OTİZMLİ YÜZÜCÜ ARTUN ÖZDEMİR 

Güngör YAVUZASLAN
Tüm Yazıları
Hele korona salgını sürecinde yaşadıkları onlarca sorunsallar.

Birçok yaşam mücadelesi hikayesi var yanı başımızda. Pek anlatılmayanlar ise otizmli insanlarımızın ve ailelerinin mücadelesi. Hele korona salgını sürecinde yaşadıkları onlarca sorunsallar.

Artun 2006 yılında babasının görevinden dolayı İstanbul’da dünyaya geldi. Doktorlar Artun’a 2.5 yaşında otizm tanısı koydu. Ailesi Sakıp Sabancı Spastik Eğitim Vakfında özel eğitime başladı. 3.5 yaşında aile kendi memleketleri olan İzmir’e taşındı. Nedeni kendi akrabalarına daha yakın olmak ve Artun için sosyalleşmeyi arttırmak.

ARTUN’UN MÜCADELESİ

Artun Özdemir diyor ki "Biz otizmli çocukları anne ve babamızdan başkası düşünmüyor gerek eğitim gerek sosyal yaşantımız da geleceğe umutla bakamıyoruz". Türkiye’deki binlerce otizmli insanımızın sesi oluyor Artun. Özdemir ailesi mücadele de örnek bir model olarak karşımıza çıkıyor. Anne Işın hanım ve baba Feridun bey her şeyden önce Artun’un en iyi arkadaşı, eğitmeni olmayı başardılar. Özdemir ailesi tüm bireyleri ile hayatlarına giren ‘’otizm’’ ile savaşmadılar onla barış imzaladılar. Hayatlarına giren bu gerçeklikle nasıl mücadele edeceklerini her şeyden önce Artun’dan öğrendiler. Aile İzmir’de çocuklarının özel eğitimine devam etti Artun. Çünkü güzel ve güneşli günlere inanan bir aile vardı karşımızda.

FARKINDA MISINIZ?

Artun’un hayatına yön verecek değişim komşularının dikkati üzerine ortaya çıktı. Sitelerinde bulunan havuzda yüzerken komşumuz Artun'da bir yetenek var farkında mısınız diye sordu? Aile bilmediklerini söyledi. Artun dik pozisyonda kollarını ve bacaklarını hareket ettirmeden dakikalarca durabiliyordu. Bu yüzmede özel bir durumdu. Zaten suyu çok sevdiğini simidiyle denizde korkusuzca derinlere kadar ailesiyle geldiğini biliyordu. Aile bir yüzme hocası tutmaya karar verdi. Artun dokuz yaşında ailesinin desteği ile profesyonel yüzme eğitimini Mert Onaran’la 2015 yılında başladı. Haftada 2 kere başlayan yüzme kursunda çalıştırıcısı Artun’un suda yeteneği olduğu ve teknikle birleşince çok başarılı olabileceğiydi. İzmir’den bir özel şampiyon doğuyordu. Artun yüzmede çok hızlı öğrenme gerçekleştirdi.

2016 YILINDA TÜM YARIŞLARDA ALTIN

2016 yılında Türkiye Özel Sporcular Spor Federasyonu TÖSSFED yarışlarına katılan en küçük yaştaki sporcu olarak katıldığı tüm serilerde altın madalya aldı. Aile öyle mutlu oldu ki Artun onlara güç vererek motivasyon ve ivme kazandırdı. Son iki yıldır Alp Kandemir ile çalışan Artun için aile ve hocaları antrenmanları ve ders saatlerini çoğalttı. Artun spor yaptıkça hem daha mutlu hem daha sosyal hem eğitime daha açık olmaya başladı. Spor ilaç gibi ailenin hayatını daha güzel hale getirdi.

HEDEFİ OLİMPİYATLAR

Artun TÖSSFED'in yarışlarına her sene katılmaya başladı. Artun her yıl başarılı bir ivme göstererek birçok madalya kazanıp kendi yaş gurubunda Türkiye şampiyonlukları kazandı. Pandemi sürecinde 3 ay yüzmeye ara vermek zorunda kaldı. Yüzmeden ayrı kalmak Artun için zorlu bir süreç oldu. Ama çok büyük özlem yaşamış olan Artun  tekrar yüzmeye başladığında çok daha azimle bilmediği teknikleri çok hızlı öğrenmeye başladı. Her zorluktan bir başarı ortaya çıkarabilen bir kahraman var artık karşımızda.

Artun Özdemir şu an on beş yaşında ve beş senedir lisanslı yüzücü olarak İzmir’de yaşıyor. İlk hedefi Türkiye şampiyonluğu milli yüzücü olma, Avrupa şampiyonluğu ve en büyük hedef olimpiyatlar. Rüyalarını o olimpiyat ateşi süslüyor. Özdemir ailesinin bütün hayatı bu ideal üzerine kurulu bu konuda çok umutlular. Onlar çocuklarına inanıyor ve onu çok seviyorlar.

 ARTUN BİR FARKINDALIK ORTAYA ÇIKARDI

Artun dokuz yaşında belki bir martının kanadına takıldı, belki de bir deniz rüzgârına. Ama o yunuslarla dost olmaya karar verdi. Kendisinde olanı engel değil bir farkındalık olarak ortaya koydu. Elbette bunun ortaya çıkarmasında Işın Hanım ve Feridun beyin olağanüstü mücadelesi var. Onlar çocuklarına inandılar. Şimdi Artun binlerce ‘’özel‘’ insanımızın sesi oluyor. Biz de varız diyor. Ya siz ya sizler neredesiniz?