GÜNSEL

Serpin ALPARSLAN 16 Kas 2016

Serpin ALPARSLAN
Tüm Yazıları
Bugünlerde Kıbrıs, kendinden söz ettirmeye başladı.

Bugünlerde Kıbrıs, kendinden söz ettirmeye başladı. Müzakereler derken, bir inovasyon merkezinden duyduğum haber geleceğe dair özellikle otomobil sektörüne dair umutlandırdı.

Yakın Doğu Üniversitesi İnovasyon Merkezi ve AR-GE ekipleri ile Otomotiv Mühendisliği bölümü tarafından ilk yerli 'Günsel' i MÜSİAD EXPO fuarında gördüm. Gerçekten muhteşem

Yakındoğu Üniversitesi’nin 8 yıl boyunca üzerinde çalıştığı “Günsel”, bence rakipleri kamçılarcasına iddialı ve 2017-2018 yıllarında seri üretimi ortaya çıkacakmış. 

Günsel için özellikle fuara gittim... Kaç km gider bu araç diye sordum. Yetkililer birkaç bilgi verdiler. Bataryalı olan araç, 350 km yol alabiliyormuş ve de 'Günsel'in yolculuğu 17,4 Türk Lirası’na mal edildiğini belirttiler. 100 kilometreyi 4.90 TL ile kat edebilen aracın, sınıfında petrol ile çalışan otomobillere kıyasla yüzde 80'in üzerinde tasarruf sağlayabildiği bildirildi. 75kw elektrikli motora yaklaşık olarak 102 beygir gücüne sahip olan Günsel'in, 100 kilometre hıza 8 saniyede çıktığı ve jeneratif fren sistemine sahip olan aracın alüminyum şase ve kompozit gövdeden oluştuğu belirtildi. Elektrikli motorla çalıştığı için bakım ve kullanımı oldukça kolay olan Günsel, şebeke elektriğinde 7, standart şarj ünitelerinde 2, kurulacak olan Günsel şarj istasyonlarıyla 30 dakikada şarj edilebilecekmiş.

Vallahi KKTC ve Günsel ailesini buradan böylesine bir atılım ve ciddi yatırım yaptıkları için kutluyorum. Umarım iyi bir sponsor ile daha iyi ve hızlı üretim faaliyetlerine geçerler. Daha evvelde bahsettiğim gibi Kıbrıs’ın ilk yerli aracı olan Günsel’in diğer üniversite yöneticilerine ve öğrencilerine örnek olmasını diliyorum.