​TÜRKİYE YÜZYILI'NDA DIŞ POLİTİKAMIZ

Güngör YAVUZASLAN
Tüm Yazıları
Dışişleri Bakanlığı, 14. Büyükelçiler Konferansı'nın 'Türkiye Yüzyılı'nda Dış Politikamız' teması ile Ankara'da gerçekleştirildi.

Dışişleri Bakanlığı, 14. Büyükelçiler Konferansı'nın 'Türkiye Yüzyılı'nda Dış Politikamız' teması ile Ankara'da gerçekleştirildi. Hakan Fidan’ın bakanlıktaki ilk en önemli toplantısı olmasından dolayı ayrı bir önemi olan bu konferans medyamız tarafından yeterince gündeme getirilemedi. Küresel eğilimlerin değerlendirildiği ve güncel sınama ve fırsatların görüşüldüğü Büyükelçiler Konferansı aslında Türk dış politikasının geleceğe yönelik yol haritası.

DANIŞAN AKIL YANILMAZ

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, "Tabii bu sürede çok yoğun bir çalışma temposu içinde olduk. Özellikle Türkiye Yüzyılı'nda öncelikleri nelerdir? Yapması gerekenler nelerdir? Bölgemizde ve dünyada bizi bekleyen tehditler ve fırsatlar ne durumdadır? Bunları derinlemesine analiz ettik. Bölge bölge, konu konu çok sistematik bir şekilde bunları çalıştık." ifadesini kullandı. Bu yılki konferans formatta da değişikliğe gidildi. Bakanlar ve kurum başkanları tarafından toplu katılımla bir paneller olarak konferans gerçekleşti. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayrak ve Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ile İstihbarat Başkanı İbrahim Kalın, İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün’ katılımcılara Türkiye’nin güncel vizyonu ve politikalarını aktardı ve katılımcılardan gelen soruları cevapladı.

TÜRK DIŞİŞLERİ

Hariciyemiz 24 saat aktif olan bir teşkilattır. Dünyanın her ekseninde ay yıldızlı bayrağımızı dalgalandıran diplomatlarımız birçok konuda donanımlı olmak zorundalardır. Elbette 100 yıllık Türkiyemizin bir asrı aşan deneyimlerde gelecek 100 yıla yeni bakış açılarıyla girmesi zorunludur. Hakan Fidan dönemi bazı politikalarda geçmiş dönemlerin devamı olsa da yeni başlıkları da açacaktır. Bu bir zorunluluktur. 21. yüzyıl Türklerin olacaksa global ölçekte etki oluşturmak gerekir. İşte bunun şifreleri Ankara’daki 14. Büyükelçiler Konferansı'nda bir kez daha masaya yatırıldı. Zamana ve olaylara TÜRKÇE bir bakış getirmek değerli…