"Görev yaptığım Tenzile Erdoğan Kız Anadolu İmam-Hatip Lisesi bir proje okuludur. Bu okul bir imam hatip lisesi ve öğrencilerin 3 dili çok iyi bilmeleri gerekiyor.

“Görev yaptığım Tenzile Erdoğan Kız Anadolu İmam-Hatip Lisesi bir proje okuludur. Bu okul bir imam hatip lisesi ve öğrencilerin 3 dili çok iyi bilmeleri gerekiyor. Hangi dil bunlar? Birincisi Türkçe tabii ki. Kendi ana dillerini çok çok iyi bilmeden ve yeterli olmadan diğer dilleri bilmeleri çok zor. O yüzden öncelikle Türkçe. İkincisi İngilizce, üçüncüsü Arapça. Bu dillerde öğrencilerin ana dilleri gibi tüm bildiklerini anlatmalarını sağlayacağız.”

Cumhuriyet tarihinde bir ilk yaşandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısına uyan Prof. Dr. Aşkın Asan, İstanbul Üsküdar’da Tenzile Erdoğan Kız Anadolu İmam-Hatip Lisesi’ne müdür olarak atandı. Daha önce Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcılığı ile Avrasya Üniversitesi Rektörlüğü görevinde de bulunan Prof. Dr. Aşkın Asan’ın müdürlüğü yaptığı okula giderek kendisiyle söyleşi gerçekleştirdik. Mütevazı, çalışkan, heyecanlı ve sempatik bir portre çizen Profesör Asan kısa zamanda okuldaki öğretmen ve öğrenciler kaynaşmış ve zaman kaybetmeden projelerini uygulamaya koymuş. Müdür Prof.Dr. Aşkın Asan, Tenzile Erdoğan Kız Anadolu İmam-Hatip Lisesinde idareci olarak çalışmaktan mutlu olduğunu diğer akademisyen arkadaşlarının da bu görevi üstlenmeleri çağrısında bulundu. Göreve gelmesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çağrısına kulak vererek sorumluluk aldığının altını çözen Profesör Asan, “Cumhurbaşkanımızın çağrısı beni çok etkiledi. Çünkü bu yurt dışında oldukça yaygın bir uygulamadır ama ülkemizde bu tür görevlendirmeler yoktu. Akademisyenlerin, özellikle eğitim fakültesinde görev yapan akademisyenlerin üniversitelerde teorik olarak geliştirmiş oldukları tüm bilgileri ve tecrübeleri okulda uygulama imkanı bulması kendileri için çok çok önemli. Ben de bu çağrıya hızlıca karşılık verdim, başvurumu yaptım ve bugün buradayım” dedi. Eğitim teknolojileri alanında uzman olduğunu belirten Profesör Asan, “Eğitim teknolojileri, eğitimin doktorluğu demektir. Öğrenimin etkili olması için her türlü yöntem ve teknik, uygulama geliştirme alanında faydalı olacağıma inanıyorum. Öğretmen kadrosu oldukça yetkin ve benim işimi çok çok kolaylaştıracak. Şimdiye kadar da çok güzel başarılara imza atılmış. Tenzile Erdoğan ismi zaten başlı başına bu emanetin ne kadar kutsal olduğunu bize gösteriyor. Onun için biz elimizden geldiğince tüm öğretmen kadrosuyla birlikte, tüm bilgi ve becerimizi bu okula yansıtacağız “dedi. Tenzile Erdoğan Kız Anadolu İmam-Hatip Lisesi sanki bir üniversite kampüsü gibi proje okulu. Okul geniş, refah ve mimarı gayet güzel. Ancak okulun yeşil alanı da olsaydı daha iyi olurdu. Prof. Dr. Aşkın Asan ile yaptığım söyleşi de Prof. Dr. Candemir Doğan’da hazır bulundu. Söyleşi ile siz aziz okurlar baş başa bırakıyorum.

Sayın Hocam öncelikle yeni göreviniz hayırlı ve uğurlu olsun. İmam hatip lisesi müdürü olmak nasıl bir duygu? Daha önce ilk, orta ve lise de öğretmenlik ve idarecilik yaptınız mı? Burada görev yaparken nelerle karşılaşıyorsunuz?

Teşekkür ediyorum. İmam Hatip Lisesi Müdürü olmak büyük bir sorumluluk. Lise dönemi çocuklarımızın hayatında en önemli dönemlerden biridir. İnsanoğlu sadece bu dönemde tek başına dünyayı değiştirebileceğine inanır. İdealist ve en yaratıcı oldukları dönemdir. Ayrıca geleceklerini belirleyecekleri bir dönemdir. O yüzden görevimin ağır olduğunu da düşünüyorum.

Daha önce bu tür bir müdürlüğünüz oldu mu?

Daha önce ilk, orta ve liseler de öğretmenlik ya da idarecilik yapmadım. Ancak 17 yıl öğretmen yetiştiren Eğitim Fakültelerinde görev yaptım. Eğitim Teknolojileri alanında birçok makale yayınladım, araştırmalar yaptım. Araştırma projelerim deneysel çalışmalardır. Okullarda öğretmen tutum ve davranışları başta olmak üzere öğrenci başarılarına etki eden faktörleri inceledim, birçok yöntem geliştirdim. 2007-2011 yılları arasında Ankara Milletvekili olarak görev yaptım. 2011-2014 yılları arasında da Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı görevinde bulundum. 2014 yılından beri üniversite rektörlüğü yapmaktaydım. Yani idarecilik yaptım.

Lisede müdürlük yapmak daha farklı değil mi?

Elbette. Tenzile Erdoğan Anadolu Kız İmam-Hatip Lisesinde görev yapmak benim için çok zevkli bir görevdir. Bunu isteyerek ve severek yapıyorum. Cıvıl cıvıl bir ortam. Buradan bulunmaktan büyük mutluluk duyuruyorum. Bunca yılın tecrübesini aktarma imkanını bulmak benim için önemli. Hiç kuşkusuz zorlukları da var. Ama okulda görev yapan öğretmen kadrosu oldukça yetkin ve heyecanlı. Yeniliklere açıklar.

Bugünkü eğitim sistemini müfredat ve kitaplar dahil olmak üzere nasıl buluyorsunuz, daha neler yapılabilir?

Milli Eğitim Bakanlığı’mız yenilikleri yakından takip ediyor. Dünyadaki gelişimlerden haberdar. 21. Yüzyıl öğrenen ve öğreten özelliklerini tespit edip uygun müfredat geliştirdi. Herşeyden önce öğrencilerin 21. yüzyıl becerilerini kazanmaları çok önemli. Bunlardan ilki hiç kuşkusuz eleştirel düşünme ve problem çözme becerisidir. Yeni bir ürün ortaya koyabilmek için eleştirel düşünme becerisine sahip olmak gerekiyor. Önümüzdeki yüzyıl mucit ve mucitlerin yüzyılı olacak. Eleştirme ve itiraz etme ekonomik bir girdi oldu. Okul kitaplarımız öğrencilerimizin eleştirel düşünme becerilerini kazandırma amaçlı birçok etkinlik içeriyor.

Sosyal ağlarda önemli değil mi?

Yine sosyal ağlar sebebiyle öğrenciler sadece yakın çevreleriyle değil, sadece kitabın verdiği bilgilerle değil daha geniş kitlelerle iletişim içerisindeler. Medya okur yazarlığı önemini korurken öğrencilerin çok karmaşık iletişim sarmalı içersinde sağlıklı hareket etmelerini sağlamalıyız. Farklı kültürlere saygı duyma becerisine her zamankinden daha fazla ihtiyacımız var.

Çok farklı mesleklerde yeni dünyada yerini alıyor hocam…

Evet. Meslekler çok çabuk değişiyorlar. Her geçen gün adını bilmediğimiz meslekler ortaya çıkıyor. Uzmanlara göre bugün doğan bir çocuk en az üç meslek değiştirecek. Bugün var olan mesleklerin önemli bir kısmı o çocuk iş hayatına başladığında ortada olmayacak. Teknoloji hızla gelişiyor. Eğitim müfredatımızın da bu hıza ayak uydurabilmesi için değişikliklere açık olması gerekiyor. Yani müfredat değişiklikleri insanımızı ve velilerimizi korkutmasın. Bu çağ böyle bir çağ! Öğrencilerimizin tüm bu değişimlere ayak uydurabilmesini sağlayıcı becerilere ihtiyacı var. Değişime direnmek yerine adapte olmak daha yarar sağlayacaktır.

Girişimcilikte önemli değil mi?

Elbette çok önemli. Bu çağın en sihirli sözcüklerinden biri de girişimciliktir. Global rekabet acımasız. Çocuklarımıza inisiyatif almaktan korkmamalı.

Teorik olarak yıllarca üniversitelerde çalıştınız şimdi bir nevi uygulama içindesiniz buradan bakınca üniversite özellikle eğitim fakültelerle okullar arasında iyi bir iş birliğinin olduğunu düşünüyor musunuz?

Eğitim Fakültelerinde Okul Deneyimi ve Öğretmenlik Uygulaması dersleri kapsamında öğretmen adaylarının okullarla iletişimi sağlanıyor. Bazı derslerin uygulamalarını okullarda yapma olanaklarına sahipler. İş birliği çalışmalarının daha yoğun olmasını arzuluyorum. Okullar adeta bir laboratuar. Öğretmen adaylarının eğitimleri sırasında gerçek sınıf ortamında rol almaları mesleki gelişimlerini büyük katkı sağlayacaktır. Benim lisemde Medeniyet Üniversitesi öğretim üyelerinden iki profesör derslere de girmekteler. Okullar ve fakülteler arası proje bazlı iş birlikleri her iki kuruma da olumlu yansıyacaktır.

Okullarda eğitim felsefesi açısından iyi bir eğitim ve öğretim yapıldığına inanıyor musunuz?

Evet inanıyorum. Hayırlı nesiller, yerli ve milli nesiller yetiştiriyoruz. Öncelikle yeni nesil öğrencilerin çok yaratıcı, girişimci ve öğrenmeye hevesli olduğuna bizzat şahit oldum. Öğrencilerin yazılı ve sözlü anlatım becerileri yüksek ancak bunu sadece tek bir dil de yapabiliyorlar. Yabancı bir dilde ana dillerinde olduğu gibi kendilerini ifade edebilmelidirler. Bu konuda biraz daha çalışmalıyız. Bilgi çağında ihtiyaç duyulan beceri bilgiye hızlı ulaşmak ve daha da önemlisi pek çok farklı kaynaktan elde edilen bilgiyi etkili bir şekilde analiz etmek. Burada öğretmen yeterlikleri çok önemli. Öğretmenler için hizmet içi eğitimler daha sıkça yapılmalı.

Sizin müdür olmanızla birlikte görev yaptığınız okulda ne gibi değişiklikler oldu?

Tam öğrenme yöntemini uygulamaya başladık. Öğrencilerimizin kazanımlarını her gün ölçeceğiz. Her öğrenciye uygun koşul, yöntem ve zamanın sağlanması ile etkili öğretimin mümkün olduğuna inanıyoruz. Öğrenme eksikliklerini günlük takip ediyoruz. Öğretmenlerim bu konuda özverili çalışıyorlar. Teknoloji kullanarak işimizi daha etkin hale getireceğiz.

Uluslararası alanda neler yapmayı düşünüyorsunuz?

Uluslar arası projelere ve yarışmalara katılımı önemsiyoruz. Öğrenciler kısa film yarışmalarında uluslararası yarışmalara katılacak. Dil sınıfımıza bu yıl Harvard Üniversitesi’nden ders aldırıyoruz. Öğrencilerimiz derse kayıt oldular. Harvard Üniversitesinin Bilgisayar Bilimine Giriş dersine yazıldılar. Ders online veriliyor. Kodlama da öğrenecekler. Fikri ilk onlarla paylaştığımda çok şaşırdılar. Sonra büyük bir istek gösterdiler.

Burada yabancı dilin de öğrenilmesini hedefliyorsunuz değil mi?

Öğrencilerimin en az iki yabancı dil öğrenmelerini çok önemsiyorum ve hedefliyorz. İmam Hatip Lisesi öğrencileri olmaları sebebiyle Arapça’yı öğreniyorlar. Dil öğrenme, o dilin kullanıldığı ortamlarda bulunmayı da gerektirir. Türkiye Maarif Vakfı’nın yurt dışında açmış olduğu okullar bizim kardeş okullarımız. Yaklaşık bir ay önce açtığımız New Jersey’deki okulumuzda da öğrenci değişim programı çerçevesinde iş birliği yapmayı hedefliyorum.

“Öğrenci değişimi yapacağız!”

n Yurtdışında bazı okullarla kardeş okul protokolü yaptığınızı öğrendim. Bu durum okuluna ne gibi fayda sağlayacak?

Evet en önemli projelerimizdendir. Bilgi teknolojileri altyapısını güçlendirip, öğrencilerin bilgiye daha kolay ulaşımını sağlayıcı her türlü tedbirleri alacağız. Ayrıca benim bir lisem daha var. O da Amerika’da, New Jersey’de. O okulla, bu okul kardeş olacak. Yine Mekke’de bir okulla, kardeş okul projesi kapsamında çalışmayı düşünüyoruz. Çünkü burası bir imam hatip lisesi ve öğrencilerin 3 dili çok iyi bilmeleri gerekiyor. Hangi dil bunlar? Birincisi Türkçe tabii ki. Kendi ana dillerini çok çok iyi bilmeden ve yeterli olmadan diğer dilleri bilmeleri çok zor. O yüzden öncelikle Türkçe. İkincisi İngilizce, üçüncüsü Arapça. Bu dillerde öğrencilerin ana dilleri gibi tüm bildiklerini anlatmalarını sağlayacağız. Ben Türkiye Maarif Vakfı Mütevelli Heyeti Daimi üyesiyim. Amerika’da koordinatörlüğünü üstlendiği “Maarif School” ile ortak projeler yürüteceğiz. Öğrenci değişimini gerçekleştirmek istiyoruz.

PROJELERİM VAR

n Okul müdürü olmakla ne gibi proje veya projeleri hayata geçirmeyi hedefliyorsunuz?

STEM Projesini çok önemsiyorum. STEM laboratuarı kurmak için çalışma başlattım. STEM ülkemizde Nobel Ödüllü Türk bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar’ın desteğiyle geçen yıl başlayan “Girls in STEM Kampları Projesi” ile daha çok tanınmaya başlandı. STEM, Science (Fen), Technology (Teknoloji ), Engineering (Mühendislik) ve Mathematics (Matematik) kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltma. Matematiksel düşünme becerileri gelişen öğrenciler fen alanlarında da çalışma kapasitelerini artırıyor.

kimdir

1965 yılında Trabzon’da doğdu. 1983 yılında Of Şehit Ahmet Türkkan Lisesi’ni birincilikle bitirdi. 1989 yılında Riyad Eğitim Fakültesi İslami İlimler Bölümü’nden mezun oldu. 1990 yılında Türk-Amerikan Birliği bursunu kazandı ve 1992 yılında ABD Texas Tech Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nde Eğitim Teknolojileri alanında yüksek lisans yaptı. Doktora çalışmasını 1992 yılında Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde tamamladı. 2005 yılında Karadeniz Teknik Üniversitesi Fatih Eğitim Fakültesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Bölümü’ne doçent olarak atandı. 22 Haziran 2007 yılı Genel Seçimi’nde Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne Ankara Milletvekili olarak seçildi. Parlamenterlik görevi süresince, Akdeniz Parlamenter Asamblesi Başkan Yardımcılığı, İslam Konferansı Örgütü Parlamenter Asamblesi Üyesi ve Mili Eğitim Komisyonu Üyesi olarak görev yaptı. Yine AK Parti Genel Merkez Ar-ge Başkan Yardımcısı olarak çalıştı. 2011-2014 yılları arasında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Bakan Yardımcısı olarak görev yaptı. 2014 -2017 yıllarında Avrasya Üniversitesi Rektörü olarak görev yaptı. Araştırma projeleri yürütücülüğü yaptı. Çoğu uluslararası olmak üzere 30’un üzerinde makalesi yayımlandı. Çok iyi düzeyde İngilizce ve Arapça bilen Asan, evli ve 3 çocuk annesidir.