AŞKA BAĞIMLI MISINIZ?

Gizem ŞENYURT 08 May 2017

Gizem ŞENYURT
Tüm Yazıları
"Ben aşka aşığım" sözü size de tanıdık geliyor mu?

"Ben aşka aşığım" sözü size de tanıdık geliyor mu? Bazı psikolog ve psikiyatristler aşk bağımlılığı diye bir şeyin olmadığını savunsa da Oxford Üniversitesi araştırmacıları bunun tersini ispat etti. 

1956-2016 yılları arasındaki 64 bilimsel araştırmayı inceleyen Oxford Üniversitesi araştırmacıları aşk bağımlılığı ve uyuşturucu bağımlılığı arasındaki semptom benzerliklerini ortaya koydu. Sonuçlara bakılınca aşk bağımlılığının "dar" ve "geniş" olarak iki şekli ortaya çıkıyor. Biri daha ağır diğeri daha hafif seyretse de iki türü de acı verici olarak tanımlanıyor. Tabii konu, aşk ve bağımlılığı nasıl tanımladığınıza göre değişir fakat aşk ve uyuşturucu bağımlılıklarının ikisi de beyindeki ödül merkezini tetikleyerek aşırı mutluluk hissi yaratıyor, yoksunluk durumunda da kişi çaresizce bu hissi yeniden yaşamaya çalışıyor, kendisine söz konusu hisleri yaratan şeye karşı ise takıntılı oluyor. Hatta kendisine o hissi yaşatan madde ya da kişiyi kaybettiğinde yas tutuyor.

Aşk bağımlılığının "dar" tipi, aşk yüzünden yapılan davranışların en ekstrem ve zarar verici formu ve potansiyel olarak da en bağımlılık yapıcısı olarak tanımlanıyor. Araştırmacılara göre bu tip aşk bağımlılığı nadir görülüyor, kişinin günlük hayatını etkileyen sonuçları oluyor. Kişi, bağımlı olduğu kişinin sürekli etrafında ve iletişim halinde olmak için çok güçlü bir istek duyuyor. Takıntılı ve kesintisiz düşünceleri yüzünden bağımlı kişinin davranışları kontrolden çıkıyor. Bu tip aşk bağımlılığı, kişinin beyninde yer alan ödül merkezindeki süreçlerin anormal çalışması sonucu oluşuyor. Tıpkı uyuşturucu madde bağımlıları gibi, bu tip aşk bağımlısı olan kişi sürekli daha fazlası için bağımlı olduğu insanla temasta olmaya çalışıyor. Zaman zaman bu durum kişinin hayatını olumsuz etkilese de uyuşturucu bağımlısı gibi, kişi bu durumdan vazgeçemiyor.

İkinci yani "geniş" tip aşk bağımlılığı ise normal aşk dediğimiz durum. Aşkın normal hali de olağandışı güçlükte istekler duyduğumuz bir durum fakat bu istekler kontrol edilebiliyor. Bu bağımlılık tipini tarif etmek daha güç, çünkü bağımlılığın yüksek hali gibi ve elinden alındığında kişi depresyon ve çaresizlik hissi yaşıyor. 

Araştırmacılar iki tip aşk bağımlılığının da kişiler için zararlı olabileceğini belirtiyor. Bu da insanların bazen kendilerine uygun olmadığını ya da zarar verdiğini bile bile sağlıksız ilişkiler içinde kalmalarına, reddedilmeleri halinde kişiyi takıntı haline getirmelerine hatta taciz ve takip etmelerine kadar varabiliyor. Oxfort Üniveristesi araştırmacıları bu durumlarda uzmanlardan drstek almanın önemli olduğunu belirtiyor. Kısacası aşka aşık olmak pek o kadar da masum bir duygudan ibaret olmayabiliyor.

Hindistan'da fareler  binlerce ton içkiyi içti

Hindistan'ın doğusunda yer alan Bihar eyaleti, geçen yıl alkol satış ve tüketimini tamamen yasakladı. Bu kararın ardından eyalet polisi geniş çaplı bir alkol avı başlatarak tüm içkileri toplamaya devam ediyor. Geçen yıldan bu yana el konulan içkilerin miktarı 900 bin litreden fazla olarak belirtiliyor. 

Patna şehrinin Emniyet Müdürü Manu Maharaj, geçtiğimiz salı günü polis müfettişlerinden aldığı bilgiye göre toplanan bu 900 bin litreden fazla alkolün büyük çoğunluğunun fareler tarafından tüketildiğini söyledi. Konuyla ilgili olarak emniyet güçleri soruşturma başlattı. 

Bihar eyaleti üst düzey yetkililerinden Nitish Kumar, geçtiğimiz yıl göreve geldikten kısa süre sonra alkol yasağını duyurdu. Yasağın sebepleri olarak aile içi şiddet, taciz ve fakirliği düşürmek belirtildi. Yasağın hayata geçmesinin ardından polis, eyalet genelinde mevcut içkileri toplamak için harekete geçti. Bu süre zarfında 40 binden fazla insan evlerinde ve dükkanlarında içki olduğu gerekçesiyle tutuklandı. Operasyonlarda ele geçirilen içkiler ise emniyet müdürlüklerindeki kanıt depolarında saklanmaya başladı. Bazı emniyet müdürlüklerinin sadece içki şişelerini saklamak için özel depolar kiraladığı da biliniyor. 

Emniyet Müdürü Maharaj, farelerin bu depolara sızarak alkolün büyük kısmını tükettiklerini söyledi. Eyalet genelinde yer alan 1000'den fazla polis merkezi artık alkol depolarını düzenli olarak kontrol edecek. Ayrıca tüm polisler düzenli olarak alkol testine tabi tutulacak. Testi geçemeyenler ise meslekten ihraç ve 10 yıla kadar hapis cezası ile karşılacak. Yüzbinlerce litre alkolü tükettiği belirtilen farelerin akıbeti ise bilinmiyor.

Fiba, Basketbolda başörtüsü kuralını değiştirdi

Uluslararası Basketbol Federasyonu (Fiba), maçlarda başa takılabileceklere dair kurallarını değiştirerek başörtüsünü serbest bıraktı. Önceki kurallara göre güvenlik gerekçesiyle başörtüsüne izin verilmiyordu. 2014'te Katar Kadın Milli Basketbol Takımı, başörtüsü takmalarına izin verilmediği için Asya Oyunları'ndan çekilmişti. Bunun üzerine Fiba, 2 yıllık bir deneme süreci başlatarak ulusal ligdeki maçlarda başörtüsü takılmasına izin vermeye başladı. Fiba'dan yapılan açıklamada: "Yeni kural, bazı ülkelerde başın ve/veya tüm vücudun kapatılmasını gerekli kılan geleneksel kıyafetlerin önceki başa takılabilecek nesnelere dair kurallarımızla uymaması sonucu alınmıştır" denildi. Basketbolda başörtüsü serbestliği kuralı dünya çapında 1 Eylül'den itibaren yürürlüğe girecek. Bu yılın başında Uluslararası Futbol Federasyonu (FİFA) da başörtüsünü futbol maçlarında serbest bırakmıştı.