, yolların düzenlenmiş olması bunu gösteriyor… Rize’de bir yatırım yapmak isteyen iş insanları ilk önce Güneysu’ya yapmak istiyor ki, amaç Erdoğan’ın gözüne girebilmek.. Oysa Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bunu istemediği, herkesin kendi ilçesine bir şeyler yapması gerektiğini artık bilmeyen yok. Okul yapmak isteyen birine, sen Derepazarı’ndansın oraya yap diyerek hedef göstermiş. İşte, Başkan Erdoğan’ın da karşı olduğu bu anlayış Rize’nin her ilçesinde yapılarak gösterilmeli…

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın baba ocağı Rize'nin Güneysu ilçesinde, bin 130 rakımda yer alan, konumu ve manzarasıyla ziyaretçileri hayran bırakan Kıble Dağı Cami'si doğal güzelliği ile insanı büyülüyor…Caminin ilk olarak 1800'lü yıllarda Moşula Mehmet Efendi ve Kuş Ahmed Efendi tarafından inşa ettirildiğini ancak, 1960 yılında ahşap camide yangın çıkması nedeniyle Yusuf Yılmaz Hocaefendi tarafından yapının yeniden taştan yapıldı. Caminin etrafında yapılan doğal balkon seyir tepesi ise yukarıdan Rize’ye bakmak isteyenleri büyülüyor.. Ortaya çıkan gerçek bir şaheser.. Caminin açılması ile zira her geçen gün artan bir ilgi var sizde giderken kalın bir şeyler giyin derim, benden söylemesi…

Öyle ki, Derepazarı Bahattinpaşa köyü sakinlerinin yollarının olmadığını, bazı yerlere ulaşamadıklarını hatta yolda insanların düzgün bir ulaşım olmadığı için kol-bacak kırdıklarını söylüyorlar. Bahattinpaşa köyünün içine acil yol ihtiyacı aşikar…

Son bir nokta, bilmeyen yok Rize halkının tek geçim kaynağı çay. ÇAYKUR, dönüm başı 500 kilo çay alıyor.. Devletten istedikleri bu kotanın bir an önce kaldırılması.. Özel sektörün eline düşürülmek istemiyorlar.. ÇAYKUR almayacağı için ellerinde kalan çayı ucuza satmak zorunda kalmalarından mutsuzlar. “Kota kaldırılsın ÇAYKUR çayımızın tamamını alsın” tek istekleri.