DARBECİLER ÖCALAN'I NEDEN ÖLDÜRMEK İSTEDİ?

Erol ERDOĞAN 31 Ağu 2016

Erol ERDOĞAN
Tüm Yazıları
Darbecilerin, 15 Temmuz gecesi, PKK Lideri Abdullah Öcalan'ı öldürmek için çaba harcadıklarından haberdar olunca "Darbeciler Öcalan'ı neden öldürmek istedi?"

Darbecilerin, 15 Temmuz gecesi, PKK Lideri Abdullah Öcalan’ı öldürmek için çaba harcadıklarından haberdar olunca “Darbeciler Öcalan’ı neden öldürmek istedi?” sorusu üzerine düşünüyordum ki, FETÖ mensuplarının Öcalan’ı öldürme planlarının yeni olmadığını fark ettim. “Öcalan, darbeciler tarafından neden öldürülmek istendi?” sorusuna verdiğim iki cevabı paylaşmadan önce o gece olanları sonra Öcalan’ı öldürme planlarının eskilerinden söz edeyim.

Zeyport’tan İmralı’ya Ölüm Timi

Darbe girişiminin başladığı saatlerde, teğmen ve kurmay albaylardan oluşan bir grup, Zeytinburnu (Zeyport) Limanına ulaşmak üzere hareket ederler. Limanın açıklarında zodyak botlar onları beklemektedir. İki veya üç araçla yola çıkan grup, sahil yolundan limana ulaşmaya çalışırken darbeye karşı meydanlara çıkan vatandaşlar ve polislerin sahil yolunu kapatmasından dolayı arka sokaklardan yol bulmaya çalışırlar. Boş buldukları sokaklardan limana doğru giderken Kazlıçeşme’de bir polis grubu ile karşı karşıya gelirler. Darbenin yavaş yavaş başarısız olacağını anlayan grup kısa bir gerilimden sonra polise teslim olur. Teğmen ve kurmay albaylardan oluşan bu grup limanın açığında bekleyen zodyak botlarla İmralı’ya giderek Abdullah Öcalan’ı alacaklar ve öldüreceklermiş. Buraya kadar anlattıklarımı Zeytinburnu’ndaki emniyet ve belediye kaynaklarından dinledim.

Öcalan’ı Helikopterle İmralı’dan Kaçırma

Darbeciler, Zeyport’tan botlarla gideceklerin başarılı olamama ihtimaline karşı adaya helikopterle ulaşarak Öcalan’ı almayı ayrıca planlamışlar. NTV haber sitesinde yer alan haberde özetle şöyle deniyor. “15 Temmuz gecesi darbecilerin hedefinde Öcalan'ın da olduğu belirtildi. Bütün dikkatler İstanbul ve Ankara'ya odaklandığı saatlerde İmralı çevresinde olağanüstü hava hareketliliği tespit edildi. Bazı helikopterlerin Ada çevresinde planda olmayan uçuş gerçekleştirdiği görüldü. Darbecilerin Abdullah Öcalan'a yönelik bir operasyon hazırlığında olduğu şüphesiyle İmralı'daki askeri birlikler alarma geçti. Hava Kuvvetlerinden de F-16'lar kaldırılarak Ada çevresinde devriye uçuşuna başlandı. İmralı çevresindeki devriye uçuşları 16-17 ve 18 Temmuz'da da her gün dört uçakla devam etti. Ayrıca Ada üzerinde yıllardır devam eden uçuş yasağının alanı genişletildi, denizden devriye sayısı artırıldı. Bu arada Ağustos’un ilk günlerinde yine gazetelerde yer alan habere göre, darbe gecesi Öcalan'ı kaçırmak isteyen darbecilere İmralı'nın kapılarını açacak kişi olduğu belirtilen ve adada görev yapan Jandarma Astsubay Üstçavuş Mehmet Sarıca’nın TSK’dan ihraç edildiği yazıldı.

Öcalan Öldürüldü Haberini Yaymışlar

Sanıyorum şu haber de Öcalan’ı öldürme planının ciddi olduğunu gösteriyor. Haberin özeti şöyle. “Irak Bölgesel Kürt Yönetiminin Lideri Mesut Barzani, Kuzey Irak'ta yaşayan ve FETÖ'nün PKK imamı olan Nurettin Aytuğ'u yakalattı ve Türkiye'ye teslim etti. Aytuğ, 15 Temmuz darbe girişiminin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından, bazı örgüt mensuplarını Kuzey Irak bölgesine kaçırmak için çalışma başlattı. Ancak Kürt yönetimi tarafından tutuklanarak Habur Sınır Kapısından Türkiye’te teslim edildi. Aytuğ’un 16 Temmuz sabahı ‘Öcalan İmralı'da öldürüldü’ mesajı ile örgütü darbe sonrası harekete geçirmeye çalıştığı da ortaya çıktı.”

Öcalan’ı Öldürmeye Dair Eski Planlar

Konuyu araştırırken FG-FETÖ mensuplarının Öcalan’ın öldürme planlarının yeni olmadığına dair ilginç verilere rastladım. Mesela, Aralık 2015’te gazetelerde yer alan şu haber ne kadar ilginç. “Ankara'da sorgulanan, Gülen Cemaatinin tepe isimlerine yöneltilen sorular, operasyonun kapsamının büyük olduğunu gösterdi. Şüphelilerden, Gülen'in halasının oğlu olan ve halen TBMM'de memur olarak çalışan şahsa Abdullah Öcalan'ın öldürülmesini teklif ettiniz mi? Öcalan'ın öldürülmesi yönünde kimden talimat aldınız? Öcalan'ın öldürülmesi hususunda yabancı devletlerin gizli servisleri ile ilişkiniz nedir? diye soruldu.”

Bu arada Fetullah Gülen’e yakınlığı ile bilinen Önder Aytaç 2010 yılında şöyle demiş. “(Öcalan) Madem elinizde, alacaksınız karşınıza, dersiniz ki, 'Eğer Türkiye'de bir ay içerisinde bir yaprak kımıldarsa, bu terörü bitirmezsen, o zaman seni öldürürüm, seni idam ederim, seni asarım.’ Bakın, olayların hepsi bitmiyor mu! Bitmiyor mu? O zaman alır asarsınız, öldürürsünüz.” Taraf Gazetesindeki eski yazılara ulaşamadığım için bu alıntıyı Prof. Halil Berktay’ın konuyla ilgili yazısından aldım. Önder Aytaç’ın çıkışıyla ilgili Berktay dışında Emre Aköz de Sabah Gazetesi’nde 5 Ağustos 2010’da “Kuklacılar, Apo'yu hangi şartlarda yok etmeyi düşünür?” başlıklı bir yazı yayınlamış.

Darbecilerin Yeni PKK Lideri Kimdi?

Öcalan’ın FETÖ-Darbeciler tarafından 15 Temmuz 2016 gecesi öldürülmek istenmesinde 2 nedenin olacağını düşünüyorum. Bir: İç savaş başlatmak. Sadece Türkiye’deki değil Suriye, Irak ve İran hatta Avrupa ülkelerindeki Öcalan bağlılarını sokağa dökmek, böylece Türkiye’ye yönelik işgal ve kaos planlarını genişletmek. İki: PKK’ya yeni liderlik oluşturmak… Darbeciler, o gece Öcalan’ı öldürselerdi, sonraki saatlerde yeni liderlik inşa sürecine şahit olacaktık.

Dört de sorum var. 1. Öcalan’ın öldürülmesi üzerine oluşturulmaya çalışılacak kaos planının ayrıntıları neler olabilir, bu planlar hala kullanılmaya müsait midir? 2. Öcalan’ı öldürselerdi, FETÖ ve darbeciler PKK için yeni lider olarak kimi öne çıkaracaklardı? 3. HDP ve çevresi, FETÖ ve darbecilerin 15 Temmuz gecesi Abdullah Öcalan’ı öldürme girişimleri için ne düşünüyor? 4. Öcalan’ın öldürülme planında darbecilere PKK içinden bazı şahıslar destek vermiş midir?