​TELEVİZYON ALIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİ?

Ersin AKMAN 30 Mar 2017

Ersin AKMAN
Tüm Yazıları
Aslında cep telefonu, daha doğrusu Samsung'un dün akşam tüm dünya ile aynı anda ülkemizde de tanıttığı Galaxy S8 hakkında bir şeyler yazmak vardı aklımda.

Aslında cep telefonu, daha doğrusu Samsung’un dün akşam tüm dünya ile aynı anda ülkemizde de tanıttığı Galaxy S8 hakkında bir şeyler yazmak vardı aklımda. Ama biraz önce internette “televizyon satın alırken nelere dikkat etmeli” araması yaptırdım. Google’ın bana listelediği birçok web sitesinde kopyala – yapıştır yöntemiyle çoğaltılan içeriklerin aslında birkaç televizyon üreticisinin görüşlerini paylaşmaktan ileri gitmediğini fark ettim. Önce bunun nasıl mümkün olduğuna bakalım.

Zaman zaman televizyon üreticileri kendi ürünlerindeki farklı özellikleri gazetecilere anlatabilmek için “basın bülteni” adı altında bilgilendirme notu yayınlıyorlar. Mesela geride bıraktığımız bir yıl içinde ben Samsung’tan bu tarz mail’ler aldığımı hatırlıyorum. Sadece Samsung’a özel SUHD televizyonların özelliklerinin anlatıldığı bu gibi bilgilendirme notları döne – dolaşa internette “televizyon alırken nelere dikkat edilmeli” başlığıyla yayınlanabiliyor. Tabii bu içeriğin güvenilir olduğunu düşünen son kullanıcılar da SUHD kriterlerini baz alarak diğer markaların televizyonlarını birer birer satın alma listelerinden eleyebiliyorlar. Böylece Samsung’un SUHD teknolojisinden haberi bile olmayan medya mensuplarını bilgilendirmek için hazırladığı bir içerik, bir şekilde amacından saptırılıyor ve son kullanıcıları bir şekilde etkilemeye başlıyor.

SORGULAMAKTAN ÇEKİNMEYİN 

Bu nedenle televizyonunu değiştirmek veya yeni bir televizyon almak isteyen herkesi ısrarla sorgulamaya davet ediyorum. Öncelikle yakın çevrenizde farklı markalar konusunda bir sorgulama yapmanız lazım. Mesela en yakın arkadaşlarınız sahip oldukları televizyondan memnun mu? Veya sadece cep telefonu hediye ediyor diye satın aldıkları televizyonu halen kullanıyorlar mı? Bozulduğunda nasıl bir tamir ücreti ödemişler? Teknik servisten memnunlar mı? Yoksa marka televizyonu sattıktan sonra müşterisini unutmuş mu?

Sorgulamanın ikinci aşamasındaysa teknoloji marketlerde çalışanlara odaklanmalarını öneriyorum. Karşınızdaki kişinin size satmaya çalıştığı televizyon konusundaki bilgi seviyesini sorgulayın mesela. Açık açık teknoloji market çalışanı mı, yoksa o televizyon üreticisinin bir personeli mi olduğunu sorun. Öyle ya eğer üreticinin personeli ise diğer markaları kötülüyor olmasını normal karşılamak ama inanmamak gerekiyor. 

Bu arada satış elamanına ihtiyaçlarınızı da çok net bir şekilde anlatmalısınız. Öncelikli olarak ne büyüklükte bir televizyona ihtiyacınız olduğuna karar vermelisiniz. Philips’in Ambilight teknolojisini bir yerlerde görüp beğendiyseniz önceliğinizin bu olduğundan mutlaka bahsetmelisiniz. Yani alışverişe çıkmadan önce dersinize iyi çalışmalı, kandırılmamak için yeterli seviyede bilgi sahibi olmalısınız.

Bu nedenle de bana soracak olursanız hangi sitede olursa olsun internette okuduğunuz her şeye doğrudan inanmak yerine, şüpheyle yaklaşmak ve doğruluğunu kontrol etme yöntemleri geliştirmek yapmanız gereken ilk şeyler arasında olmalı.