​AKIL VERMEK KOLAY, ELİNİZE TAŞIN ALTINA KOYUYOR MUSUNUZ?

İlnur ÇEVİK 06 Ara 2016

İlnur ÇEVİK
Tüm Yazıları
Yani dış etkenlerle dünya ekonomisi üzerindeki baskıları azaltmamız sınırlı derecede mümkün…

İş dünyasında hükümete akıl vermeye hazır bir sürü insan, bir sürü STK var. TÜSİAD mangalda kül bırakmıyor, hatta yaptığı uyarıların iyi niyetli olduğunu ve art niyet taşımadığını söylüyor…

Gerçek olan dünyadaki ekonomik şartların bilhassa ABD yüzünden ağırlaşması, FED kararlarının Türk ekonomisi gibi gelişen ekonomilerin üzerinde baskı oluşturuyor olması… Ama bunun yanında bir de FETÖ’nün darbe ile yapamadığını ekonomik baskılar ve kurda sıçramalarla hükümetimizi dize getirmek isteyen bir lobi var. Bu lobinin de Türk ve yabancı aktörleri hükümete karşı haince bir komplo içindeler.

Yani dış etkenlerle dünya ekonomisi üzerindeki baskıları azaltmamız sınırlı derecede mümkün… Ama hain lobiye karşı milletçe karşı durmamız isteniyor.

İşte hal böyleyken Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan halkımıza dönüp “dolarlarınızı bozdurup Türk Lirası ve altın alın” diyor. Esasında söylediği doğru… Yastık altında dolar saklayan büyük bir kitle var ve bu insanlarımız dolar yerine en az altına dönebilir. Hatta dolar bozdur yemeğim bedava veya tıraş bedava gibi kampanyalar bile var.

Hükümetin yapacakları da var… Türkiye bilhassa İran, Rusya ve Çin’le ticaretini Türk Lirası üzerinden yapabilir ve bunu yapmak için ciddi bir çalışma içinde. Bunu başka ülkeler de takip edebilir.

Ama bütün bunları halk ve devlet yaparken iş adamlarımızın da ellerini taşın altına koymaları gerekiyor. Halkın elinde dolar var ama bundan kat kat büyük birikimler şirketlerimizin ellerinde var. Bu şirketler dolar borçları için tuttukları para dışında kalan dövizlerini bozdurabilirler. Esas bunu yaparak ellerini taşın altına koyabilirler. Aynı zamanda AVM’lerde dolar bazındaki kiraları süratle Türk Lirasına çevirip kiracılarına yalnız yardım etmiş olmazlar bir de ülke ekonomisine destek olurlar.

Yani iş adamlarımızın gerçekten ellerini taşın altına koymaları ve en az halkımız kadar duyarlı olmaları gerekiyor… Bunun yanında da devletin döviz borcu olan şirketlerimize yardım elini uzatması lazım.