Halka açık, SPK'ya kote hisseleri Borsa İstanbul'da işlem gören 4 büyük futbol kulübü var.

Halka açık spor kulüplerimizden Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş ve Trabzonspor'un hesap dönemlerine ait Finansal Tabloları ve Denetim Raporları KAP ’ta yayınlanıyor.

Biz de her dönemde Kamuyu Aydınlatma Platformunda yayınlanan bu Finansla Tabloları ve Bağımsız Denetim raporlarını inceliyor ve değerlendirmelerimi, 4 büyük futbol kulübünün son mali yapılarını ve borçlarını değerlendirmelerimi sizlerle paylaşıyorum.

Bankalar Birliği borçlarının ödenmesi ve bu yapılandırma anlaşmasından çıkılması 4 büyük futbol kulübünün finansal performansı ve sürdürülebilirliği için oldukça önemli.

Mali Tablolarındaki Finansman Giderleri ve bütçe tasarrufu açısından bunu ilk yapabilen ve Bankalar Birliği'nden çıkmayı başaran ilk kulüp Trabzonspor oldu.

Halka açık olan Spor Kulüplerimizin son durumda Bankalar Birliği borçları, yapılandırma durumları ve Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş ve Trabzonspor'un son finansal durumlarına bir göz atalım.

Trabzonspor Bankalar Birliği borcunu ödeyerek, kapattı

Trabzonspor Sportif Yatırım ve Futbol İşletmeciliği Ticaret AŞ'den Borsa İstanbul'a gönderilen ve Kamuyu Aydınlatma Platformunda (KAP) da yer alan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"T.C. Ziraat Bankası, Denizbank ve Türkiye Halk Bankası'ndan oluşan konsorsiyum ile şirketimiz arasında 06/2019 döneminde imzalanan ve 03/2021 döneminde yeniden yapılandırılarak vadesi 05/2030 dönemine kadar uzatılan, kamuoyunda Bankalar Birliği yapılandırması olarak bilinen kredi anlaşması kapsamında, şirketimizin kullanmış olduğu tüm krediler ve bu kredilere ilişkin faizler tamamen kapatılmıştır. Buna göre şirketimizin bankalar nezdinde hiçbir kredi ana para ya da faiz borcu kalmamıştır."

Trabzonspor Kulübünden yapılan açıklamaları ve KAP duyurusunu incelediğimizde;

2021 yılında Bankalar Birliği ile imzalamış olduğu borçların yeniden yapılandırılmasını içeren anlaşmadaki kredi borcu anapara ve faiz tutarının tamamını ödeyerek bankalara bu yapılandırma kapsamımda bir borcu kalmadı.

Türk futbolunun sürdürülebilir bir finansal yapıda olması, kulüplerin borcu ve mali yapısı açısından Trabzonspor'un Bankalar Birliğinden çıkması olumlu bir gelişme.

Peki özellikle seçim dönemlerindeki vaatlerinde, Bankalar Birliği ve Borç Yapılandırma Anlaşmalarından borcu kapatarak çıkacağını vaat eden Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş spor kulüpleri de bu borçları kapatarak Bankalar Birliğinden çıkabilecek mi?

Mart 2021 döneminde yapılan Borç Yapılandırma Anlaşması

Dört büyük kulübün finansal yapılandırma anlaşmasına göre;

- Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş ve Trabzonspor'un bankalar birliği ile yapılandırmaya giren borçları toplamı 8.5 milyar TL,

-Bu kredi borçları 2,5 yıl anapara ödemesiz 9.5 yıl vadeli olarak yeniden yapılandırılma yapıldı.

-Kulüpler 2021-22 sezonu için önceki sezona göre %20 daha az faiz ödemesi gerçekleştirecekti.

-Kulüp gelirlerinin %50’si borç yapılandırma anapara ve taksit tutarlarına mahsup edilecekti. Söz konusu mahsupta futbol kulüplerinin bütçeleri bağımsız denetim şirketleri tarafından denetlenecekti

Ziraat Bankası, Halkbank, DenizBank ve Yapı Kredi ile 4 büyük spor kulübü arasındaki anlaşmaya göre Banklar Birliği ile yapılan 2. yapılandırmada toplam 8.5 milyar liraydı.

Yapılandırma anlaşması ile daha önce 2+5 yıl olan vade, yeni protokol ile 2.5+7 olarak revize edildi.

Yeni sözleşme kapsamında kulüplerin konsorsiyum bankalarına 2,5 yıl herhangi bir ödeme yapmaksızın, finansal tablo ve gelirlerine dayalı olarak 9,5 yıllık bir finansman modeli oluşturuldu.

Daha sonra Yeniden Yapılandırma bankalarla yapılan yeni borç yapılandırma anlaşması ile 2,5+7 yıl olarak güncellendi.

Bu anlaşmaya göre; iki yılı ödemesiz olarak Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş ve Trabzonspor spor kulüplerinin toplam finansal borçları dokuz yıl olarak güncellendi.

Sonuçta, 4 büyük spor kulübünün ilk iki yıl anapara ödemesi yapmaksızın, sadece faiz yükümlülüklerini yerine getirmeleri ve toplam kredilerin de 2030 Mart’ında kapatılması kararlaştırıldı.

Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş ve Trabzonspor'un mali borçları

Türk futbolunun 4 büyükleri olarak anılan Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş ve Trabzonspor’un toplam borcu 30 milyar lirayı aşmış durumda.

2024 yılında açıklanan Finansal Tablolara göre 4 büyük spor kulübünün borç ve finansal yükümlülüklerinin son durumu aşağıdaki gibi;

Galatasaray      9,5 Milyar lira borç

Fenerbahçe      8,7 Milyar lira borç

Beşiktaş           7,5 Milyar lira borç

Trabzonspor     4,7 Milyar lira borç

Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş'ta Bankalar Birliğinden çıkmalı    

Bankalar Birliği borçlarının ödenmesi ve bu yapılandırma anlaşmasından çıkılması 4 büyük futbol kulübünün finansal performansı ve sürdürülebilirliği için oldukça önemli.

Mali Tablolarındaki Finansman Giderleri ve bütçe tasarrufu açısından bunu ilk yapabilen ve Bankalar Birliği'nden çıkmayı başaran ilk kulüp Trabzonspor oldu.

Trabzonspor Bankalar Birliğinden çıkarak çok önemli bir finansal başarı elde etti

2,7 milyar TL ödeme yapan Trabzonspor'un Bankalar Birliği Yapılandırma Anlaşması kapsamında herhangi bir kredi anapara ve faiz borcu kalmadı.

Geriye kalan Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş spor kulübünün de finansal olarak ilk önceliği en kısa sürede Bankalar Birliği'nden çıkılması yönünde.

Belirtmiş olduğum TL+REF faiz oranın %50 civarında olduğu bir dönemde bu yapılandırma kapsamındaki borçların ödenmediği durumda kredi ana para borcu artarak devam edecek.

Yapılandırma kapsamındaki borçların ödenmemesi durumunda ise Galatasaray-Fenerbahçe ve Beşiktaş Spor kulübünün gelirlerine el konulması mümkün olacak.

Bankalar Birliği borcunu kapatan Trabzonspor’un finansal tablolarını incelediğimizde hasılat ve gelirinin finansman giderlerine oranı %60 civarında idi.

Trabzonspor üst yönetimi 2023 ve 2024’te elde etmiş olduğu başarılı sponsorluk anlaşmaları ve gelirleriyle, Finansal tablolarında yüksek gider yaratan Finansman Giderleri ve Finansman Maliyetini böylece kapatmış oldu.

Trabzonspor’un 56’ncı Olağan Genel Kurulu'nda güncel net borcu 4 milyar 486 milyon TL olarak açıklanmıştı.

Halka açık spor kulüplerinde ve bu yapılandırma anlaşmasından yararlanan kulüplerimiz için Bankalar Birliğinden çıkılmasının bu dönemde doğru ve stratejik bir karar olduğunu düşünüyorum.

Finansal Sürdürülebilirlik açısından da borcun kapatılması uygun olacaktır.

Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş spor kulübünün de en kısa sürede Bankalar Birliği'nden çıkabilmesi arzumuzu yineleyelim.

Bankalar Birliği Anlaşmasından neden çıkılmak isteniyor?

Özellikle pandemi döneminde 4 büyük futbol kulübü finansal olarak zorlandığı ve krediye ihtiyaç duyulan dönemde bankalardan sağlanan bu kredi ve finansal destek kulüplere adeta bir can simit olmuştu.

Hem statların seyircisiz olması, maç günü hasılat ve kombine gelirlerinden mahrumiyet, yayın gelirlerinde ciddi oranda azalma kulüplerin varlıklarını devam ettirme ve sürdürülebilir gelir elde etme ve borçlarını ödeyebilme kabiliyetleri açısında en çok zorlandığı dönem oldu.

Kulüpler seyirci gelirlerinden mahrum kalmıştı ve yayın gelirleri azalmıştı. Kulüplerin bu şartlar altında sıkıntı yaşamamak için borçlanması mecburiydi.

O zamanki şartlarda yapılandırma anlaşmalarındaki TL+REF ve faiz oranlarındaki düşüklük ve bu kredilerin faizlerindeki caziplik finansal yapıları için oldukça destek olmuştu.

Ancak bugün gelinen noktada; Merkez Bankasının politika faizinin %50 olduğu bir dönemde Bankalar Birliği Anlaşmasından henüz çıkamamış olan Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş Spor Kulüplerinde elde edilen gelirlerin bu yapılandırma kapsamında bankalara gidiyor olması kulüplerimizi oldukça finansal zorluk içine sokmaktadır.

Bu finansal zorluk ve gelirlerin elde edilmeden bankalara gidiyor olması nedeniyle ilk olarak Trabzonspor Bankalar Birliği borcunu kapatarak bu kredileri ve faizleri ödeyerek önemli bir adım atmış ve diğer kulüplere de bu anlamda öncülük yaptığını belirtelim.