ORGANİZE İŞLER- SAZAN SARMALI 

Berk MÜHÜRDAROĞLU
Yılın merakla beklenen filmi Organize İşler Sazan Sarmalı sinemalarda. Türk Sinemasının en sevilen filmlerinden Organize İşler'in devamı niteliğinde olan Organize İşler Sazan Sarmalı, ilk film gibi Yılmaz Erdoğan'ın imzasını taşıyor.

Bugünden itibaren sinemalarda görebileceğimiz Organize İşler Sazan Sarmalı biletlerinizi mutlaka önceden alınız. İlk gösterime girdiği gün bilet bulamayanlar olduğuna şahit oldum. 

Organize İşler Sazan Sarmalı, Asım Noyan ve çetesinin maceralarını konu ediyor. İstanbul şehrinde organize işler tam gaz devam etmektedir. Asım Noyan, yıllardır söylediği yalanlar ve çevirdiği oyunlarla insanları dolandırmaktadır. Kimsenin yakalamayı başaramadığı Asım Noyan ve çetesi, bu kez de “sazan sarmalı” olarak adlandırdıkları bir üç kağıda bulaşır. Dolandırıcılar kralının biricik kızı Nazlı dolandırılınca, Asım Noyan ve ekibi hemen harekete geçer. Nazlı, her ne kadar babasını organize işlerden vazgeçirmeye çalışsa da kendisini birden sazan sarmalının içerisinde bulur.

Organize İşler filminin devam halkası olan yapımın senaryosu ve yönetmenliği Yılmaz Erdoğan'a ait. Usta oyuncu ve yönetmen Yılmaz Erdoğan, ünlü komedyen Cem Yılmaz, komedinin sevilen isimlerinden Tolga Çevik, usta oyuncu Demet Akbağ ve güzel yıldız Özgü Namal'lı zengin kadrosuyla yerli komedinin en sevilen örneklerinden biri olan ilk filmde bu kez Yılmaz Erdoğan'a güzel yıldız Bensu Soral, yerli komedinin sevilen kadınlarından Ezgi Mola, yetenekli oyuncu Okan Çabalar, emektar oyuncu Güven Kıraç ve Kıvanç Tatlıtuğ, sevilen komedyen Ata Demirer, başarılı oyuncu Ahmet Mümtaz Taylan ve sevilen yıldız Rıza Kocaoğlu gibi isimler eşlik ediyor.

ORGANİK MİSİN? ORGANİK DEĞİL MİSİN? BİZ SENİ NASIL ANLAYACAĞIZ?

Son yıllarda organik ürünler dünyada olduğu gibi Türkiye’de de beslenmede tercih edilmekte ve popülerliği artmaktadır. Bunun etkenlerinden bazıları da dünyanın gitgide kirlenmesi, iklim değişikliği, çeşitli hastalık vakaları kanser gibi sebepler olmakta ve insanlar bu gidişata biraz da olsa dur diyebilmek amaçlı organik ürünlere yönelmektedir.

Bazen pazara gittiğimizde bir ürünün üzerinde “organik üzüm” yazısını; markette, bakkalda ürünlere baktığımızda “organik domates salçası", “organik süt”, vb. etiketler görebiliyoruz. Yolda ilerlerken restoranın birinde organik İskender menüsü sunduğuna dair levha ile karşılaşabiliyoruz.

Ülkemizde organik üretimin nasıl yapılacağı, organik ürünlerin üzerinde satılırken hangi bilgilerin bulunması gerektiği gibi hususları da kapsayan organik tarımın esasları ve uygulamasına ilişkin yönetmelik uzun yıllardır yürürlükte. Herkes keyfine göre ürünlerinin üzerine “organik” yazısını yazamaz ve bunun cezai müeyyidesi mevcuttur. Sadece yönetmeliğin gereklerini yerine getirmiş olanlar ürünlerinin üzerinde “organik” ibaresi yazabilirler. Peki, organik olduğunu ürünün üzerinden nasıl anlarız? Hangi bilgilerin ürünün üzerinde olması gerekiyor?

Ürünün üzerinde;

Kontrol ve sertifikasyon kuruluşunun logosu, 

Kontrol ve sertifikasyon kuruluşunun adı,

T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın ilgili birimin kontrol ve sertifikasyon kuruluşuna verdiği kod numarası T.C Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın organik olarak sertifikalanmış ürünler üzerinde bulunması gereken logosu,

Ürünü üreten kuruluşun adı,

Organik Tarımın Esasları ve Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik'e uygun olarak üretildiğine dair yazı,

Ürünün üzerinde organik, biyolojik veya ekolojik ibaresinin de olması gerekir.

Ülkemizde ekolojik-biyolojik kelimelerinden daha çok organik kelimesi ürünler üzerinde kullanılmaktadır. Ürünün üzerinde tüm bu bilgilerin bulunması ülkemizde uzun yıllardır yürürlükte olan Organik Tarımın Esasları ve Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik'e göre üretildiğini ifade eder ki bu da tarladan başlayıp, son paketleme aşamasına kadar devam eden bir süreci kapsayan bir sistemdir.

Organik işlenmiş ürünlerde; mesela organik domates salçasında, ayrıca içindekiler kısmında hangi “içindekilerin" organik olduğunun belirtilmiş olması gerekir.

Bir restoranda organik İskender'i menüde gördüğünüzde, onun gerçekten organik İskender olduğundan nasıl emin oluruz? Bunun menüde yazması bir kontrol ve sertifikasyon kuruluşu tarafından İskender menüsünün “organik” olarak onaylandığı anlamına gelir. Bundan şüphe ederseniz, ilgili işletme sertifikasını görmek isteyebilirsiniz. Belki de zaten orada restoran sahibi asmış olabilir. 

EBRU GÜNDEŞ'TEN MANA TAŞIYAN YENİ ALBÜM “AŞIK”

Ebru Gündeş, uzun zamandır üstüne çalıştığı “Aşık” isimli yeni albümüyle suskunluğunu bozdu. Ünlü sanatçı kariyerinin 15'inci albümünde yaşadıklarını adeta şarkılarla anlatıyor. Yaşamına uygun parçalar seçerek albümde yer alan 12 şarkının neredeyse tamamı anlamlı sözlerle birlikte duygulu içten yorumlanan bir albüm olmuş. 

İSKENDER PALA 'NIN YENİ ROMANI “İTİRAF”

İntikam ve hırs, iyilik veya kötülük, siyah ile beyaz ve zıtların arasında savrulan hayatlar…

Konstantinopolis’in İstanbul’a dönüştüğü yıllar. Hrıstiyan hasımlarının Büyük Kartal diye andıkları Fatih’in, şehrine âlimleri davet etmekle kıvanç duyduğu, devletini ilimle ve sanatla yükseltmenin rüyalarını gördüğü, ulemanın tamamen özgür düşünceyi savunduğu, devletin yükseldikçe yükseldiği bir dönem… Ve eşsiz şöhretlere sahip Osmanlı ulemasının arasına sızmış bir kâfir. İntikam ateşinde kavrulmuş kötülük dâhisi bir zihin. Molla Lütfi, Ali Kuşçu, Sinan Paşa, Bellini ve daha niceleri… Kurbanlar, kurbanlıklar…

İtiraf her cümlesi hayretle ve merakla okunacak bir roman.

İskender Pala’nın her zamanki yetkin kaleminden muhteşem bir roman. 

Günün Sözü: 

Kılıcımızın gölgesi durdukça düşmanlar elbette ki bizden korkacaklardır.

Kanuni Sultan Süleyman