​YAŞAMAK GÜZEL ŞEY MİDİR?

Berk MÜHÜRDAROĞLU
Tüm Yazıları
Sözlük olarak yaşamak; kısaca hayatta kalmak, hayatını devam ettirmek, demektir.

Herkese sadece bir kereye mahsus verilen, telafisi olmayan “yaşamak” adı verdiğimiz bu olguyu her insanın ara sıra durup bir düşünmesi, sorgulaması gerekir. Oturup, iyisiyle, kötüsüyle, yaptıklarıyla, yapmadıklarıyla, yada yapamadıklarıyla yüzleşmeli. “Benim için nedir yaşamak,” diye sormalı.

Sözlük olarak yaşamak; kısaca hayatta kalmak, hayatını devam ettirmek, demektir. Etimolojik olarak ise öz Türkçe bir kelime olup kökü ıslak anlamındaki “yaş” dan gelir. Yaş ve yeşil aynı aileden olup, yeşilde “bahar” maksadın da kullanılır. Yani yaşamak; yeşil görmek, bahar görmek anlamına gelir. Yaşlı, çok kez yeşil görmüş, yaşamış anlamı içerir.

Şairin dediği gibi; “yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür, ve bir orman gibi kardeşçe sine …” diye bir yaşam herkes için geçerli olmayabilir. Yaşamak benim için bir rüya gibi.

Rüya kelimesini duyduğunuzda size oldukça romantik bir tanım olarak çağrıştırabilir. Ama öyle olmadığını hemen açıklamak istiyorum. Akşam yemeğini fazla kaçırmışsın, ağırlık çökmüş, uyuduğunu biliyorsun ama bir türlüde uyanamıyorsun. Rüyanda bin bir çeşit görüntülere, hislere maruz kalmışsın ama bir türlüde uyanamıyorsun. Öyle bir rüya hayal ederseniz daha doğru anlatmış olurum. Uyandığınızda rüyalarınız aklınıza geldiğinde anlık görüntüler gelir ama ağzından bir tek kelime çıkmaz. Sadece sanki çok sevinmişsiniz ya da çok üzülmüşsünüz, bir şeyler yaşamışsın ama nedir tam olarak toparlayıp iki laf edemezsin gibi bir rüya. Hepimize öyle olmuyor mu? Geçmişi düşününce yediğin en harika yemek, sevindiğiniz anlar, veya kendini kahrettiğiniz dakikalar. Tam da anlattığım rüya gibi.

GÜNÜN SÖZÜ : YAŞAMAK GÜZEL ŞEY