VARLIK BARIŞI , FAİZ İNDİRİMİ , OFİSLERİN YENİ KITASI

Yıldıray GÖKKAYA
Tüm Yazıları
Ülke ve dünya gündemi karışık. Bu durum gayrimenkul yatırımcılarının da kafasını karıştırıyor. Gelişmeler bazen takip bile edilemeyecek kadar hızlı yaşanıyor. Bu nedenle bugünkü yazımızı biraz farklı hazırlayarak, yatırımcıyı ilgilendiren konulardan seçmeler yaptık...

Ülke ve dünya gündemi karışık. Bu durum gayrimenkul yatırımcılarının da kafasını karıştırıyor. Gelişmeler bazen takip bile edilemeyecek kadar hızlı yaşanıyor. Bu nedenle bugünkü yazımızı biraz farklı hazırlayarak, yatırımcıyı ilgilendiren konulardan seçmeler yaptık... Yurtdışında Arsası ve Parası Olana Dünya İngiltere'nin AB'den ayrılmasının krizini üzerinde hissederken Türkiye bu ve pek çok yan faktörü de dikkate alarak bir kriz planı hazırladı. Hükümet, kendine güvenli liman arayan milyarlarca doları Türkiye'ye çekecek paketi Meclis'e gönderdi. Yurtdışındaki varlıklarını 31 Aralık 2016'ya kadar Türkiye'ye getirmek isteyen gerçek kişi ya da şirketlerden hiçbir isim altında vergi alınmayacak. Her hangi bir mevzuattan dolayı araştırma, inceleme, soruşturma, kovuşturma yapılmayacak. Yılsonuna kadar yurtdışındaki alacağı ya da taşınmazına ilişkin bildirimde bulunanlar, 1 yıllık dönemde bunun karşılığını Türkiye'ye getirirse aynı düzenlemeden yararlanabilecek. Yani yurtdışında arsasını satıp parayı getirirse vergi ödemeyecek, kaynağı sorulmayacak.

Daha önceden vergi dairesine yapılan bildirimler bu kez doğrudan bankaya yapılacak. Bildirimin ardından bir ay içinde getirilmesi gerekiyor. Türkiye'ye getirilen parayı şirketinde sermaye hesabına bağlı olmadan değerlendirebilecek. Bu parayla yeni bir şirket kurulabilecek, bina alınabilecek ya da mevduat olarak değerlendirebilecek

İstanbul'da Şirketler Kıta Değiştiriyor

Kira baskısı ve kurlardaki artışlar şirketleri taşınmaya zorluyor  İstanbul'da taşınmalar ağırlıklı olarak Avrupa Yakası'ndan daha uygun kiraların bulunduğu Anadolu Yakası'na yönelik gerçekleşiyor.  Geçen yıl Turkcell doğduğu yer olan Tepebaşı'na veda edip Anadolu Yakası’nda Küçükyalı Plaza'ya taşınmıştı. Şimdi pek çok şirketin bu eğilimi takip ettiği gözleniyor. Erdemir, Bosch, Altınbaş Holding taşınan şirketlerden bazıları. Pek çok şirket de taşınmanın planını yapmaya başladı.

Merkez Faizi İndirdi Bankalar Nerede?

Daha önce 3 kez faizi indiren Merkez Bankası bir kez daha borçlanma faizlerini indirdi. İyi haber. Ancak bu iyi haberin somut sonuçlarını görebilmek ancak bankaların da faizlerini indirmesiyle mümkün olabilecek. Henüz biz konut kredilerinde bir indirime rastlamadık. İnşaatçılar da rastlamamış olacak ki, piyasanın canlanması kredi faizlerinin düşmesine bağlı şeklindeki çağrılarını yenilediler. İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (IMKON) Başkanı Tahir Tellioğlu, bankaların faiz oranlarında indirimine gitmesiyle konut satışlarının artacağım belirterek, "Konut kredisi faiz oranlan 0,90 seviyelerine gelirse piyasa yüzde 20'ye varan oranda canlanır." dedi.