Başakşehir İstanbul'un herkesin adını duyduğu ama nasıl kurulduğunu pek de bilmediği bir yer.

Başakşehir’in kuruluş hikayesi aslında çok eskilere dayanıyor. Bu bölgenin Osmanlı döneminden geldiği ve isminin Azatlık olduğu bilinir. Osmanlı'nın barut ihtiyacı buradan karşılanırmış. Daha sonra bölgeye Resneli Çiftliği denmiş. Arnavut kökenli Osmanlı devlet adamı Resneli Niyazi Bey'e ait çiftlik günümüzde hala korunmaktadır. Çiftlik çevresindeki arazilerin parsellenmesi ile ilçenin bugünkü hali oluşmuş. İstanbul'un ilk yerleşim yeri olan Yarımburgaz Mağarası ilçenin Altınşehir semtinde bulunmaktadır. Bizans dönemine ait bir kilise kalıntısı ve taş ocakları yarığı birçok yerli sinema filmine mekan olmuş. Şamlar bendi ve baruthanesi Osmanlı döneminden günümüze gelmeyi başarmıştır.

Başakşehir 90'lı yıllarda İslami-muhafazakâr bir yaşam alanı içinde yaşamak isteyenlerin hem de şehrin dışında ve daha uygun fiyata, sitede yaşamak isteyenlerin tercih ettiği önemli bir merkez olmuş.



Başakşehir aynı zamanda AK Parti’ye oy veren kemik bir seçmeni olan bir ilçeydi. Bununla birlikte, 31 Mart seçimlerinin sonuçlarına baktığımızda sonuç şöyleydi: ‘Cumhur ittifakı’ AK Parti’den aday Binali Yıldırım'ın aldığı yüzde 51.26 oya karşın, ‘Millet ittifakı’ CHP adayı Ekrem İmamoğlu’nun aldığı oy yüzde 47.55’ti…

Başakşehir’de seçimde oyların birbirine çok yakınlaşmış olması seçmende bir değişimin olduğunun açık göstergesi. Sorulması gereken soru şu: Gençlerin burada payı ne kadar? Partiler son seçim kampanyasında özellikle ilk kez oy kullanacak gençlere yönelik çalışmalar yapmıştı. Bilinen gerçek 23 Haziran seçiminde gençler belirleyici olacaktı.

Başakşehir Belediye Başkanı Yasin Kartoğlu ile geçtiğimiz günlerde tanışma fırsatım oldu.

Davet, daha önce başarılı çalışmaları ile bildiğim Sultangazi Belediye Başkanının basın danışmanı olan, yeni dönemde ise Başakşehir Belediye Başkan basın danışmanlığını üstlenen Fazıl Ergut’tan geldi.

Başkan Yasin Kartoğlu ile sohbetimizde biraz önceki döneminden biraz da yeni dönemden bahsettik. Dikkatimi çeken başkanın özellikle önemsediği ve üstünde durduğu konunun iletişim olması dikkatimi çekti.

Kartoğlu “Iletişim olmazsa olmazımız olmalı, sahada halkla iletişim doğru kurulmalı. Karakterin de buna uygun olmalı.” dedi.

Ayrıca yeşil park ve göletlerinden de bahsetti.

Başakşehir’in yeşil alanlarını, millet bahçelerini, göletlerini görmedim, onlar hakkında bir şey söyleyemem ama, başkanın bahsettiği ve dikkatimi çeken asıl husus en başta konusu geçen gençler ile ilgili söyledikleri ve yaptıkları oldu.

Sanırım gençlerin seçimlerde ne kadar önemli olduğunu son derece farkında. Zira bir genç, bir aile demek. Bir genç evine gittiğinde hem annesini hem babasını etkileyebilir. Gençlere, çocuklara yatırım, geleceğe yatırım yapmanın en doğru yolu.

Başkan Kartoğlu önceliğini gençlerle vakit geçirmek ve gençlere projeler yapmaya vermiş. Onlarla top oynuyor, bisiklete biniyor. Zamanını onlara daha çok harcıyor yani gençlere yatırım yapıyor. Bence doğru da yapıyor.