EURO 2016 BAŞLARKEN...

Hamza GEZMİŞ 02 Haz 2016

Hamza GEZMİŞ
Tüm Yazıları
2016 Avrupa Futbol Şampiyonası'nda "EURO 2016" Elemelerinde A Grubu'nda İzlanda, Çek Cumhuriyeti, Hollanda, Letonya ve Kazakistan ile mücadele eden A Milli takımımız iyi başlayamadığı grupta önemli bir geri dönüşe imza attı.

 

2016 Avrupa Futbol Şampiyonası'nda “EURO 2016” Elemelerinde A Grubu'nda İzlanda, Çek Cumhuriyeti, Hollanda, Letonya ve Kazakistan ile mücadele eden A Milli takımımız iyi başlayamadığı grupta önemli bir geri dönüşe imza attı. İlk üç maçta sadece 1 puan aldığı gruptan sonrasında oynadığı 7 karşılaşmada yenilgi yüzü görmeyen A Milli Takımımız, Fatih Terim önderliğinde EURO 2016 finallerine katılmaya hak kazandı. Fransa'da  10 Haziran - 10 Temmuz tarihleri arasında düzenlenecek EURO 2016’da mücadele edecek A Milli Takımı aday kadrosu milli takımlar teknik sorumlusu Fatih Terim tarafından açıklandı.

Aday kadroya ilk bakıldığında, A Milli takımımızın defansif anlamda sıkıntı çekebileceğini söyleyebiliriz. Zira açıklanan kadroda stoper orjinli iki oyuncu Semih Kaya (Galatasaray) ve Ahmet Burak Çalık (Gençlerbirliği) bulunuyor. Ahmet Burak Çalık’ın tecrübe açısından yeterli olmaması nedeni ile üst düzey tecrübeye sahip olan Ömer Toprak veya Başakşehir’de iyi bir sezon geçiren Yalçın Ayhan’ın tercih edilebilir olduğunu söylemek yerinde olur.

Defansın merkezinde tecrübe sorununu seçilen kadro göz önüne alındığında Hakan Balta ve Mehmet Topal’ın dolduracağını varsayarsak turnuvadaki geleceğimizin bu iki oyuncumuzun göstereceği performansla eşit orantılı olacağı aşikardır.

Sezonu 3. sırada tamamlayan ve gösterdiği performansla ligin flaş takımı olan Konyaspor’dan A Milli takım kadrosunda hiçbir sporcunun bulunmaması başarılı performans gösteren kulüpler adına olumsuz bir durum olarak değerlendirilebilir. Bununla birlikte Konyaspor’dan A Milli takım tercihinde var olabilecek futbolcu 2.yarı oynamış olduğu 17 maçta sadece 9 gol yiyen ve sezon boyu başarılı performans gösteren kaleci Serkan Kırıntılı olabilirdi.

Aday kadroya çağrılan fakat son açıklanan EURO 2016 kadrosunda yer bulamayan Alper Potuk’un kadroda yer alması daha uygun olacak iken; yerine performans olarak geçen yılları mumla aratan Olcay Şahan’ın nihai kadroya dâhil edilmesi eleştirilere sebebiyet verecek olsa da tercihi yapanın Fatih Terim olduğu dikkate alındığında,bu tercihin haklı bir nedene dayandığını düşünüyorum.

Yunus Mallı’dan sonra milli takım tercihini A Milli takımımızdan yana kullanan Emre Mor'un takıma kazandırılmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.A Milli takımımızın çok genç, çok önemli ve sıra dışı bir sporcu kazandığını düşünüyorum. Emre Mor fırsat bulursa EURO 2016 Avrupa Şampiyonası’nın en önemli yıldız adaylarından biri olacaktır.

EURO 2016 kadrosunda yer bulamayan Mevlüt Erdinç’in, teknik heyet ve sporcu arkadaşlarına başarı temennisinin ders çıkaranlar için güzel bir profesyonellik örneği olduğunu düşünüyor ve bu davranışından dolayı kendisini kutluyorum.

İlk maçını 12 Haziran'da Paris’te Hırvatistan, ikinci maçını 17 Haziran’da İspanya, 3. maçını 21 Haziran’da Çek Cumhuriyeti ile oynayacak olan A Milli Futbol Takımımıza şimdiden başarılar dilerken, milletçe göğsümüzü kabartacaklarına olan inancımı ifade etmek istiyorum. Başarılar FATİHİN ASLANLARI