Yıllar önce ziyaret ettiğim Siirt Hz.Veysel Karani Türbesi içimi burkmakla birlikte temizlik ve hijyene dair de tüm kodlarımı tarumar etmişti.
Yıllar önce görüp hatırladığım iç acıtan görüntüler sonrasında şimdi karşımda duran altyapı, üstyapı, düzen, temizlik, huzur tablosu beni fazlasıyla mutlu etmişti.
Yıllar önce ziyaret ettiğim Siirt Hz.Veysel Karani Türbesi içimi burkmakla birlikte temizlik ve hijyene dair de tüm kodlarımı tarumar etmişti.
Düşünün; toz toprak bir alan, su yok, çöpler ortalıkta, burunların direğini kıran pis kokular, birbirini ezen insanlar ve daha nicesiyle zihnimde travma yaratan o tablo sonrasında bir daha gitmemiştim Veysel Karani’ye. Ta ki geçtiğimiz Kurban Bayramı’na kadar. Arefe günü Türkiye ve yurt dışından Hz.Veysel Karani’ye koşup buluşan insanların ibadet coşkusunu yansıtan muhteşem görüntüler “şimdi gidip bu ibadet festivalini yerinde görmeli” dedirtti.
Kurban Bayramı’nın birinci gününde büyüklerimizi ve ölmüşlerimizi ziyaret edip dualarını alıp dualarımızı ettikten sonra ikinci gün sabah erken saatte vardık Siirt Hz.Veysel Karani Türbesi’ne…
Veysel Karani Beldesi kavuştuğu hizmet kalitesiyle şimdilerde kendini bulmaya başlamış. Döşenen parke taşlarıyla sokaklarda adeta medeniyetin sesleri yankılanıyor. Türbenin bulunduğu alan minyatür bir külliye yapısına kavuşturulmuş. Avluda kilimler serip oturan, çadırlarında veya araçlarında dinlenen, sohbet eden insanlar halinden çok memnun. Çeşmelerden akan sular vatandaşın ihtiyacını fazlasıyla karşılıyor. Geçmişin toz toprağından zerre yok. Her yer tertemiz. Kadınlar ve erkekler kendilerine tahsis edilen alanlarda ziyaret ve ibadetlerini huzurla yapıyor. Hz.Veysel Karani Minyatür Külliyesi’nin hemen karşısında açık alışveriş konseptiyle inşa edilen satış dükkanları görülmeye değer standartta. Karnı acıkan lezzetli yemeklerden yiyor, Siirt’ten ve Veysel Karani’den bir anı isteyenler binbir çeşit yöresel ürünlerden satın alıyor, ibadetini yerine getirenler tılsım niyetine şekerlerden-lokumlardan-gofretlerden kutu satın alıp götürüyor çocuklara dağıtmak ve bu güzel kültürü nesillere aktarmak için… Bunların dışında kıyafet dahil diğer tüm ihtiyaçlarını bu dükkanlardan karşılayabiliyor insanlar.
Bayram şekerimizi almak ve bayramlaşmak için ziyaret ettiğimiz Veysel Karani Belediye Başkanı Murat Akgün ile alanı gezdik. Gezerken aktardığı bilgiler “Hz.Veysel Karani’de nereden nereye gelindiğini” net bir şekilde gösteriyordu. Yıllar önce yol, su, oturma yeri, düzen, temizlik, tuvalet, yiyecek bulamadığınız Veysel Karani’de şimdi tüm sorunlar çözülmekle birlikte büyük oteller de inşa edilmiş uzaktan gelenlerin konforla konaklaması için.
Hz.Veysel Karani Türbesi’ni ve ziyaretçilerini hak ettiği hizmete kavuşturan Belediye Başkanı Murat Akgün, şimdilerde “ibadet festivallerinin” kapısını aralamaya çabalıyor. “İbadet Festivali” diyorum çünkü her yıl tekrarlanması planlanan “Hz,Veysel Karani Anma Törenleri” gibi çoğu kutsal mekanımızın ve dini ritüellerimizin yeni nesillere aktarılması konusunda etkili bir iletişim taktiğine ihtiyacımız var. Dünya değişirken insanoğlu başta olmak üzere neredeyse her başlık revizyonu yaşamaya mahkum edildi bu sebepten yeni nesillere dinimizi ve bünyemizdeki değerlerimizi aktarma konusunda da böylesi “ibadet festivalleri” tarzı anlatımlara ve konseptlere ihtiyacımız var.
En kısa zamanda “Hz.Veysel Karani Anma Törenine” katılmak ve sizlerle buluşmak üzere diyorum.