ÇEYREK ALTINDAKİ RALLİ

Serpin ALPARSLAN 22 Eyl 2016

Serpin ALPARSLAN
Tüm Yazıları
Cumhuriyet altınının dörtte biri 22 ayar 1.75 gram altının cinsinden bahsediyorum. Çeyrek altının bugünkü fiyatı 201 TL.

Cumhuriyet altınının dörtte biri 22 ayar 1.75 gram altının cinsinden bahsediyorum. Çeyrek altının bugünkü fiyatı 201 TL. Geçtiğimiz yıl aynı güne baktığımda ise 178 TL. Bu yılın en yüksek fiyatlanması ise 3 Ağustos’ta 215 TL. olmuş, Kapalıçarşı’da çeyrek altın 204.43 liradan alıcı bulurken altının gramı ise 125.43 liradan satılıyor. Spot altının onsu ise 1.315.86 dolar.

Görünen o ki altın sürekli artarak ilerleyen yatırım araçlarından biri ve Türkiye’de altın yatırımı için en çok takip edilen kalemlerden biridir. Bizler altın ile bebekken tanışırız yeni bir bebek dünyaya geldiğinde altın ile karşılar, yeni çiftler oluştuğunda düğünlerde onlara kurulacak yuvada destek olmak için altın takarız. İşte sosyal yaşamda altının bu şekilde yeri vardır. Altındaki ralli  düşük faiz desteği ile yatırımcıların her zaman gözdesi olan yatırım araçlarından biri olamaya devam etmektedir.

Yurtdışında altın fiyatlamasına baktığımda ise özellikle FED Guvernörü Lael Brainard’ın, FED’in faiz artırımı için acele etmemesi gerektiğine dair yaptığı konuşma, dolar endeksinde değer kayıpları yaşanmasına etki ederken, altında satış baskısının artmasıyla 1330 seviyelerinin test edilmesine neden oldu. Ancak 10 yıllık tahvil faizlerinde hafta boyu yaşanan yükseliş ve dolar endeksinin güçlü duruşunu korumasının etkisi ile altının 1300 seviyesi yakınlarına kadar geri çekildiği görüldü. Geçen haftanın son işlem günü ise ABD’de açıklanan enflasyon verilerinin beklentilerin üzerinde gelmesinin ardından altında değer kayıpları görüldü. Yeni haftada FED’in FOMC toplantısından çıkacak faiz kararı altındaki hareketin yönünü daha net belli edebilir. Teknik olarak; orta vadede takip ettiğimiz üçgen formasyonu cuma günkü ABD enflasyon verileri ardından aşağı yönlü kırılmış oldu.