DOĞU VE GÜNEYDOĞU BÖLGELERİ YATIRIMCILARA

Serpin ALPARSLAN 06 Eyl 2016

Serpin ALPARSLAN
Tüm Yazıları
Dün ekranlarda görmüşsünüzdür Başbakanımız Binali Yıldırım, Diyarbakır'da Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi yatırım planlarının tanıtım toplantısı için Diyarbakır'a gitti.

Dün ekranlarda görmüşsünüzdür Başbakanımız Binali Yıldırım, Diyarbakır'da Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi yatırım planlarının tanıtım toplantısı için Diyarbakır’a gitti. Konuşmasında, her zamanki gibi güven verici tonlaması ve kararlı tavrıyla Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde 23 ili kapsayan yatırım planlarından bahsetti.

4 yılda tam 140 milyar TL.

Alt yapıdan sağlığa, ulaşımdan tarıma, iletişim, spor, eğitim, güvenlik,  hayvancılığa kadar yatırım yapılacağından bahsetti. Ve şöyle devam etti. ”Yatırımlar için cazibe merkezi haline getirecek adımları atıyoruz. Terörden zarar gören 7 merkez için 10 milyarlık yatırım yapıyoruz. Sadece Diyarbakır Sur için 1.9 milyarlık yatırım yapıyoruz. Şırnak, Cizre, Silopi için 7,5 milyarlık yatırım yapacağız.”

Başbakanın hem sivil toplum örgütleri hem de kanaat önderleri ile görüşmesi o bölgenin tüm sorunlarının ve o sorunların cevaplarının da aydınlatılması yanıt bulması anlamına gelmektedir. Tabi sadece yatırım yeterli değil Doğu ve Güneydoğu bölgelerinin güvenli olduğu konusunda sadece finans desteğiyle değil, yatırımcıların Türkiye sınırların içinde güvende olduklarına dair ikna edilmesi gerekmektedir.

İşadamlarına ve yatırım yapacak yurt içi ve yurtdışı yatırımcılarına ciddi faizsiz kredi ve vergi muafiyetinin akabinde, gençlere ve kadınlara istihdam sağlanmasına yönelik teşvikler, ciddi zarar görmüş bölgenin toplu konutlar ile yeniden inşası ile bir nebze de olsa morallerin artmasına neden olacaktır. Yeni cazibe merkezleri yapılarak devlet varlığını göstermiş olacak terör örgütlerinden bezmiş halk biraz olsun nefes alacak.

Evet gelelim en önemli konuya; Tam 23 il cazibe merkezi ile 5 ana küme oluşturulacak yani; Ardahan, Kars, Ağrı, Iğdır, Kars merkezli oluyor.

Yatırımcılara sağlanacak kolaylıklar ise şöyle;                                 

·       Yatırım yeri bedava

·       Fabrika bedava (ihtiyacı olan fabrikayı da devlet yapıp teslim edecek.)

·       Fabrikanın içinde yer alacak makine bedava (Makina için sıfır faizli kredi veriliyor.)

·       Teminat desteği de kredi garanti fonundan karşılanacak.

Kısaca, sabit yatırım için para harcanmayacak. Başbakan Binali Yıldırım, “sonuç olarak yeter ki yatırımcı gelsin, iş versin aş versin diye tüm bu destekler 2027 yılına kadar (işletme kredisi desteği) 10 yıl devam edecek. 1 yıl ödemesiz, 4 yıl vadeli, 5 yıl+5 yıl şeklinde olacak. Doğu ve Güneydoğu Anadolu'ya üretim tesislerini taşımak isteyenlere de destek veriyoruz” dedi.