SUUDİ ARABİSTAN NEDEN TÜRKİYE'YE CEPHE ALIYOR?

Alican DEĞER 15 Mar 2018

Alican DEĞER
Tüm Yazıları
Türkiye, Mısır'da seçimle işbaşına gelen iktidarı savunup, askeri darbeye karşı çıkınca bir anlamda Suudi Arabistan'ın komplosuna da taş koymuştu.

Bana göre en temel sebep bu. Çünkü Suudi Arabistan bir krallık. Öyle serbest seçimden falan hoşlanmaz. Hatta bunu zararlı görür. Tıpkı diğer Körfez ülkeleri gibi. Allah muhafaza bu seçim işi bir yayılırsa, ortada ne krallık kalır ne taht. O yüzden İslam coğrafyasında demokrasi adına ne varsa daha doğmadan yok edilmelidir.

Mısır darbesinin ertesi günü ne olduğunu hatırlayın. Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirliği 8 milyar dolar yardım kararı almışlardı. Mısır’ı çok sevdikleri için mi? Bu yüzden yapsalar daha önce yaparlardı.

Şimdiye kadar Türkiye’ye pek fazla bulaşmazlardı. Geleneksel Türk Dışişlerinin Ortadoğu’ya ilgi göstermez tavrına karşılık onlar da bize ilgi göstermezdi. Sonra AK Parti iktidarı ile birlikte Türk dış politikası değişince bu ilgiden “Rahatsız” oldukları ortaya çıktı.

Ve birden fark ettiler ki, Türkiye de demokrasi ile yönetiliyordu. Ve hem de Mısır’dan çok daha iyi durumdaydı. Ya kötü örnek olursa? Nitekim oldu da.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dolayısıyla da Türkiye’nin Ortadoğu ve özellikle de Filistin konusunda Arap oligarşilerinden çok daha net tavır alması da miras yolu ile iktidarda bulunanların hiç hoşuna gitmedi.

Üstelik Arapça konuşan coğrafyadan Türkiye’ye her yıl gelen 2,5 milyonun üzerindeki turist de herhalde sadece alışveriş yapıp dönmüyordu. 650 bin Suudi Arabistan vatandaşı bir şeyler de görüyordu.

Şimdi bunları alt alta sıraladığımızda Türk dizilerinin neden Arap coğrafyasında yayından kaldırılmak istediğini anlamışsınızdır.

Suudi Veliaht Prensi, zorla el koyduğu MBC platformunda ilk iş olarak neden dizileri hedef aldı zannediyorsunuz? Amerika ile yoğun iş birliği ve bunun bedeli olarak Amerikan kamuoyuna “Kadınların otomobil bile kullanamadığı bir ülke” ile yakınlığı açıklayamamanın getirdiği sıkıntıyı atlatmak için yapılan bir iki ufak tefek makyaj babında değişiklikle, Türk dizilerinin önünün kesilmesi aslında bir bütün. Bütün dertleri taht.