GRIFFINDOR ÖRÜMCEĞİ KEŞFEDİLDİ

Gizem ŞENYURT 19 Ara 2016

Gizem ŞENYURT
Tüm Yazıları
Dünya çapında fenomen olan Harry Potter serisini okuyan çocuklar şimdi büyüdü fakat Harry Potter etkisi hala devam ediyor.

Dünya çapında fenomen olan Harry Potter serisini okuyan çocuklar şimdi büyüdü fakat Harry Potter etkisi hala devam ediyor. Geçen ay gösterime giren “Fantastik Canavarlar Nelerdir” filminden ya da serinin tamamlayıcı kitaplarından söz etmiyorum. Harry Potter, büyü dışı dünyamızı etkilemeye devam ediyor. Hindistan’daki bilim insanları yeni keşfettikleri örümcek türünü kaydederken Harry Potter’daki Seçmen Şapka’dan esinlendiler. Seçmen Şapka, büyücülük okulu Hogwarts’a gelen her yeni öğrenciyi okulun dört binasından birine yerleştiren sihirli bir nesneydi. Yeni keşfedilen örümcek türü, 7 milimetreyi aşmayan boyuyla oldukça küçük bir tür. Sırtında bir koni yükseliyor. Örümceği keşfeden araştırma ekibinden Javed Ahmed, küçükken Harry Potter kitaplarını çok sevdiğini, örümceği buldukları zaman aklına hemen Seçmen Şapka’nın geldiğini açıkladı. Hikayeye göre Seçmen Şapka, Hogwarts’ı 1000 yıl önce kuran dört büyük büyücüden Godric Gryffindor’a aitti. Bu hikayeye oldukça aşina olan Ahmed, örümceğin ismini Eriovixia Gryffindori koyduklarını açıkladı. 

Bu küçük “fantastik canavarı” keşfeden ekip geçtiğimiz iki yıl içinde bilim dünyasına daha önce bilinmeyen beş örümcek türü daha kazandırmıştır. Küçük Gryffindor örümceği, Hindistan’ın Karnataka bölgesindeki Kans Ormanlık Alanında bulundu. Tepesindeki küçük koni sayesinde de tam bir kamuflaj ustası olarak belirtiliyor. Harry Potter serisinin ünlü yazarı J.K. Rowling de konuyla ilgili Twitter hesabından bir açıklama yaptı. Rowling: “Onur duydum! Yeni ‘fanstaik canavar’ın keşfi için tebrikler!” mesajını paylaştı.

Bu arada Harry Potter severlere bir küçük müjde; Ahmed, yeni bir tür daha keşfetmeleri halinde adını Harry Potter’daki dev örümcek Aragog koyacaklarını söyledi. Aragog’un bir jeepten daha büyük olduğunu düşünerek umarım boyut olarak Aragog’a benzeyen bir örümcek keşfetmezsiniz diyorum.

Afrika’da kızların eğitimi sığırların aşılanmasıyla artıyor

Sığırları aşılamak ve kız çocuklarını eğitimi gibi iki konuyu aynı cümle içinde kullanmak pek çoğunuzu şaşırtmış olabilir. Üstelik bu iki konu birbiriyle son derece yakından bağlantılı dersek durum daha da merak uyandırıcı hale geliyor. Bildiğimiz gibi Afrika dünyanın açlık oranı en yüksek kıtası. Afrika’da açlığı kalıcı olarak bitirmenin yolu ise sistemsel bir değişimden ve en önemlisi de kız çocuklarının eğitiminden geçiyor. 

Buradan yola çıkan Washington State Üniversitesi öğretim üyelerinden Profesör Thomas Marsh, Kenya’nın dört bölgesinde yüzlerce çiftçiyle görüştü, sığır sürülerini aşılatma durumları ve gelirlerindeki artış hakkında bilgi topladı. Afrika’da ve tabii ki Kenya’da nüfusun büyük çoğunluğu topraktan ve hayvancılıktan geçiniyor. En çok beslenen hayvan ise sığır. Maalesef sığırları etkileyen ve Doğu Kıyısı Humması (ECF – East Coast Fever) hastalığı sığırları büyük oranda öldürüyor ve çok kolay bulaşıyor. Güzel haber ise Doğu Kıyısı Humması, basit bir aşılama ile önlenen bir hastalık. Prof. Thomas Marsh da sığırların aşılanma oranlarını bu yüzden araştırdı. Bulguları gösteriyor ki sığır sayısı daha çok olan çiftçilerin aşılatma oranları daha yüksek. Sığırlarını aşılatan çiftçilerin de yıllık gelirlerinde 35 dolar civarında bir artış oluyor. Gelişmiş ülkelerde yıllık 35 dolar kulağa çok komik ve önemsiz bir meblağ gibi gelse de Afrika gibi yıllık gelir düzeyi çok düşük ülkelerde önemli bir refah farkı yaratıyor. 

Sığır aşılatma oranlarındaki yüzde 10’luk bir artış, aşılatma yapan ailelerin de kız çocuklarının orta öğretime gönderme oranları yüzde 1,2 arttırmış. Üstelik bu oran çok kısa sürede alınan bir netice. Maliyeti oldukça düşük olan sığırları aşılatma gibi bir yöntem bile kocaman bir kıtanın kurtuluşu için önemli bir adım olabiliyor. Prof. Marsh’ın bulgularındaki endişe verici durum ise Afrikalı veterinerlerin maliyeti düşük aşılama yöntemi yerine daha pahalı olan antibiyotik tedavisini tercih etmeleri bu sebeple sağlıklı sığırları aşılamaya yanaşmamaları. En kısa sürede bu fırsatçılığın önüne geçecek bir yöntem bulunmasını temenni ediyoruz.

Boğulma vakalarında hayat kurtaran Heimlich Manevrası mucidi doktor hayatını kaybetti

Solunum yollarının yabancı cisimle tıkanması durumunda hayat kurtaran Heimlich manevrasının mucidi Amerikalı Doktor Henry Heimlich, tedavi gördüğü Cincinnati’deki hastanede 96 yaşında kalp yetmezliğinden hayatını kaybetti. Dr. Heimlich, geçen mayıs ayında kaldığı bakım evinde boğazına et kemiği takılan 87 yaşındaki bir kadının hayatını kendi icat ettiği manevra ile kurtarmıştı. Manevrayı icat etmesine rağmen o ana dek hiç kullanmak zorunda kalmadığını belirten Dr. Heimlich: “Gerçekten mecbur kalana kadar yapıp yapamayacağımı bilmiyordum.” demişti. Dr. Heimlich, manevrayı 1974’de cerrah olarak çalıştığı dönemde geliştirmişti. Şimdiye kadar sadece Amerika’da 100 binden fazla insanın hayatını kurtardığı resmi kayıtlarla belgelendi. Dr. Heimlich’in geliştirdiği manevra sayesinde hayatı kurtulan pek çok kişiden bazı çok ünlü isimler şöyle: Eski ABD Başkanı Ronald Reagan, şarkıcı Cher, Eski New York Valisi Edward Koch, ünlü yıldızlar Elizabeth Taylor, Goldie Hawn ve Carrie Fisher...