FİLİSTİN MESELESİ Mİ? ESİR KUDÜS MÜ?

Güngör YAVUZASLAN
Bizler üst düzey bir yetkilimizden açıklama gelmeden Filistin meselesini takip etmeyiz.

Yaşadığımız zamanın insanı olmak, imtihan olarak hepimize yeter.. Kudüs esir iken hiçbir şehir özgür değildir.

Türkiye, Filistinlilerin İsrail'in ilhak planına karşı milli mutabakat ruhuyla birlikte hareket etme kararını desteklerken Filistin yönetimi; Mısır, İtalya, Yunanistan, Güney Kıbrıs Rum Kesimi ve Ürdün tarafından kurulan Doğu Akdeniz Gaz Forumu’na katılma kararı aldı. Yine Filistin Yönetimi, işgal altındaki Batı Şeria'daki Kovid19 vakalarında görülen artış nedeniyle bir kez daha 30 günlüğüne olağanüstü hal (OHAL) ilan etti. Bugün Kudüs’ten Gazze’ye kadar Filistin davasının en büyük destekçisi Türkiye.

Bizler üst düzey bir yetkilimizden açıklama gelmeden Filistin meselesini takip etmeyiz. Ülkemizde Ortadoğu’nun en derin sorunsalı olan işgal altındaki Filistin için çalışan kişi ve kurumlar az sayıda. Yine medya da belirli gazeteciler dışında konuya kafa yoran, haberleştiren meslektaşlarımızın sayısı belirli seviyede.

YÜZYILIN TUZAĞI “TRUMP PLANI”

Trump'ın Orta Doğu Planına göre Kudüs bölünmemiş bir şekilde İsrail'in sözde başkenti olacak ve Filistin'e 'şartlı' bir bağımsız devlet öngörülüyor, koşulların yerine getirmesi için 4 yıllık bir süre ön görülüyor.

Trump'ın planı:

Kudüs bölünmemiş bir şekilde İsrail'in sözde başkenti olacak.

ABD, planın kavramsal haritasında İsrail'e ait olması öngörülen toprakları tanıyacak. Trump, İsrail'in de bazı ödünler vereceğini söyledi. Ama bunların ne olduğunu açıklamadı.

Filistin toprakları iki katına çıkacak. Kurulacak Filistin devletinin başkenti Doğu Kudüs'te bulunacak ve ABD burada büyükelçilik açacak. Trump, planla Filistinlilerin kendi bağımsız devletlerini kuracağını söylese de bu konuda çok fazla ayrıntı vermedi.

Plana göre hiçbir İsrailli ya da Filistinli yerlerinden edilmeyecek. Bu da mevcut Yahudi yerleşimlerinin olduğu gibi kalacağını gösteriyor.

İsrail, Ürdün Kralı Abdullah bin Hüseyin ile birlikte çalışarak Mescid-i Aksa ve Harem-ül Şerif gibi kutsal yerlerin mevcut durumunun korunmasını sağlayacak.

Trump'ın planındaki haritada Filistinlilere verilen topraklara 4 yıl boyunca dokunulmayacak. Bu süreçte Filistinliler İsrail ile müzakere edecek ve bağımsız devlet olmak için planda koşulan şartları yerine getirecek.

İŞGAL DEVAM EDİYOR

ABD-İsrail ikilisinin yapmak istediği masada uygulanamaz bir planı dayatırken Batı Şeria ve Ürdün Vadisinde yasa dışı yerleşimleri hızlandırmak. Zaten planın diğer amacı ise mevcut işgali Filistin tarafında kabul ettirmek. Sözde planda Kudüs'ü kapsamayan, Filistinlilerin dönüş hakkını tanımayan, 221 yerleşim biriminde yaşayan 720 bin Yahudi işgalciye dokunmayan ve egemenliği olmayan bir Filistin öneriliyor. Türkiye ve Avrupa ülkeleri Trump'ın sözde barış planına karşı çıkarak ve 1967 sınırlarında başkenti Doğu Kudüs olan Filistin Devleti'ni tanıma pozisyonlarını koruyorlar

YA ÜMMET NE YAPIYOR?

Filistin ülkesinin işgali için planlar yapılırken bir kaotik çıkmaz içinde olan Müslümanlar ortaya net ve uygulanabilir bir strateji koyamadı. Halen söylemsel olarak bile FİLİSTİN MESELESİ Mİ? ESİR KUDÜS MÜ?  karar verilemeyen bir gerçeklik var. İsrail Filistin işgali tamamlayarak hayalleri olan Yahudi devletini kuruluşunu tamamlamak istiyor. Filistin davasında işgalci İsrail’den dolayı sorunların çoğu şimdiye kadar çözümsüz kaldı. 1993'te barış anlaşması daha sonra sürç daha da çöktü. Bağımsız bir devlet için mücadele eden Filistinliler ise yaklaşık 450 bin Filistinlinin yaşadığı Doğu Kudüs'ü de başkent olarak kabul ediyorlar. Bu bile tüm Kudüs’ün Filistin’in ebedi başkenti olması gerekliliğinden uzaklaşma anlamına geliyor.

Sonuç itibariyle namazların kılınmadığı Camii Kebir(Ayasofya) ve Kudüs esir iken sıkıntılarımız dinmeyecektir.