GENÇLEŞEN MİLLİ TAKIM IŞIL IŞIL!

Fehmi KETENCİ 07 Eyl 2016

Fehmi KETENCİ
Tüm Yazıları
Futbolumuzda yeni dönem başladı.. Euro 2016 gibi bir büyük organizasyondan hiç de iyi bir sonuç alamadan, daha ilk turlarda elenip evimize dönünce, moralsizlik kaderimiz oldu.

Futbolumuzda yeni dönem başladı.. Euro 2016 gibi bir büyük organizasyondan hiç de iyi bir sonuç alamadan, daha ilk turlarda elenip evimize dönünce, moralsizlik kaderimiz oldu. Allahtan Süper Ligimiz başladı ve EURO 2016’da yaşadıklarımız çok çabuk unutuldu ve kendi ligimize döndük.. Her zaman olduğu gibi, yaşanan başarısızlıklar sonrasınde eksikleri, hataları pek irdeleme, düzeltme gibi bir alışkanlığımız yok. Ama bu dönem pek öyle değil gibi. EURO 2016 sonrasında neredeyse hiç ara vermeden 2018 Dünya Şampiyonası’na hazırlıklar başladı. Ve bu şampiyonaya hazırlık karşılaşması olarak Rusya ile bir özel bir maç yaptık. Bu döneme anlayış olarak farklı başladık. Farklılık; EURO 2016 da yaşanan başarısızlık ve ardındaki bazı olumsuzlukların yeni döneme yansımaması için, Fatih Terim’in değişimi ve takım kadrosunda aldığı radikal kararlar.

EURO 2016 sonrasında basına yansıyan primler meselesi ve ortaya atılan söylentiler, şampiyonada bazı olumsuzlukların yaşandığını ayyuka çıkarmıştı. Bu süreçte tamamen suskun kalan ve hiç konuşmayan, “neler yaşandığını biliyorum, zamanı geldiğinde gereken yapılır” diyen Milli Takımlar Direktörü Fatih Terim; 2018 Dünya Kupası elemelerine başlamadan önce hazırlık maçları için oluşturacağı Milli Takımlar Aday Kadrosu’nun belirlenmesi sırasında, kafasındakileri uygulamaya koydu.  Açıkladığı aday kadroda; yıllarca kadroda olan bir çok yıldız ismi aday kadro dışına bıraktı. Onların yerine; genç bir kadro oluşturarak, önemli bir uygulamayı başlattı. Takımın yaş ortalamasını çok aşağılara çekti, bir çok yıldız ismi kadroya çağırmadı. Çağırılmayanlar içinde en çok dikkati çeken ise; Barcelona’da sezona çok iyi başlayan, formda Arda Turan’ın olması sadece yurt içinde değil, yurt dışında da hayretle karşılandı.

Bu yeni, gençlerle takviye edilmiş aday kadro; Mehmet Topal’ın takım kaptanlığında, Rusya ile Antalya’da hazırlık karşılaşması yaptı. Golsüz bereaberlikle biten bir karşılaşmaydı ama, yenilenen genç kadro eskileri pek aratmadı.. Ardından; Hırvatistan, Ukrayna, İzlanda, Kosova ve Finlandiya’nın yer aldığı Dünya Kupası eleme gurubundaki ilk maç olan Hırvatistan deplasman karşılaşmasına çıktı. Pazartesi gecesi oynanan karşılaşmada; yenilenen, gençlerden kurulu bu takım, gurubun favorisi görünen Hırvatistan karşısında oldukça başarılı bir sınav verdi. 1-1 beraberlikle sonuçlanan bu karşılaşmada kaptan Mehmet Topal ve kaleci Volkan Babacan yıldızlaştı. Takımdaki gençler, üzerlerine düşen görevi fazlasıyla yerine getirdi. Şener Özbayraklı, Hakan Çalhanoğlu, gençlerden; Okay Yokuşlu, Kaan Ayhan, Emre Mor ve Ozan Tufan çok mücadeleci bir oyun ortaya koydular.. Takımda yer alan genç futbolcular gelecek için ümit verdiler..

Bu takımın orta sahasında Öğuzhan Özyakup, Alper Potuk (Fatih Terim nedense kadroya çağırmıyor ama), bu yıl çok formda olan Arda Turan’ın da yer alması sonrasında 2018 Dünya Kupası Elemeleri karşılaşmalarında başarılı olabileceğini düşünmek fazla iyimserlik olmaz.. Fatih Terim’i, uygulamaları ve takıntıları nedeniyle yazılarımda bir çok kez eleştirdiğim olmuştur. Ama bu kez, çok doğru bir karar verdiğini söylemeliyim. Pazartesi akşamı Hırvatistan’la deplasmandaki karşılaşmada oldukça başarılı bir sınav veren gençleşmiş Milli Takım, gelecek için ümir verdi. Gençleşmiş bu Mili Takım, yukarıda sözünü ettiğimiz eksikler de takıma katıldığında daha da iyi olacaktır.. Kısacası; Fatih Terim’in çok doğru yolda olduğunu söyleyebilirim. Yenilenen bu takmı, yaklaşımı ve sahip çıkması ile çok daha iyi yerlere getirebilir.. Bu takımın, gurup maçları süresinde olabildiğince bir araya gelebilmesi; birbirlerini tanımaları, kaynaşmaları ve tecrübe kazanmaları açısından önemli katkılar sağlayacaktır.