ŞARTLARA GÖRE BAŞARILI ABD, ALMANYA GEZİSİ

İlnur ÇEVİK 01 Eki 2018

İlnur ÇEVİK
Tüm Yazıları
Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan günün şartlarına ve uluslararası gelişmeleri göz önüne alırsak Birleşmiş Milletler New York'a ve Almanya'ya iki önemli ve başarılı gezi yaptıktan sonra yurda döndü ve bugün TBMM'nin yeni yasama yılını bir konuşmayla açacak.

Bir taraftan Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi oturtulurken bir taraftan da yeni seçilen TBMM tatilden sonra ciddi olarak kolları sıvayıp görevine başlayacak. Tam bir maraton milletvekillerimizi bekliyor…

Cumhurbaşkanımızın İdlib’de kazandığı “barış yapan adam” algısını arkasına alarak New York’ta adil bir dünya düzeni için yaptığı çağrılar çok yankı buldu. Cumhurbaşkanımız hem önemli ikili görüşmeler yaptı ve bütün dünyaya bir kere daha Türkiye’nin mazlumlara, düşene yardım konusunda nasıl yıldızlaştığını gösterdi. Bunu BM’ye katılan basın mensupları da açık kalplilikle bizlere anlattılar. Ama hala yaptıklarımızı dünyaya iyi anlatamadığımızı da gördük. Tanıtma faaliyetlerine hem ABD’de, hem BM’de hem de Almanya’da hız vermemiz gerekiyor. Algıları yok etmemiz şart. Bunları da tek tük yapılan uyduruk ve amaçsız yalnız Türklerin katıldığı mini konferanslarla yapmamız mümkün değil.

Eski bir gazeteci olarak tabii ki Almanya da her şeye objektif bakan ve iki ülke arasındaki ilişkilerin normale dönmesini isteyen bir sürü etkin ve yetkin Alman dostlarımız var. Bunlar Alman Cumhurbaşkanı ve Başbakanının Cumhurbaşkanımızı davet ettiği için çok sert baskılar altında kaldıklarını ve Erdoğan’la yapılan topluma açık konuşmalarda bazı tatsız laflar etmelerini bu baskıları “balanslama girişimi” olarak görüyorlar.

Ama her şeye rağmen Almanya gezisinin kazasız belasız atlatılmış olmasını Alman dostlar çok hayırlı görüyorlar ve bunun daha iyi Türk-Alman ilişkileri için iyi bir temel oluşturacağını söylüyorlar.

Ama görülen o ki Almanya’da Türkiye aleyhine çok kötü algılar var, bunları FETÖ yanlıları, PKK’ya sempati duyan romantik Alman solcuları, büyük medya kuruluşları ve bilhassa İsrail’e yakınlığı ile bilinen Axel-Springer grubu, yükselen aşırı sağcılar sürekli kaşıyorlar. Bütün bunların baskılarına rağmen gezinin ciddi bir sorun olmadan tamamlanmasını bir Almanya’daki Türk dostları başarı olarak görüyorlar.

Ama uzun vadede Almanların bizi daha iyi tanımaları için orta ve uzun vadeli stratejiler ortaya çıkarıp uygulamamız şart. Bu gezilerin başarısı hem Cumhurbaşkanımızın hem de Dışişleri Bakanımız Mevlüt Çavuşoğlu’nun ve Cumhurbaşkanlığı sözcüsü İbrahim Kalın’ın bu gezilerden önce yaptıkları başarılı alt yapı çalışmalarına bağlamak lazım.