Rusya'da Türkiye ile ilişkiler nasıl görülüyor, halk ne düşünüyor diye merak ediyorum.

Rusya- Ukrayna savaşının başladığı 24 Şubat 2022 tarihinin üzerinden tam bir yıl geçti. Ve bu savaşın birinci yıldönümünde Moskova’ya gittim. Türkiye ile Rusya Federasyonunun ilişkilerinde nasıl bir değişim olmuştu. Moskova’da bu nasıl algılanıyordu? Rusya’da Türklere bakış açısı nasıldı? Rusya izlenimlerimin ilk kısmını ‘Türkiye-Rusya enerjisi tuttu’ başlıklı yazımda yazdım.

Rusya’da Türkiye ile ilişkiler nasıl görülüyor, halk ne düşünüyor diye merak ediyorum. Öncelikle Türkiye’nin Rusya – Ukrayna arasındaki iletişimi sağlamasına ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Rusya devlet başkanı Putin ile iyi ilişkiler kurması barış sağlanmasında büyük çaba göstermesi inanılmaz takdir görmüş.

Rusya'nın başkenti Moskova'da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in de zaman zaman resmi kabullerini yaptığı Moskova nehri kıyısındaki tarihi Kremlin Sarayı, yerli ve yabancı turistlerin ziyaret ettikleri yerlerin başında geliyor. Sarayın ve Kızıl meydanın gece ışıklandırmalarıyla ortaya çıkan görüntüsü ise muhteşem diyebilirim.

ns

Kremlin Sarayının olduğu Kızıl Meydan en çok merak ettiğim yerlerden biriydi. Kızıl Meydan’a gitmek üzere büyükelçiliğimizden ayrılıyorum. Hava o kadar soğuk ki, ama meydana girdiğim an kendini bir masal şehirde gibi hissettim. Kremlin Sarayı ve diğer binaların görkemi ile meydanın ortasına kurulmuş kayak pistinin üzerindeki insanların Rus müzikleri eşliğinde hayatın akışına kendini bırakmaları çok güzeldi. Tarihi GUM’a giriyorum ve içeride adeta tarih filmlerinden bir sahne yaşadığın pasta ve çay yiyebildiğiniz tarihi bir kafeye gidiyorum. Moskova’ya giden herkesin mutlaka gitmesini öneririm. Kızıl Meydan’da dolaşıyorum. Halkın Türkiye hakkında ne düşündüğü, ne bildiği, ne istediğini merak ediyorum

Öncelikle Rusya- Ukrayna savaşı hakkında ne düşünüyorlar. İlk dikkatimi çeken halkın normal yaşamına devam ediyor olması. Moskova’da savaş olan bir ülke görünümü yok.

Rusya’da sosyal medya kullanılmıyor en azından normal yollardan yasak. Ben Rusya’ya indiğim anda kendi sosyal medya hesaplarımı kullanamadım.

Ülkeyi terk ettiği söylenen dünya markalarının Kızıl Meydan’da bulunan tarihi masalsı bir AVM olan GUM’daki mağazaların ışıkları yanıyor ama satış yok. Dışardan bakıldığında dünya markalarının olduğu mağazalar vitrinleri ile sanki açıkmış gibi gözüküyor. Konuşulduğu gibi tamamen ülkeyi terk etmiş havası verilmiyor. Her an geri geleceklermiş gibi duruyor. Moskova’da Kızıl Meydan’ın ışıl ışıl hali inanılmaz keyifli. Hava ne kadar soğuk olsa da bu görüntü sizi içine çekiyor. Kısacası Kızıl Meydan’ın ışıkları yanıyor.

Sokakta sohbet ettiğim Rusların ilgisini çekiyorum. Yanıma gelip sohbet ediyorlar. Hele Türkiye’den geldiğimi ve Türk olduğumu öğrendiklerinde büyük ilgi gösteriyorlar. Türkiye hakkında çok bilgileri var. İstanbul çok güzel bir şehir diyorlar. Antalya’yı neredeyse bilmeyen hatta gitmeyen yok gibi. Konuştuğum Rusların çoğunun hayali tekrar Türkiye’ye gelebilmek.

Yunus Emre Enstitüsü Moskova

Rusya’da dikkatimi çeken bir diğer konuda Türkçe diline inanılmaz bir ilgi var. Türkiye Yunus Emre Enstitüsü ile Türkçe dersleri öğretmeye başlamış. Yunus Emre Enstitüsü Moskova ofisine ziyaret ediyorum enstitü müdürü Mehmet Ülker ile sohbet ediyoruz. Neden Türkçe öğreniyor Rus halkı merak ediyorum. Ders alan birkaç öğrenci ile konuşuyorum. Hem de yeni öğrendikleri Türkçe ile. Hepsinin bir amacı var. Türkiye’de yaşamak istiyorum diyenler, Türk ile evli olduğu için öğrenenler, Antalya’da yaşamak için diyenler ve Rusya’da ki Türk şirketlerinde çalışanlar Türkçe öğrenmeye başlamış. Dikkatimi çeken bir diğer konuda son günlerdeki Rusya – Türkiye iyi ilişkileri bile Türkçe öğrenmek bir sebep olmuş.

Türkiye ve Rusya arasındaki ilişkilere karşılıklı olarak insani ve kültürel değerlerinin tanıması, geleneksel bağların korunması, zenginleştirilmesi ve geliştirilmesine yönelik karşılıklı ilginin artırılması fırsatları için Moskova’da kurulan Yunus Emre Enstitüsü Türk Kültür Merkezinin karşılığı olarak Ankara’da da “Rus Bilim ve Kültür Merkezi” de kurulmuş.

Moskova YETKM’de bugüne kadar 10.000 kişi Türkçe öğrenmiş. Ayrıca 100 binden fazla kişi ile kültür sanat faaliyetleri ile etkileşimde bulunulmuş.