ERCAN HAVALİMANI 'GÖSTERMELİK' Mİ AÇILIYOR?

Musa ALİOĞLU 16 Tem 2023

Musa ALİOĞLU
Tüm Yazıları
Açılışı birkaç kez ertelenen ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından hizmete sokulacak olan bu meydanda polis ve gümrük binalarının unutulmasından sonra, meteoroloji kulesinin de yapılmadığı ortaya çıktı.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin yalnız Türkiye ile bağlantısı olan ve Lefkoşe’de bulunan (Şehit Hava Pilot Fehmi) Ercan Havalimanı, yıllardır süren büyütme çalışmalarında teknik altyapı bitmeden 20 Temmuz 2023 tarihinde yapılacak resmi açılışa yetiştirilmeye çalışılıyor.

Açılışı birkaç kez ertelenen ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından hizmete sokulacak olan bu meydanda polis ve gümrük binalarının unutulmasından sonra, meteoroloji kulesinin de yapılmadığı ortaya çıktı.

KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı denetimde olan ve yıllardan bu yana T&T (Taşyapı İnşaat- Terminal Yapı) Havaalanı İşletmecilik A.Ş tarafından işletilen havalimanının yeni bir tesis olmadığı ve sadece genişletme yapıldığı bir gerçek. 400 milyon Euro’luk yatırımla gerçekleştirilen ve 3 bin 100 metrelik bir pist daha yapılan meydanda 9 körük ve 30 uçaklık park yeri hizmete girecek.

Teknik altyapının tam bitmediğini açılış için acele edildiğini açıklayan KKTC’deki

KTAMS, KAMU-İŞ ve KAMU-SEN adlı sendikalar, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı önünde bir açıklama yaparak havalimanına karşı olmadıklarını, altyapıda eksiklikler olduğunu belirterek güvenli havalimanı istediklerini duyurdu.

Ercan Havalimanı’nın teknik açıdan uçuşa hazır olmadığını belirten sendika başkanları, büyütme sürecinde “Havaalanı Yapım, Geliştirme, Lisanslandırma ve Çalıştırma Sertifikalandırılması” ile ilgili tüzüğe uygun hareket edilmediğini dile getirdi.

KTAMS (Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası) Başkanı Güven Bengihan, “Havalimanlarının güvenliği, ICAO (Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı) kurallarına uygunluğu ve uluslararası havacılık sistemleri ile ilgili tüm teknik denetimi yapan bir komisyon var. Bu komisyon 60 gün içinde gerekli teftişi yapar, raporlarını Bakanlar Kurulu’na verir, Bakan onaylar ve havalimanlarının açılışında Bakanlar Kurulu onayı aranır. Bakanlar Kurulu’nun 20 Temmuz’da açılacak olan yeni terminal ve pistle ilgili onayı var mı? Ben görmedim. Bakanlar Kurulu, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı’ya uygun görmesi halinde havalimanı lisansı ve çalıştırma sertifikası verme yetkisi verdi. Kendini geçici maddelerle havaalanı açmaya yetkilendirdi. Neden? Çünkü mevcut havaalanında terminal ve pistin teknik eksiklikleri var ve komisyon buna onay vermeyecekti. Bu yüzden Sayın Arıklı yetkiyi aldı. Bu kabul edilebilir değildir. Bu ülkenin mevzuatını uygulayacak olan yürütmedir.” dedi.

Mevzuata göre, havalimanı yapımı, işletimi ve sertifikalandırılması işlemlerinde ICAO tarafından yayımlanan standartların dışında bir uygulama yapılamayacağını ve standartların da komisyon tarafından kontrol edilebileceğini aktaran Bengihan, komisyonun bertaraf edilerek yetkinin Arıklı’ya verilmesini eleştirdi.

KAMU-SEN Başkanı Metin Atan da, 20 Temmuz’dan sonra uçakların yine eski piste ineceği öngörüsünde bulunarak, yeni terminal ve pistin “göstermelik” olarak açılacağını ifade etti ve “Türkiye Cumhurbaşkanı “20 Temmuz’da açılacak” dediği için Bakan Arıklı’nın panik yaşadığını söyledi.

Hava Trafik Kontrolörleri Sendikası (HTKS) Başkanı Cem Kapısız da, “Bakan Arıklı, Ercan Havalimanı’na uyguluk verebilecek kapasitede değildir” dedi.

Meteoroloji Mühendisleri Odası da, 20 Temmuz tarihinde açılacağı duyurulan yeni Ercan Havalimanı’nda yapılacak ilk uçuş ve sonrasındaki uçuşlar için can güvenliğinden endişeli olduklarını ve uçuş güvenliğini riske atmayı gerektirecek hiçbir mazereti kabul etmediklerini kamuoyuyla paylaştı.

Meteoroloji Mühendisleri Odası mevcut durumda gözlemcinin görüş alanı dışında kalan ve RVR cihazı olmayan, sadece deprem, savaş vb. acil durumlar için geçici kullanılabilen mobil meteoroloji istasyonları ile çalışacak bir pist için uçuş güvenliğinden bahsetmenin mümkün olmadığını vurgulayarak Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı standartlarına uygun meteorolojik alet ve cihazlar ve bu cihazları kullanarak 7 gün 24 saat meteorolojik gözlem ve meydan hava tahmini yapan meteoroloji personelinin bulunması gereken 'Meteoroloji Kulesi' ne yazık ki yeni havalimanı yapılırken unutulduğunu kamuoyuna duyurduğu

açıklamada şu görüşlere yer veridi;

“Her pist için olmazsa olmaz olan ve hayati önem taşıyan pist görüş mesafesi (RVR) ve bulut taban yüksekliği ölçümü yapan aletler yeni pist başlarına kurulmamıştır. Bu da özellikle gece uçuşlarında sis, pus, yağış vb. hadise durumlarında uçağın inip kalkamaması ve her uçuş için Sivil Havacılık Dairesi tarafından notam yayınlanması demektir. ICAO standartlarına uygun Otomatik Gözlem Sistemi olmamasından dolayı, mevcut pist ve yeni pistin kod farkından kaynaklanan altimetrik basınç farklılıkları uçağın iniş ve kalkışı esnasında çok büyük hayati riskler oluşturmaktadır.”

Bu arada, Ercan Havalimanı, tören için 20 Temmuz saat 19:15’ten (yerel saat) 21 Temmuz saat 07:00’ye (yerel saat) kadar tüm iniş ve kalkışlara kapanacak.

Kuzey Kıbrıs kamuoyunu ayağa kaldıran bu iş bilmezliğin veya beceriksizliğin herhangi bir üzücü kaza veya kırıma sebep olmaması bizim de en büyük dileğimiz.

Mutlu yarınlar Kuzey Kıbrıs’ımız…

musaalioglu@gmail.com

—————————————————————

Baş Tayyareci’yi 54 yıl önce bugün kaybettik

Vecihi Hürkuş’a vefa borcumuzu ödemedik

Türkçe sözlükte “Kahraman” kelimesinin karşılığında aynen şöyle yazar; “Savaşta yiğitlik ya da tehlikeli bir durumda yararlık gösteren (kimse).”

Kahramanlar yalnız askerler arasından ve savaşlarda çıkar diye bir kural yok. İnsanlığa, milletine ve ülkesine faydalı işler yapanlar da birer kahramandır.

Tıpkı, Baş Tayyareci Vecihi Hürkuş gibi.

Kahraman kelimesinin yeterli olmadığı Vecihi Hürkuş kimdir, neler yapmıştır diye baktığımızda onun imza attığı, her biri çok önemli “ ilk”ler şöyle sıralanır.

*Çift motorlu tayyareyle ilk uçuşu yapan Türk pilot oldu. *Kafkas Cephesi’nde Rus uçağını düşürerek ilk Türk Hava Zaferini kazandı. * İstiklal Savaşında uçak kanatlarının tamiratı için jelâtin ile emait imal etti. * İstiklal Savaşının ilk keşif uçuşunu yaptı *İstiklal Savaşında ilk hava zaferini kazandı * İstiklal Savaşının son uçuşunda (Seydiköy/Gaziemir) hava alanına ilk girdi ve tek başına işgal etti. * İstiklal Savaşında, her sınıf muharipler arasında Mustafa Kemal Atatürk’ün teklifleriyle üç defa TBMM takdirnamesi verilen tek kişi olarak kırmızı şeritli İstiklal Madalyası kazandı. * Türk toprağı üzerine ilk yolcu seferi düzenledi. * İlk Türk tayyaresinin planlarını ve inşasını yaptı “Vecihi K-VI”

*Türk Tayyare Cemiyeti (THK) kurucuları arasındaki ilk ve tek pilot olarak yer aldı.

*Türkiye’de ilk olarak “Türkiye’nin Baştayyarecisi” ünvanı verildi. *Türkiye’de ilk paraşüt atlayışını gerçekleştirdi. *İlk Türk sivil uçağının planlarını ve inşasını yaptı. (Vecihi XIV).

Avrupa semalarında ilk Türk uçağı ile uçuş yaptı. * Bir Türk uçağı ile ilk yurt turunu yaptı. * Vecihi XIV adlı uçağı kullandı *İlk Sivil Kara ve Deniz Tayyare Fabrikası’nı kurdu. * Vecihi XIV tipindeki ikinci uçağını yaptı. * İlk Türk Deniz Uçağını yaptı. * Uçak motorlu sürat teknesi projesiyle (Vecihi SK-X”) ihtira beratı aldı * Türkiye’deki ilk sivil pilotaj okulu olan “Vecihi Sivil Tayyare Mektebi’ni açtı. * İlk Türk kapalı kabin yolcu/deniz uçağını (Vecihi XVI) inşa etti.

*İlk Türk Spor ve Eğitim uçağı (Vecihi XV) uçağını imal etti. * İlk Türk kadın tayyare pilotu Bedriye Bacı’yı (Gökmen) ve 12 pilot yetiştirdi * Türkiye’de ilk planör inşasını (US-4 ve PS-2) gerçekleştirdi. *Ankara-Eskişehir arasında iki tayyareye bağlı olarak planör uçuşu onun komutasında yapıldı. * Türkiye’de 5 saat 45 dakikayla planörle havada kalma rekorunu kırdı.

* Kamu kaynaklı olmayan “Kanatlılar” havacılık dergisini 12 sayı süreli çıkarttı. * Yurt içi hatlarda yolcu ve kargo taşımacılığı yapan Hürkuş Hava Yolları’nı kurdu. * Türkiye’nin yeraltı radyoaktif servetlerini (Toryum, uranyum, fosfat) tayyare ile tespit etti

*ICAO tarafından, dünyada pilotluğu 50 yılı aşan ilk Türk pilot olarak ödüllendirildi * 1916-67 yılları arasında, toplam 102 ayrı model uçak kullanan ilk ve tek pilot oldu. * Hayatının yaklaşık 30 bin saati havada geçen ilk ve tek Türk pilottur. 30 bin saat = 1.250 gün = 41 ay 20 gün = 3 yıl 5 ay.

(Liste, TVHMD tarafından hazırlanmıştır)

18 Ocak 1896’da İstanbul’da doğan ve 16.07.1969 tarihinde Ankara’da hayata veda eden bu dahi insanın adını gelecek nesillere iletip, hatırasını yaşatmak için kurulan Tayyareci Vecihi Hürkuş Müzesi Derneği (TVHMD) az sayıdaki idealist üyeyle üzerine düşeni sınırlı imkanlarla yapmaya gayret göstermektedir. Dernek her yıl olduğu gibi bugün de (16 Temmuz 2023 Pazar) Kırmızı Şeritli İstiklal Madalyalı Gazi Vecihi Hürkuş’u ve İlk Kadın Hava Şehidi Eribe Hürkuş’u ölümlerinin 54’üncü yıldönümünde Ankara Cebeci Asri Mezarlığı’nda törenle anacak. Orada dernek üyelerini göreceğiz, ama devlet adına bir Allah kulu anmaya gelir mi hiç sanmıyorum.

O’na olan vefa borcumuzu ödemek için 5 Mayıs 2013’te Kadıköy Belediyesi’nin Kızıltoprak’ta açılışını yaptığı Vecihi Hürkuş Anıtı’ndan başka hiçbir borç ödediğimiz görülmedi.

TVHM Derneğin ve onu sevenlerin tüm gayretlerine rağmen Vecihi Hürkuş’un kabri, nedense Askeri Şehitliğe alınmadı, alınacak gibi de görünmüyor. Üç beş metrekare toprağı bu kahraman vatan evladından esirgedik, onu sevenlerin binlerce imzasına rağmen onun adını İstanbul Havalimanı’na vermekten imtina ettik. Unutmayalım ki, vatanı ve milleti için çok şey yapan bu kahramanlar asıl unutulunca ölürler. Vecihi Hürkuş’u unutmayalım, unutturmayıp yaşatalım. Ruhu şad, mekanı cennet olsun.