​ÇEMBER DARALIYOR

Serpin ALPARSLAN 08 Kas 2017

Serpin ALPARSLAN
Tüm Yazıları
Dün arkadaşımdan resimli bir mesaj geldi telefonuma. Aynen fotoğrafı anlatıyorum.

Dün arkadaşımdan resimli bir mesaj geldi telefonuma. Aynen fotoğrafı anlatıyorum.

Eşek arabasını kullanan Orhan ve yanında sürücüsüz araç ile geçen Eray abi diyaloğu...

Aracın içinde keyifle arka koltukta oturan Eray'a Orhan seslenir "Eray abi bu nasıl araba?"  

"bu Google'un sürücüsüz arabası Orhan" der. Eşek ise oradan seslenir "Önce bizden kurtuldular şimdi sıra size geldi, çember daralıyor Orhann".

Sanırım teknoloji ilerledikçe çember daralacak gibi görünüyor.

Sanayi 4.0 en büyük kazanımlarından biri de teknoloji ile entegre olarak otomotiv ve telekomünikasyon sektörlerin birleştiği bir teknolojinin eseri olmasıdır.

Aslında Google otonom aracının trafikte ceza alması sonrası başarısızlıkla düşünülmüş olsa bile biz insanlığın hata payı ve kaza oranına göre yüzde 98'ler civarındadır. 

Buna istinaden;

Silikon Vadisinde Mercedes, Audi, BMW, Toyota, General Motors gibi otomotiv devleri hızlıca el atıp iddialı giriş yaptılar bile.

Tek aşılması gereken sorun trafik kuralları açısından ihlal etme olasılıkları düşük olsa bile ultrasonik sensörler ve 

dolayısıyla yavaş gitmelerinden dolayı trafikte yığılmalara neden olacaktır. Aslında diğer otonom araçlar arasında iletişim kurarak 

ilerlemeleri sıkıntı yaratmasa bile en büyük sorun sürücülü araçlar ile otonom araçlar arasında çıkacak yarış ve öncelik haklarından doğan geçiş üstünlüğü olacaktır.

Tabii Karayolları’na çok iş düşüyor. Otonom araçlara uygun yolların akıllı trafik işaretlerinden, akıllı yol çizgilerine kadar yol üzerindeki tüm verileri alabileceği teknolojiye sahip olması gerekmektedir.

Ki, öncelikle Karayollarının teknoloji alt yapısının sürücüsüz araçlara uygun olabilmesi için yeniden yapılandırılması ve trafik kuralları sürücüsüz araçlara göre yeniden düzenlenmesi gerekir.

Çin’in Baidu ve Güney Kore’nin Samsung şirketleri bu sorunları çoktan çözmüş. Özellikle Güney Kore, sürücüsüz araçlar için 360 bin m2’lik yeni bir şehir kurdu. Ve Güney Kore Ulaştırma Bakanlığı’nın açıklamalarına göre 2017 yılı Ekim ayında kullanılmaya başlanan şehir, 2018 yılı ortalarında tamamen açılmış olacak. Ayrıca, K-city adındaki şehirde Hyundai ve Kia için otonom araçların hem test edilmesine hem de diğer markalar adına da olanak sağlıyor.

Tesla’yı anmadan geçememek lazım çünkü en uzun ömürlü araç pilleri onlarda bulunuyor. Tesla sürücüsüz deneyimi test ötesine taşıyıp, reelde uygulatan ilk marka da olmuştu.  

Toparlayacak olursam; sektörü yaklaşık yüzde 16 oranında büyüyor ve 2025 yılında 900 milyar sterlinlik bir piyasa değerine ulaşması bekleniyor.

Bizde durum nedir?

Yarın…