BAKINIZ...

Serpin ALPARSLAN 11 Nis 2018

Serpin ALPARSLAN
Her ay olduğu gibi Türkiye İstatistik Kurumu ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı iş birliğiyle oluşturulan geçici dış ticaret verilerine göre;  ihracat   2018  yılı  Şubat ayında, 2017 yılının aynı ayına göre yüzde 9 artarak 13 milyar 176 milyon dolar, ithalat yüzde 19,7 artarak 18 milyar 936 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Şubat ayında dış ticaret açığı yüzde 54,2 artarak 5 milyar 761 milyon dolara yükseldi. İhracatın ithalatı karşılama oranı 2017 Şubat ayında yüzde 76,4 iken, 2018 Şubat ayında yüzde 69,6'ya düştü.

Bu haberi mutlaka bir çok haber kaynaklarında görmüşsünüzdür.

Dünyada ise; perşembe günü Trump'ın Çin’e yeni 100 milyar$ vergi paketi sonrası Avrupa ve ABD borsaları cuma gününü negatif kapattılar. Rusya Borsası ise dün yüzde 8 düştü. Kısaca bütün borsaların düşüşe geçtiği bir dönem bekleniyor.

Bize dönersek;

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yaklaşık 130 milyar liralık tarihi yatırım hamlesi için start verdi ve Proje Bazlı Yatırım Teşvik Sistemiyle yatırımcıları buluşturacak. 

Yatırımcılara 10 başlıkta dünyanın en iddialı teşvikleri sunulurken, 23 firma 130 milyar liraya yakın proje için teşvik belgesi başvurusunda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu firmalara tek kalemde vereceği teşvik belgeleriyle haberleşmeye kadar birçok stratejik sektörde yatırımların önü açılacak. Öncü teknolojilerin sonuna kadar desteklendiği yeni sistemle dünyanın kalbi Türkiye'de atacak.

Yeni teşvik sisteminden faydalanacak şirketler, enerji üretim şirketlerinden tutun, petro-kimya şirketi, maden şirketi, savunma ve haberleşmede 8 dev şirketten, sağlıkta iki büyük sağlık sunucusu bulunuyor. Ayrıca, turizm teşviklerinden, iki büyük havayolu şirketi, tarım, ulaşım, çelik, emlak, çimento, cam sektörlerinde de yatırım teşvik belgesi alan firmalar bulunuyor.

İşte bu tip gelişmeler ülkemiz yatırımcıları açısından teşvik edici olmasının yanı sıra Türk Lirası kredilerin faizlerinin 5 puanı, yabancı para cinsinden kredilerin faizlerinin 2 puanı devlet tarafından karşılanacak. Sabit yatırım tutarının yüzde 50'sine ulaşıncaya kadar yüzde 90 uygulanan vergi indirimi yüzde 100'e kadar çıkarılabilecek.

Yatırım kredisi için 10 yıla kadar faiz veya kar payı desteği de hibe edilecek.

Böylelikle cari açığımız biraz soluklanmış, işsizlik tek haneye düşmüş ve enflasyon da bir nebze olsun gevşemiş olacak.