​FENERBAHÇE KUPA'DA VAN PERSİE İLE VAR!

Süleyman KORKMAZ 07 Şub 2017

Süleyman KORKMAZ
Tüm Yazıları
Öncelikle son günlerde izlediğimiz maçlardaki gerginlikten söz edelim.

Öncelikle son günlerde izlediğimiz maçlardaki gerginlikten söz edelim. Emre’nin Galatasaraylı futbolcu arkadaşına bir değil iki dirsek vurduğunu görmezden gelelim tamam da saha içindeki gerginliklere nasıl çözüm bulacağız asıl mesele bu. Emre ve dirsek, tekme atan olayı büyütmeyin bir şey yok diyerek bizi yatıştırmaya çalışanlar olsa da gerginliklerin biraz da hakemlerden kaynaklandığını görmezden gelemeyiz. Beşiktaş ile Fenerbahçe arasında yaşanan kupa mücadelesinde daha 15 dakika bile dolmadan saha içi karıştı. Büyüklerin aralarındaki maçların heyecan ve gerilimi hayli fazla. Bunun olaylara değil de futbola pozitif katkısının olmasını diliyor ve bekliyoruz.

Beşiktaşlıların gözlerin Babel’in üzerinde idi ama güzel hareketler daha çok Quaresma ve Tosic’den geldi. Babel markajlarda sıkışırken Talisca daha çok Volkan’ın kalesini yoklayan adamdı. Fenerbahçe’de ise Lens’in rengi Van Persie’nin hücum denemeleri dikkat çekti. İlk yarının en net pozisyonu Quaresma’nın kornerden yolladığı topu Talisca’nın altıpas üzerinden dışarı atmasıydı. Oğuzhan’ın kafa vuruşunda üstten dışarı giden topu Volkan da takipdeydi. Talisca’nın 18 dışından sert şutunda da kaleci Volkan’ın kurtarışı başarılıydı. Volkan, Quaresma’ya da gol şansı tanımadı.

Yazımızın başında sözünü ettiğimiz gerginlik ilk yarının bitimine 5 dakika kala Tosic’in kırmızı kart ile oyun dışı kalmasına yol açtı. Van Persie’ye kafa atan Tosic sahadaki gerginliği zirveye çıkardı. Hollandalı golcünün hareketine hakemin gözü önünde Tosic’in yüzüne kafa attı. Van Persie yüzünden değil ensesinden tedavi gördü bu da ilginç bir ayrıntı olarak gözümüze takıldı.

Futboldan çok olayların ön planda olduğu maçın teknik ilk yarı analizi Fenerbahçe’nin kontrollü alan savunması yapması ve Beşiktaş’ın ataklarını karşılamasıydı. Kartal’ın hücum ve pozisyon üstünlüğü vardı ama Tosic gibi önemli bir silahından geride kalan bölümde mahrum kaldı.

İkinci yarıda Fenerbahçe’nin sayısal üstünlüğüne ve daha rahat olmasına tanik olduk. Beşiktaş’a rövaşata golü atacağını söyleyen Musa Sow, Atiba’dan seken topa dediği gibi bir vuruş yaptı top yan direkten döndü. Beşiktaş’ın başarılı teknik patronu Şenol Güneş oyuna müdahaleyi Mitroviç’i sahaya alıp Talisca’yı çıkararak yaptı. Beşiktaş’ın ikinci yarıdaki en gayretli oyuncusu olarak Atiba ön plana çıktı.

Fenerbahçe’de en dikkat çekici olay sarı kartla oynamasına rağmen sert müdahaleler ve hareketler yaparak adeta kırmızı kart arar havasındaki Şener oldu. Kanarya’nın en tecrübeli ismi Tosic’i kızartan Van Persie yine taktik varyasyonlar peşindeydi. Bu defa hedeflediği Atiba oldu ve onu da sararttı.

Fenerbahçe 71’nci dakikada Van Persie ile aradığı golü buldu. Lens’in ileri yerden pasından gelen topu arka direkte yakalayan Van Persie Beşiktaş’ın başarılı kalecisi Fabri’yi çaresiz bırakıp fileleri havalandırdı Alper’in yerine oyuna giren Ozan’ın takım arkadaşlarına yaptığı “İleriye uzun oynayacağız” diyerek gerideki dakikaları nasıl değerlendireceklerinin işaretini vermesi ilginçti.

Gol arayan Beşiktaş, kaçıran ise Fenerbahçe oldu. Özellikle Ozan Tufan’ın kaleciyle karşı karşıya pozisyonda kaçırması akıl alacak gibi değildi. Dick Advocaat kendisini ve Fenerbahçelileri mutlu eden Van Persie’yi maçın bitimine iki dakika kala kenara alarak ödüllendirdi.

Son dakikaların ilginç anların Skirtel’in eline 18’de çarpan top ile Lens’in fileleri bulan geçerli sayılmayan topuydu. Maçın bitiminde yeniden gerginlik zirve yaptı. Fenerbahçe kupada yürürken Beşiktaş veda etti.