FBI DİREKTÖRÜ: ÇİN ABD İÇİN EN BÜYÜK TEHDİT

Mustafa Kadir ATASOY
ABD Dışişleri, geçen yıl iki Çinli diplomatı Virginia'daki bir askeri üsse girmeye çalıştıkları gerekçesiyle sınır dışı etti.

Washington DC’deki Hudson Enstitüsü’nde bir konuşma yapan FBI Direktörü ChristopherWray, Çin hükümetinin casusluk faaliyetlerinin ABD için uzun vadede en büyük tehdit olduğunu söyledi. "Çin dünyanın tek süper gücü haline gelmek için tümüyle çaba gösteriyor" diyen Wray Çin’in rüşvet ve şantaj yöntemleri kullanarak ABD politikasını etkilemeye çalıştığını, ekonomik casusluk, veri hırsızlığı ve yasadışı siyasi faaliyetler yürüterek ABD üzerinde çok yönlü bir program yürüttüğünü öne sürdü. “Bugün FBI’ın Çin’le ilgili her 10 saatte bir karşı istihbarat davası açtığı bir noktaya geldik” diyen Wray ülke çapında devam etmekte olan yaklaşık 5.000 aktif karşı istihbarat vakasının neredeyse yarısının Çin'le ilgili olduğunu söylüyor.

ABD Dışişleri, geçen yıl iki Çinli diplomatı Virginia'daki bir askeri üsse girmeye çalıştıkları gerekçesiyle sınır dışı etti. Çinli muhalif iş adamı Guo Wengui'ye göreyse yaklaşık 25 bin Çinli istihbarat ajanı ABD'nin farklı kurumlarında çalışıyor. ABD Karşı İstihbarat ve Güvenlik Merkezi Direktörü William Evanina Çin kaynaklı teknoloji casusluğunun ABD'ye yıllık 300 ile 600 milyar dolara mal olduğunu ifade ediyor. Çin ve Rusya’nın ABD’de eğitim gören öğrencileri askeri ve yüksek teknoloji alanında gizli bilgileri toplamaları için kullandığı da iddialar arasında.

ABD’de Çin mobil uygulamalarının yasaklanması da gündemde. Uzun zamandır Çin merkezli ByteDance’in sahibi olduğu TikTok uygulamasının ki şisel verilerin gizliliğini ihlali konusunda bir şüphe dile getiriliyor. Çin kaynaklı olmasına rağmen Çin’de kullanılmayan uygulama, küresel bir kitleye hitap etmek için “Çin’den bağımsız” olduğunu iddia ediyor.TikTok’ta Çin yönetimini eleştiren videolar kısa süre içerisinde platformdan kaldırılıyor.

Pekin'in 5G telekomünikasyon konusunda küresel bir üstünlük peşinde olması da ABD tarafından endişeyle takip ediliyor. Çin şu anda 5G konusunda dünyada başı çekiyor ve piyasayı büyük oranda ele geçirmiş durumda. Huawei’nin yanı sıra, Xiaomi ve Oppo gibi Çin şirketleri bu konuda başı çekiyorlar.

56'ncı Münih Güvenlik Konferansı'nda "Müttefik ve ABD teknoloji şirketlerini, alternatif 5G ürünleri geliştirmeye teşvik ediyoruz, bu ürünleri askeri üslerimizde test etmeye başladık" açıklamasını yapan ABD Savunma Bakanı Mark Esper müttefiklerine Huaw ei şirketini 5G ağlarının dışında tutması yönünde çağrıda bulunarak, tehdidi anlamayıp buna karşı bir şey yapmazsak, onlar (Huawei) tarihin en başarılı askeri ittifakı olan NATO’yu tehlikeye sokabilir” demişti.