AİR ALBANİA BÜYÜTÜLECEK, GENİŞLETİLECEK

Musa ALİOĞLU 03 Mar 2024

Musa ALİOĞLU
Tüm Yazıları
Türkiye ile Arnavutluk arası yüksek düzeyli iş birliği konseyi toplantısının da yapıldığı bu ziyarette iki ülkenin birbirleriyle yaptığı ticari iş birlikleri de ele alındı. Arnavutluk'un 10 milyon turist aldığını ve Türkiye'den gelen turist sayısının da yüzde 30 oranında arttığını anlatan Başbakan Rama Türkiye'nin Arnavutluk'ta yaklaşık 3,7 milyar Euro yatırımı olduğunu söyledi.

Kardeş ülke Arnavutluk Cumhuriyeti Başbakanı Edi Rama, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın resmi daveti ile hafta içi Ankara’yı ziyaret etti.

Türkiye ile Arnavutluk arası yüksek düzeyli iş birliği konseyi toplantısının da yapıldığı bu ziyarette iki ülkenin birbirleriyle yaptığı ticari iş birlikleri de ele alındı. Arnavutluk’un 10 milyon turist aldığını ve Türkiye’den gelen turist sayısının da yüzde 30 oranında arttığını anlatan Başbakan Rama Türkiye'nin Arnavutluk'ta yaklaşık 3,7 milyar Euro yatırımı olduğunu  söyledi.

Ziyaret sırasında, kamuoyunda fazla bilinmeyen bir konu da görüşüldü.

Türk Hava Yolları A.O’nın yerli/yabancı 20 iştirak şirketinin biri de Arnavutluk ile kurulan Air Albania Havayolları’dır.

THY sitesinde “With the support of Turkish Airlines” diye yer alan şirket,

yolcu ve kargo taşımak üzere yüzde 49’u THY’ye, yüzde 41’ı Arnavutluk şirketi MDN Investment SHPK ve yüzde 10’u da Arnavutluk hava sahası ve trafiğini yöneten Albacontrol adlı resmi kuruma ait olmak üzere 12 Eylül 2018 tarihinde kuruldu. Merkezi Tiran olan şirketin filosunda THY’nin verdiği bir adet Boeing 737-800 ve bir adet de Airbus A319- 100 tipi iki uçak var.

Şirket, başkent Tiran’dan İtalya’nın Verona, Pisa, Milano şehirlerine ve İstanbul’a tarifeli seferler yapmakta olup, Arnavut devletinin bayrağını temsil etme hakkına da sahip.

“Kuşlarımız” diye adlandırdıkları uçaklara, çok anlamlı bir davranışla Arnavut edebiyatındaki ünlü yazarlar Naim Frashëri (Milli şair) Migjeni ve Lasgush Paradeci’nin adlarını vermiş.

Konuk başbakanın ziyaretinde Air Albania da ele alınınca doğal olarak THY Yönetim ve İcra Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bolat da, Külliye’deki bu karşılamaya (İlk kez bulunmuş) ve resmi görüşmelere de bizzat katılmış.

Başkan Bolat, sosyal medya hesabına konuyla ilgili görüşlerini şöyle aktardı;

“Türk Hava Yolları’nın 17 iştirak şirketi arasında 3 tane de havayolu olduğu pek dikkat çekmez. Bunlar kuruluş tarihlerine göre SunExpress, Air Albania ve AJet’dir. Arnavutluk devletinin adını ve bayrağını taşıyan ve 19 Nisan 2019 tarihinde ilk uçuşunu yapan AirAlbania, artık olgunluk seviyesine geldi ve belli bir piyasası oluştu. Şimdi büyüyüp genişleme zamanı geldi. 20 Şubat tarihinde Ankara’yı ziyaret eden Sayın Edi Rama ve üst düzey yetkililerle heyetlerimiz arası görüşmeler Sayın Cumhurbaşkanımız’ın himayelerinde yapıldı. Biliyorsunuz sayın Başbakanla (Edi Rama) geçen sene de NYC’de (New York) bir araya gelmiştik. Bu ziyaretinde ise Air Albania’nın gelecek uzun dönem stratejilerini karara bağladık. Daha güçlü bir finansal yapı kurulması ve pazara uygun büyüme konularında görüş birliğine vardık. Tiran- İstanbul arasında Türk Hava Yolları’nın önemli bir iş ortağı olmaya devam ederken bu seneki 10 milyonluk Arnavutluk turizm rekorunu daha da büyütmek ve daha fazla rol almak konusunda bu iştirakimiz yakın zamanda aksiyonlar almaya başlayacak. Sayın Cumhurbaşkanımız’a ve sayın Başbakan’a bu şirketimize olan ilgileri ve katkılarından dolayı teşekkürlerimizi sunarım.”

THY Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bolat’ın yazdıklarına bakarsak

Air Albania’nın finansal yapısı güçlendirilecek, filosundaki uçak sayısı çoğaltılacak ve de uçuş yaptığı destinasyonlar da arttırılacak.

Kısaca THY yöneticilerinin bilgi birikim ve tecrübeleri, THY’nin maddi desteği ve dünya havacılığındaki ağır konumu Air Albania için seferber edilecek.

Hayırlı ve başarılı olması dileğiyle.