​EURO VE DOLARDA NELER OLUYOR?

Serpin ALPARSLAN 12 Eki 2017

Serpin ALPARSLAN
Tüm Yazıları
Bir tarafta İdlib harekatı, diğer tarafta ABD vize krizi ile piyasalar olağanüstü hareketlendi.

Bir tarafta İdlib harekatı, diğer tarafta ABD vize krizi ile piyasalar olağanüstü hareketlendi.

Aslında, geçtiğimiz hafta ABD Başkanı Donald Trump’ın FED Başkanlığı hakkında Kevin Warsh ile görüştüğü yönündeki haberler sonrasında dolarda hareketlilik başladı.

Ancak, yakın gelecekte doları zayıflatacak diğer iki önemli gelişme ise, ABD vergi reformu ile FED Başkanlık seçimi olacak.

FED Başkanlığı için konuşulan Kevin Warsh söylemi adeta ateş olmayan yerden duman tütmez dedirtircesine…

Doların zayıflamasındaki bir diğer önemli neden ise, ABD Başkanı Donald Trump'ın Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Cumhuriyetçi Senatör Bob Corker arasındaki gerginliğin tırmanmasıydı.

Ardından FED Başkanı Janet Yellen, St.Louis’deki bankacılık konferansında yaptığı konuşmasında, ekonomik gidişata, görünüme ve para politikasına değinmeden bitirdi.  

Ve… 

Sınırımızda artan jeopolitik gelişmeler ve ABD-Türkiye arasında yaşanan vize krizi sonrasında, TL’de yaşanan değer kayıpları ile birlikte kur 3,8100 seviyelerine kadar çıktı, TL bazlı paritelerde ise ciddi yükselişler meydana geldi. Şu an ise Dolar/TL’nin 3.67’e kadar, Euro ise 4.35 indiğini gördüm.

Esasında bugün açıklanacak FED toplantısı tutanakları Dolar/TL’nin seyri açısından oldukça kritik önem taşıyor.

Şahin duruşu devam edecek gibi görünüyor ama yukarıda da yazdığım gibi FED başkanı Janet Yellen’ın bankacılık konferansında para politikasından bahsetmemesi güvercin duruşunu gösterdi gibi.

Kim bilir? Belki de, FED koltuğunun boşaltılmasının ayak sesleri olabilir.

Bugün açıklanacak tutanaklarda ise diğer konu FOMC üyelerinin arasında fikir birliği olup olmadığıdır.

Euro bölgesinde ise, Katalonya lideri Carles Puigdemont'un tek taraflı bağımsızlık kararını askıya alarak müzakereye devam kararı vermesiyle Euro güçlendi. 

Elbette, Güçlenen Euro’nun altında yüzde 2’nin altına hedeflendiği ılımlı enflasyon yatmakta. 

Ancak, Avrupa Merkez Bankası ECB'nin 2019 yılından evvel para politikasında herhangi bir değişikliğe gitmeyeceğini uzmanlar sıkça vurgulamakta.

Son olarak dolar bazında Bist-100 endeksinde yılbaşından bu yana yaklaşık yüzde 32 değer kazanırken, TL bazında Bist-100 endeksi 2016 kapanışına göre yaklaşık yüzde 40 değer kazandı.