BOĞA GÜREŞİNDE KAYBEDEN DOLAR OLDU

Serpin ALPARSLAN 23 Eyl 2016

Serpin ALPARSLAN
Tüm Yazıları
Bu haftayı Merkez Bankaların faiz kararlarını açıkladığı sıcak bir hafta olarak görüyorum. İlk önce TCMB faiz kararını sizlerle paylaşalım.

Bu haftayı Merkez Bankaların faiz kararlarını açıkladığı sıcak bir hafta olarak görüyorum. İlk önce TCMB faiz kararını sizlerle paylaşalım. TCMB, eylül ayı toplantısında faiz koridorunun üst bandını beklendiği gibi 25 baz puan indirerek %8.5'ten %8.25'e çekti. Politika faizi % 7.50 ve faiz koridorunun alt bandı ise % 7.25'te kaldı. Geç likidite penceresi borç verme faiz oranını da % 10,00'dan % 9,75'e indirdi.

Kanaatimce Merkez Bankası aldığı faiz indirim kararı piyasanın beklentisini karşıladı mı? Evet karşıladı. Merkez Bankası büyümeyi hedefleyerek para politikasında enflasyonun faiz indirimine katkıda bulunacağı yönünde 25 baz puan faiz indirerek boğa güreşine kanaatimce katılmış oldu.

Nasıl mı!..

TCMB, FED’in faiz artırım karşısında hazırlıklı olma adına faiz indirimini cephane olarak kullanacağını düşünüyorum.

FED toplantısına bakarsak;

ABD Merkez Bankası'nın (FED), iki gün süren Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) eylül ayı toplantısında da faiz artırımına gitmedi. Hatırlarsanız faiz artırımını 2006 yılından sonra 17 Aralık 2015 tarihinde 0,25 puanlık artış ile yüzde 0.25-0.50 bandına yükseltmişti. ABD'de borsa endeksleri yükselişe geçmiş, ABD Doları diğer para birimleri karşısında yatay hareketle, biraz gevşemişti.

2006 döneminde faiz artırımlarının “ölçülü” olacağını belirterek her ay faizin çeyrek puan yükseleceği mesajını vermişti. 2015 yılında ise bu kez 'ölçülü' ifadesi yerine 'kademeli' kelimesinin kullanılması, FED’in faizi her ay değil, daha uzun vadeye yayarak yükselteceği mesajını vermişti. 2 gün süren toplantı sonunda ise yıl sonuna dek faiz beklentisinin olabileceği algısını işaret etti.

Ancak, yine muhalif sesler çıktı. Bölgesel FED başkanlarından Esther George, Loretta Mester ve Eric Rosengren faizin değiştirilmemesi adına muhalefet etti.  Ve % 0,50-0,75 bandında yükselmesini istediler.  Doların tepkisi ise bu boğa güreşinde, dolar/TL 2.96'ya gevşerken FED Başkanı Yellen'ın açıklamalarından sonra ise 2.95'e çekildi. Bu raundu dolar kaybetti.

Açıklama öncesinde kur 2.98 sınırında bulunuyordu. Kararın ardından EUR/USD 1.1186'a, altının onsu ise 1.332 dolara yükseldi. Toplantı sonrası FED başkanı yellen her zamanki açıklamalarından birini söyledi. “Eğer büyük yeni riskler gelişmez, cari yörüngede kalınır ise bu yıl 1 faiz artırımı görmeyi bekliyorum.” dedi.
 

Peki faiz artırmak için neyi bekliyorlar?

Her zaman belirttiğim gibi FED faiz artırımına gidecekse ABD’nin ekonomik verilerine uygun olması önceliklidir. Eğer, ekonomik büyüme hızı, istihdam piyasası daha güçlendiyse işsizlik verileri ve finansal gelişmeler olumlu yönde, enflasyon ise kontrol edilebilir düzeyde ise aralık ayında faiz artırımına gidebilir.

Ancak global ekonomik gelişmeleri ve küresel savaşları göz önünde bulundurursa o halde faiz artırımı zor. Eğer ABD Başkanı Trump olursa ki; olasılık %45’lerde o halde Janet Yellen çok hızlı görevden alınıp, aynı hız ile faizler ciddi oranda artabilir. Her ne kadar Janet Yellen “Partizan olitikalar bizim kararlarımızda rol oynamıyor.”  dese dahi Trump böyle düşünmüyor. Bir sonraki toplantı tarihi 1-2 Kasım 2016…