​HAKKARİ'DE BİR VALİ

Güngör YAVUZASLAN
Tüm Yazıları
Hakkâri'de hayat var, hayatın kaynağı yüzlerindeki tebessüm olan çocuklarımız var. Onlar, umut dolu yarınlarımızın teminatı. Gülümseyen gözlerindeki ışıklar hiç sönmesin, kalplerindeki umutlar tükenmesin diye çalışacağız.

Hakkâri’de hayat var, hayatın kaynağı yüzlerindeki tebessüm olan çocuklarımız var. Onlar, umut dolu yarınlarımızın teminatı. Gülümseyen gözlerindeki ışıklar hiç sönmesin, kalplerindeki umutlar tükenmesin diye çalışacağız.

Bu sözler Vali Ali Çelik’e ait… Ayağının tozu ile Hakkari sokaklarında halkla dertleşen bir vali. Kah çocuklarla dertleşen, kimi demli bir çay sohbeti ile demlenen bir vali, “Sıcak çayın keyfiyle Hakkari’ye dair derin bir sohbete daldık… Sofranıza konuk olmak, yıllardır tanıyormuşçasına gösterdiğiniz sıcaklık ve sevgi benim için çok kıymetliydi… Bir bardak çayın samimiyetini hissettik. İyi ki varsınız!’’ diyerek sohbetlerin ortasında …

Hakkari’ye en son kararname ile Kütahya’dan Ali Çelik atandı.

Kendisi kaymakam olarak Mazgirt (Tunceli), Bismil (Diyarbakır) görev yapan bir isim bölgeyi ve insanlarını tanıyor. Kütahya ile helalleşirken, “Bu ülkenin bayrağının dalgalandığı her yerde insanın, sevginin, huzurun olması için elimizden gelen bir şey varsa sonuna kadar yapmaya devam edeceğiz.’’ diyerek yine ay yıldızın gölgesinde olan Hakkari’mize bismillah dedi. Zap Suyu’nun açtığı derin vadilerden Sümbül Dağı'na, her köşesinde dilden dile aktarılan ve sonsuza dek sürecek hikâyelerin diyarı Hakkâri’de yeni hikayeler yazamaya geldi.

BİZİM HAKKARİMİZ

Biz gazeteciler her gün siyasi gündem ile uğraşırken başımızı kaldırıp bakmamız lazım zaman zaman. Türkiye'nin en güney doğusunda yer alan Hakkari’de kışlar çok sert ve soğuk geçer. Kış erken gelir ve uzun sürer. Ama dipdiri bir baharın müjdesi saklıdır bu derin kış günlerinde. İnsanı çetin ama bir o kadar da merttir. Hakkâri gökyüzüne uzanan yüksek ve haşmetli dağları, derin vadileri, buzullu göl ve dorukları, yüksek şelaleleri, rengarenk ot ve çiçeklerle bezenmiş Alpin çayırları, devamlı karlarla kaplı yüksek zirveleri, yazın koyun ve kuzu sürülerinin meleştiği soğuk sulu serin yaylaları ile dağcılık, su ve kara avcılığı, kış sporları, doğa yürüyüşü ve raftingin rahatlıkla yapılabileceği turizm açısından zengin doğal kaynaklara sahip gizli bir hazine.

YAYLA TURİZMİ

Berçelan yaylası ve çevresi dağcılık, kayakçılık, doğa yürüyüşü imkanlarına, güzel floraya sahip bir alan. Berçelan yaylası diğer yaylalar gibi yöre halkının yazın hayvanlarını otlatmak ve ürünlerini değerlendirmek için göç ettikleri, geleneksel kara çadırları ile yaşadıkları bir yayla. Hakkari 18 km uzaklıkta bulunmakta. Yayla civarında yer alan Seyithan buzul gölü çevreye ayrı bir özellik ve güzellik katmakta. Dağcılık ve kayak sporları için uygun alanların bulunduğu bölgede kara avcılığı da rahatlıkla yapılabilmekte.

Berçelan yaylasının batısında bulunan Golan yaylası yörenin en önemli kayak merkezi olabilecek bir konumda. Golan yaylasına 15 km'lik yolla ulaşılmakta.

Cilo-Sat dağlarındaki yaylalar diğer yaylaların sahip oldukları özelliklerin yanı sıra dağcılık sporu açısından Türkiye'nin en önemli bölgeleri. Sürekli karlı tepeleri, krater gölleri ve hırçın doğası ile olağanüstü güzelliklere sahiptir. Cilo-Sat dağlarına Hakkari 37 km uzaklıkta.



DAĞ TURİZMİ

Hakkari doğal yapısı nedeniyle kış sporları ve dağcılık açısından Türkiye'nin en önemli bölgesi olma potansiyelini taşımaktadır. Hatta tanıtım ve tesis eksikliğinin giderilmesi halinde iç turizmin yanı sıra dış turizminden de talep olacak.

Hakkari'nin kuzey batısındaki Karadağ, orta kesimindeki Cilo Buzul dağları ve Güneyindeki Sat dağları Dağ turizmi için en önemli bölgelerdir. Bu dağlarda bulunan krater (Buzul gölleri) gölleri de ayrı bir çekim unsuru olmakta.

Cilo ve Sat dağlarında yazın gezi ve tırmanış yapacaklar için en uygun zaman Haziran başı ve Eylül sonu arasıdır. Kış tırmanışları içinse en uygun aylar Şubat ve Mart.

ŞEHRE BİR VALİ GELİR

Anadolu insanın aklında hep bir süper vali algısı vardır. Elinde sihirli değneği ile her şeyi değiştirsin. Aslında her şey insanda saklı. Türkiye’nin en uç noktasında serhat şehri Hakkari bizi bekliyor.. Yollara düşmek lazım…

Üstad NECİP FAZIL KISAKÜREK şiirinde

Gideriz nur yolu izde gideriz

 Taş bağırda sular dizde gideriz

 Bir gün akşam olur biz de gideriz

 Kalır dudaklarda şarkımız bizim... 

demiş. Bizde 2023’ten cevap verelim haddimizi aşmadan

‘’Varırız hak yolu duayla gideriz

Bir kızıl elma yolu bizimkisi

Gün doğar gün batar biz gideriz

Yolumuz düşer Hakkari’ye gideriz’’