CHP Belediyelerinin biraz daha sosyal devlet anlayışına işler yapması insanların takdirini topluyor.

Yerel seçimler biteli bir buçuk seneyi geçti. İBB ve yerel belediyelerinin faaliyetleri yavaş yavaş kendilerini göstermeye başladı. Bir vatandaş olarak özellikle İstanbul ilçeleri ve İBB’nin çalışmalarını yakından takip ediyorum. Özellikle pandemi döneminde İBB ile bazı ilçe belediyelerinin olumlu ve olumsuz çalışmaları bayağı bir ilgimi çekti.

CHP belediyeleri sosyal devlete yakın

CHP Belediyelerinin biraz daha sosyal devlet anlayışına işler yapması insanların takdirini topluyor. Özellikle Ekrem İmamoğlu yönetimindeki İBB’nin “Askıda Fatura” projesi müthiş bir proje. Yardımsever insanların, faturalarını ödeyemeyen insanlara yardımcı olarak onların faturalarının ödemesi fikri çok kaliteli bir fikir. Bu proje bence dünya çapında bir proje. Pandemi döneminde çok kişi faturasını ödeyemeyecek seviyeye geldi. Esnaf, kapanan dükkanlar, işlerinden kovulan insanlar…

Özetle ihtiyacı olan insanların sayısı çok arttı. Kendi çevremden de görüyorum, bizzat kendimde yaşıyorum. Hepimiz tarihimizin ekonomik olarak en kötü dönemini yaşıyoruz. Bu insanlar arasında çok daha kötü durumda olanlar da var. Öyle ki faturalarını dahi ödeyemiyorlar. Bu “askıda fatura” projesi pandemide ilaç gibi geldi insanlara ve CHP belediyecilik hizmetinde kocaman bir artı aldı.

AK Parti ilçe belediyeleri radyoculuk yapıyor

CHP Belediyeleri pandemi döneminde biraz daha hizmet odaklı bir görünüm sunarken AK Partinin özellikle İstanbul ilçe belediyelerinde bir ödül töreni ve radyo yayıncılığı furyası yaşanıyor. Daha önce Fatih Belediyesi ödül törenlerine çok ciddi paralar harcamıştı. Bilmem ne mikrofon yarışması vs derken bayağı bir paralar gitmişti.

Bu ödül törenleri bir yandan devam ederken diğer yandan da ilçe belediyeleri web radyolarına yüksek bütçeler harcamaya başladı. Mesela Başakşehir Belediyesi “Radyo Başakşehir” adlı internet radyosunu, Esenler Belediyesi ise “Radyo Esenler” adlı internet radyosunu kurdu. İnternet radyosu kurmak güzel ve maliyetsiz bir iştir. Yılda üç, dört bin liraya kurabilirsiniz. Ama siz o internet radyosunda taş çatlasa yüz kişiye yayın yapacaksınız diye binlerce lira harcarsanız “neden?” diye sorarlar. Bir de Esenler Belediyesi her yıl bir tane de ödül töreni düzenliyor. Sağa sola ödüller veriyor. Bu ödüllerin hepsi de aynı mahalleye gidiyor. Fix yerler var oraya gidiyor. Üstüne bir de bilmem kaç bine yakın kişinin oylaması süsü ekleniyor. Ne noter tasdiği var ne e-imza ne de benzeri bir veri. Arada bir muhalefete yakın adayları da dostlar alışverişte gözüksün diye ekleniyor, sonrada iş bitiyor.

Belediyenin radyoculukla işi ne?

AK Parti belediyeleri son birkaç yıla kadar ihtiyacı olan insanlara destekleri ile anılıyordu. Şimdi bakıyorum, kendi mahallelerine dağıtılan ödüller, pahalı lüks internet radyoları, pahalı stüdyolar …

Bu paralara yazık değil mi? Yüz kişinin bile dinlemediği internet radyolarına devasa stüdyolar ve büyük harcamalarla belediye bütçesini israf etmek doğru mu? İşin bir diğer ilginç tarafı da bu internet radyolarında karasal radyolar gibi programcılar da çalıştırılıyor ama tüm programcılar aynı mahallenin insanları. Belediyeler “bizden değilsen sana su bile yok” modunda takılıyorlar. Hem israf hem de ayrıştırma.

Halkın gözünde dikkat çekiyor

Ortaya çıkan tablo düşündürücü. Pandemide devletten yardım bekleyen milyonlarca insan varken, AK Parti ilçe belediyeleri israf ekonomisi ile internet radyoculuğu yapıyorlar. Bu harcamaları birilerinin onları yanlış yönlendirmesi nedeniyle mi yapıp israf ekonomisine katkıda bulunuyorlar yoksa birilerini mutlu etmek mi için yapıyorlar fikrim yok. Ancak bildiğim ve gördüğü şu ki, bu harcamalar ciddi anlamda halkın gözünde dikkat çekiyor. Benden söylemesi…

Dijital yayın platformlarının kapışması büyüyor

Medya Takip Merkezi yine çok güzel bir araştırma yapmış. Dijital medyanın kullanımına yönelik veriler içeren bu araştırma pandemi döneminde evlerine kapanan insanların en büyük dert ortağının dijital medya olduğu bir kez daha ortaya çıktı.

Araştırmaya göre dünyanın en büyük dijital televizyon platformu Netflix Türkiye’de de en çok konuşulan platform oldu. Netflix, 114 bin 963 haberde konuşularak 2020 yılının en popüler dijital yayın platformu olmayı başardı. Netflix’i ikinci sırada 11 bin 110 haberde yer alan BluTV takip etti. MTM’nin hazırladığı listenin üçüncü sırasında 6 bin 652 haber ile Amazon Prime yer alırken, 3 bin 662 habere adını yazdıran puhutv listede dördüncü sırada yer aldı. Listenin beşinci sırasında 2020 yılında henüz yayın hayatına başlamayan Exxen 2 bin 460 haber ile yer aldı.

Sümerbank Basma Fabrikasında klip çekti

Bahadır Sağlam, sözü ve müziği kendisine ait olan "Söyleyin O'na'' isimli şarkısı “Mavi 2” albümünün üçüncü şarkısı tüm dijital platformlarda yayınlandı. Şarkının klip çekimlerinin bir kısmı; Atatürk'ün bizzat kendisinin 9 Ekim 1937 tarihinde açtığı ve Cumhuriyet'in önemli eserlerinden sayılan Nazilli Sümerbank Basma Fabrikasında çekildi. Fabrika çekimleri dışında KKTC Lefke Gemi Konağı bölgesinden de görüntüler kullanıldı. Şarkının klip yönetmenliğini Kubilay Birkan Çapur ve Bahadır Sağlam beraber üstlendi.

Alanya’dan gençlere hediyeler

Yaklaşık bir yıldır devam eden pandemi her sektörü, her kesimden insanı etkilediği gibi öğrencileri de çok olumsuz etkiledi. Bu kitle arasında uzun zamandır okullarına gidemeyen ve derslerini on-line olarak sürdüren üniversite öğrencileri de var. Öğrenciler de sıkıntılı günler içinde, adeta psikolojileri bozulma noktasına geldi. Alanya HEP Üniversitesi de Türkiye’de ilk kez yaptı ve üniversite öğrencilerini motive etmek için onlara sosyal medya aracılığı bir etkinlik hazırladı. Gençlerin en çok sevdiği şey olan teknoloji ürünlerinden oluşan güzel hediyeler içeren bir pakette hazırladı. Yarışmada @alanyahep hesabını takip edip görseli beğenmeleri durumunda bu güzel hediyeleri kazanma fırsatı veriyor. Hediye paketi ise müthiş, JBL hoparlörler, JBL kulaklıklar, Xiomi akıllı bileklikler. Yarışma 15 Mart’a kadar sürecek, pandemi döneminde bunalan gençlere yönelik güzel bir motivasyon olacak, şansını deneyin ve bu yarışmaya katılın derim.

Pop ile Karadeniz müzikte ittifak kurdu

Türk pop müziğinin kendine has çizgisi ile kısa sürede başarılı işlere imza atan “Bahadır Tatlıöz” ve Karadeniz müziğinin en sevilen ismi “Selçuk Balcı” aynı projede buluştu.

Sözü ve müziği “Bahadır Tatlıöz”e ait olan “Gül Sevdik Dikeni Kader” şarkısını sesiyle olduğu kadar çaldığı kemençe ile de kendine hayran bırakan “Selçuk Balcı” ile birlikte seslendiren ikili farklı kültürleri eşsiz bir ahenk içinde dinleyicisiyle buluşturdu.

“Bahadır Tatlıöz”ün; ‘tek parolamız güzel müzik, güzel edebiyat’ sözüyle yola çıktığı projenin evlerimize, sofralarımıza konuk olacak sıcacık, samimi ve içten görüntüleri eşliğinde çekilen klibini ise yine kendisi üstlendi.

Dünya Kadınlar Festivali bu yıl çok iddialı

WOW Vakfı ortaklığında, Sabancı Vakfı ve British Council iş birliği ile 5-6-7 Mart tarihlerinde çevrim içi düzenlenen WOW - Dünya Kadınlar Festivali İstanbul’un program detayları açıklandı. Paneller, söyleşiler, atölyeler, müzik ve dans performanslarından oluşan festival “Şehirde Kadın Olmak” temasını ele alıyor. Artık her şeyimiz online olduğu için bu festivalde online olarak organize edildi.

Paneller , Söyleşiler ve Dahası

WOW İstanbul Festivali’nin ilk gününde, Engelli Kadın Derneği Kurucusu Arzu Şenyurt Akdağ, İBB Sosyal Politikalar Koordinatörü Zelal Yalçın Küçük, Kadın Koalisyonu Gönüllüsü Sinem Mısırlıoğlu ve Women’s Equality Party (WEP) Lideri, politikacı Mandu Reid’in katılımıyla kadınların toplumsal hayata katılımları önündeki engeller ve kapsayıcı kentler “Şehir Hayatına Katılım” başlığıyla ele alınacak. Festivalin ikinci günü 6 Mart’ta ise, gazeteci Burcu Karakaş, akademisyen Aksu Bora, Ev İşçileri Dayanışma Sendikası Genel Başkanı Gülhan Benli, Derin Yoksulluk Ağı Kurucusu Hacer Foggo ve gazeteci & yazar Saima Mir pandemi ile birlikte artan ev içi şiddet, ev içi emek ve derin yoksullaşmayı “Şehrin Görünmeyen Yüzü” başlığı ile tartışacak. Festivalin “Şehirde Dayanışma” başlıklı üçüncü ve son panelinde, daha kapsayıcı, adil, eşit bir yaşam için harekete geçen kadınların çalışmalarına ve çözüm önerilerine yer verilecek. Gazeteci Zeynep Miraç’ın moderatörlüğünde akamedisyen ve 5 Harfliler editörü Hazal Halavut, müzisyen, araştırmacı, WOW İstanbul Festivali Danışma Kurulu Üyesi ve Havle Kadın Derneği Kurucusu Rümeysa Çamdereli, İstanbul Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği Başkanı Adile Doğan ve feminist tarihçi Jade Bentil ise “Şehirde Dayanışma” panelinde buluşacak.

Konser ve performanslar

Festival, Birleşik Krallık ve Türkiye’den farklı disiplinlerde çalışan kadın sanatçıları da ağırlayacak. Birleşik Krallık’tan Selector Radyo, Serious Müzik ve MAYK Tiyatrosu’nun performansları WOW Sesler, WOW Performans ve WOW Konser bölümlerinde seyirci ile buluşacak. Heka, Maya Law ve Bryony Jarman-Pinto’nun performansları WOW Sesler Selector Sunar bölümünde, Yazz Ahmed & Melisa Yıldırım konseri ise WOW Konser Serious Sunar bölümünde gerçekleşecek. WOW Performans MAYK Tiyatrosu Sunar bölümünde Laila Diallo ve Jo Bannon yer alacak.

Festivalin en güzel özelliği ise yayınlarda simultane Türk İşaret Dili çevirisi, Türkçe ve İngilizce altyazı çevirileri ve simultane Türkçe sesli çeviri yapılacak olması. Festivali merak edip takip etmek isteyenler wowistanbul.org adresine bir tık yapabilir.

Melih Kibar’ı anma albümü tamamlandı

Türk müzik sektörünün en önemli bestecilerinden biri olarak tarihe geçen Melih Kibar’ın ölümünün 15. Yılı adına hazırlanan “Mesaj” isimli 5 şarkılık EP geçen Cuma yayınlandı.

EP’ye eklenen son sürpriz ise sözleri Çiğdem Talu, müziği Melih Kibar imzası taşıyan düzenlemesini ise Alper Erinç’in üstlendiği “Deli Divane” şarkısını yeniden yorumlayan pop müziğin sevilen sanatçılarından Oğuzhan Koç oldu. Çok güzel bir şarkıdır “Deli Divane”. Oğuzhan Koç’ta bu şarkıyı güzel seslendirmiş, beş efsane şarkıdan oluşan bu mini albümü dinlemenizi tavsiye ederim.