YATIRIM KARARINI HIZLANDIRIN!

Yıldıray GÖKKAYA
Tüm Yazıları
Herkesten çok sık duyduğunuz için belki bu kez sizi heyecanlandırmayacaktır ama bu defa gerçekten gayrimenkulde alım zamanı!

Herkesten çok sık duyduğunuz için belki bu kez sizi heyecanlandırmayacaktır ama bu defa gerçekten gayrimenkulde alım zamanı! Piyasa dengeleri, konut yatırım kararını yavaştan alanlar için olumsuz çalışacak gibi görünüyor. Neden mi? İlk haber Merkez Bankası'ndan gelmişti ve banka faizleri indirmişti. Her ne kadar bankalar konut kredisinde beklenen can alıcı hamleyi yapıp faiz indirimi yapmamış olsalar da piyasa bankalara baskı yapıyor. Er ya da geç faizler düşüşe geçecek. Bu da konutun alım maliyetinin düşmesi ve alıcıları cesaretlendirmesi anlamına gelecek. Çünkü yüksek faiz yatırımcıyı korkutuyor, düşük faizin ise her dönem satışlara ivme kazandırdığı biliniyor.

Sektör profesyonelleri, Merkez Bankası'nın faizleri indirmeye devam edeceğini, bunun da piyasayı canlandıracağını ifade ediyor. Diğer haber de yine Merkez Bankası'ndan geldi. Merkez Bankası konut fiyat endeksinin mart ayında yüzde 15.3 arttığını açıkladı. Hiç azımsanmayacak bu oran, konut maliyetlerinde önceki dönem yaşanan ama fiyatlara yansıtılamayan zamların başladığının göstergesi.

Yani bir yandan faiz inerken bir yandan fiyatlar artıyor. Bileşik kaplar teorisine göre konut kredi faizleri indiğinde konut fiyatlarının artması da doğal bir sonuç olduğuna göre, bugünkü fiyatlar konut almak için gecikilmemesi gereken fiyatlar olarak önümüzde duruyor.