​TÜRKİYE VARLIK FONLARINDA İDDİALI OLACAK

Yıldıray GÖKKAYA
Tüm Yazıları
Son haftaların en heyecan verici haberlerinden biri şüphesiz Norveç Varlık Fonu'nun Türkiye'ye 1 milyar dolar yatırdığına ilişkin haberdi...

Son haftaların en heyecan verici haberlerinden biri şüphesiz Norveç Varlık Fonu'nun Türkiye'ye 1 milyar dolar yatırdığına ilişkin haberdi...

 

Norveç'in 900 milyar dolar büyüklüğündeki devlet varlık fonu, 2016 yılı sonu itibarıyla yaklaşık 1 milyar dolarını Türkiye'deki 48 şirketin hisse senetleriyle değerlendi. Fonun Türkiye ilgisinin bu yıl da devam etmesi bekleniyor. Fonun Türkiye portföyündeki en büyük hisse payı ise yüzde 4,99'una ortak olduğu, Pınar Süt A.Ş. hissesi olarak borsada değerlendirildi. Norveç Varlık Fonu'nun Pınar Süt Mamülleri'ndeki ortaklığı, aynı zamanda fonun küresel hisseleri arasında en büyük 20. yatırımı olarak dikkati çekti.

 

Türkiye'de kimi çevrelerin varlık gerekçesini önyargıyla sorguladığı bir dönemde dünyadan bu denli önemli bir kaynağın aktarılmış olması elbette ki umut vericiydi. Çünkü Türkiye Varlık Fonu beklendiği gibi 200 milyar dolar büyüklüğe ulaşırsa dünyanın en büyük 12’nci fonu olma şansını yakalayacak ve halen 12'nci sırada bulunan Singapur'un 180 milyar dolarlık Temasek Fonunu geçecek.

 

Halk Bankası, Ziraat Bankası, BOTAŞ, Çaykur, Borsa İstanbul, THY, TPAO, Türk Telekom ve Milli Piyango'nun da aralarında olduğu dev şirketleri ve arazileri devralmasıyla gündemin ilk sıralarındaki yerini alan fonun, bu varlıkları teminat göstererek yurtdışından uygun para toplaması planlanıyor.