Gördüğüm kadarıyla teknoloji meraklıları 2017 yılının bitiyor olmasına çok seviniyorlar.

Gördüğüm kadarıyla teknoloji meraklıları 2017 yılının bitiyor olmasına çok seviniyorlar. Yine anladığım kadarıyla 2018 yılını da büyük umutlarla bekliyorlar. Son kullanıcıların her zaman daha ucuza, daha iyisini satın alma beklentisinde olduklarını biliyoruz. O nedenle ben 2017 gibi kısmen vasat bir yılın ardından daha verimli bir dönemin başlayacağı umudu taşıyanları, böyle düşündükleri için eleştirmiyorum. Sonuç olarak genel müşteri davranışının “daha ucuzunu aramak” üzerine kurulu olmasının yanlış bir düşünce sistemi olmadığına inanıyorum. Hatta herkesin sadece teknoloji alışverişlerinde değil, tüm satın alma kararlarında fiyat – performans oranına göre hareket etmesinin çok daha mutlu bir dünya yaratacağını da söyleyebilirim.

Yine de teknoloji anlamında 2018 yılından çok bir şey beklememek gerektiğini düşünüyorum. Daha doğrusu 2018, 2017’den pek de farklı olmayacaktır. Bence teknoloji sektörünün her segmentindeki üreticilerin “dar aklanda kısa paslar” yapmaya çalıştıkları bir yıl daha bizi bekliyor. Ne Apple, iPhone’u tekrar dünyanın odağı haline getirebilecek, ne de Samsung son kullanıcılar tarafından hak ettiği saygıyı bulabilecek.

Sektör analizine cep telefonu ile başladıysak öyle devam edelim. Bugün cep telefonu sektörünün önündeki en büyük sorun pil sorunu. Markalar eskisi gibi daha iyi kameralı, daha farklı özelliklere sahip telefonlar üretemiyorsa bunun en büyük nedeni mevcut pil teknolojisinin buna izin vermemesi. O nedenle de son üç yıldır neredeyse birbirinin aynısı telefonları “yeni” diye piyasaya sürüyorlar. Son kullanıcılar da her yıl birbirinden farklı yenilikler beklemeye devam ediyorlar.

2018 yılı içinde cep telefonu sektöründe olabilecek en büyük değişikliğin haberini 12 Eylül günü Samsung dünya başkanı yaptı ve 2018 yılı içinde en az bir tane katlanabilir cep telefonunun 2018 yılında satışa sunulacağını söyledi.

Katlanabilir cep telefonları konusunda Samsung’tan başka LG’nin de uzun zamandır çalıştığını ve ilk örneği 2018 yılında piyasaya sürmek istediğini zaten biliyoruz. Ancak LG’nin cep telefonu konusunda pek de iyiye gitmeyen grafiği, bu hayalin gerçekleşmesi konusunda insanların pek de büyük beklentilere girmemesine neden olmuştu. Samsung ise 2017’nin son çeyreğinde CEO seviyesinde açıklama yaparak LG’nin önüne geçmiş oldu.

Katlanabilir telefonlar

Peki son kullanıcının merakla beklediği yenilik katlanabilir telefonlar mı? Bence değil. İnsanlar akıllı cep telefonlarında 2009 – 2013 yılları arasında yaşanan gelişmenin bir benzerini hayal ediyorlar. Hızlanan, hızlandıkça daha çok işlev kazanan ve uygulamalar sayesinde birçok farklı işin yapılmasına izin veren telefonları bekliyorlar. Evet şu an kullandığımız telefonlar tüm bunları yapabiliyor ama her yeni model bir öncekinin sadece biraz daha iyisi olarak karşımıza çıkıyor. Son kullanıcılarsa büyük değişiklikleri arzuluyorlar. En az fiyatlarda yaşanan artış kadar büyük değişiklikleri…

Çünkü cep telefonlarımız aslında teorik olarak daha iyi fotoğraf veya video çekebilir donanıma zaten sahipler. Markadan markaya değişen yazılım desteğini görmezden gelirsek cep telefonlarının günümüzde donanımsal olarak gerçekten çok üstün bir seviyeye ulaştığını söyleyebiliriz. Ama pil sorunu nedeniyle cep telefonu üreticileri yeni sulara yelken açamıyorlar. Yapılması planlanan, daha doğrusu cep telefonlarına eklenmesi arzulanan birçok yenilik teknolojik anlamda geliştirilse bile pratik anlamda hayata geçirilemiyor.

Bu şartlar altında katlanabilir ekranlar, cep telefonu üreticilerine bir süreliğine daha rahat bir dönem yaşatsa da uzun vadede daha çok cep telefonunun satışı konusunda yardımcı olamayacaktır diye düşünüyorum. Evet bu yeni ekran teknolojisi özellikle mücevhere veya bir takıya benzer cep telefonlarının üretilmesine izin vereceği için son kullanıcılarda bir heyecan yaratacaktır fakat bu heyecan çok büyük bir pazar olan cep telefonu pazarının uzun süreli bir yukarı ivme yakalamasını bence sağlayamayacaktır.

Sakın bu yazdıklarımla sadece Samsung’u veya Samsung’un çıkaracağı bükülebilir ekranlı cep telefonunu hedef aldığımı sanmayın. Apple’ın bile onuncu yılında yeni bir efsaneye imza atması beklenirken iPhone X ile hayal kırıklığı yarattığını gördüğümüz bugünlerde bükülebilir ekranlı bir iPhone’un da satışlarda sadece saman alevi etkisi gösterebileceğini öngörüyorum.

Ayrıca bükülebilir ekranlı telefonların şu an dünya üzerinde cep telefonu kullanmayan kişilerin cep telefonu kullanması konusunda da bir itici güç oluşturmayacağı görüşündeyim. Fakat tüm bu saydıklarıma rağmen bükülebilir ekran teknolojisinin tasarımdan öte özellikler kazanabilmesi durumunda yeni kullanım alanları açabilme adına önemli olabileceğini de kabul etmek lazım.

Ne yazık ki Samsung CEO’su yaptığı açıklamada bu anlamda bir ipucu vermediği için konunun bu yönüyle ilgili yorum yapamıyoruz. Bu arada katlanabilir olmasa bile LG’nin birkaç yıl önce eğik ekranlı bir telefonu satışa sunduğunu ve kimse tarafından pek de ciddiye alınmadığını unutmamak lazım.

Günümüzde teknolojiyi üretmek kadar o teknolojinin hangi ihtiyaçlara cevap vereceğini tespit etmek de çok önemli. Şu anki bilgilerimiz 2018 yılında satışa çıkacak olan cep telefonlarının, 2017’de gördüklerimiz üzerine çok bir şey koyamayacağı gerçeğini kabullenmemiz gerektiğini söyler gibi…

Bu şartlar altında da bence sadece fiyata odaklanmamız gereken bir yıl yaşayabiliriz. Tabii Sony 2018’de de bu yıl Xperia XZ1 ile yaptığı gibi rakipleriyle aynı donanımsal özellikleri taşıyan ama fiyat olarak onların çok altında bir cep telefonu modeli piyasaya sürmezse. Yok eğer sürerse zaten konuşacak bir şey kalmaz; herkes fiyat avantajı nedeniyle Sony cep telefonları kullanmaya başlar.